Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2017

Η ΔΕΗ σε ρόλο... Ιφιγένειας

Οπως παραδέχτηκε η ελληνική πλευρά (μετά από... κάρφωμα του Bloomberg) ένα 30%-35% των όσων είχε δεσμευθεί να προχωρήσει η Αθήνα είχε υλοποιηθεί.

Μεγάλο μέρος των εκκρεμοτήτων αφορά στις λεγόμενες... κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (μείωση αφορολόγητου, κύριες συντάξεις κ.λπ.) αλλά και το φλέγον για το Βερολίνο θέμα της ενέργειας.

Θυμίζουμε πως η προηγούμενη αξιολόγηση έκλεισε όταν η Γερμανία «εκβίασε» και πέτυχε να πάρει το υπέρ-Ταμείο (τον ουσιαστικό έλεγχό του), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τον δημόσιο πλούτο σε βάθος έως 99 ετών.

Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως εάν σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης η Αθήνα ενέδιδε στις απαιτήσεις του Βερολίνου για τα θέματα που σχετίζονται άμεσα (και έμμεσα) με τον κλάδο της ενέργειας, η δεύτερη αξιολόγηση θα έπαιρνε σημαντική ώθηση.

Είναι γνωστές οι ενεργειακές ανάγκες των Γερμανών (γνωστές παλαιόθεν οι προσπάθειες και με την RWE), με τον κλάδο να τους «καίει» στην κυριολεξία. Θέμα ΔΕΗ, θέμα ενέργειας έχει τεθεί στο τραπέζι, με την κυβέρνηση μέχρι τώρα να μην έχει συμφωνήσει. Θα μπορούσε να είναι αυτός ο τομέας για τον οποίο οι Γερμανοί θα έκαναν πίσω σε άλλα θέματα; «Ναι» απαντούν οι πηγές.

Σαν να λέμε θέλουν τη ΔΕΗ σε ρόλο... Ιφιγένειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v