Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτυπήματα σε τράπεζες και ομόλογα

Στο κρίσιμο επίπεδο των 610 μονάδων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο, αλλά οι απώλειες είναι βαριές (6%) στον τραπεζικό κλάδο ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν. Αντίβαρο σήμερα η Coca Cola.

Χτυπήματα σε τράπεζες και ομόλογα

Το χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο εξέφραζε την απορία της στήλης για την θετική εκκίνηση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, παρά το γεγονός ότι οι διαπιστώσεις που επανέλαβε το ΔΝΤ δεν άφηναν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, ενώ επεσήμαινε το "ντούκου" της Αγοράς στην, τουλάχιστον, ευδιάκριτη επιστροφή των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, που είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη αύξηση των αποδόσεων.

Σήμερα, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έδωσε τέλος στην στάση αναμονής των τελευταίων ημερών και ως είθισται οι κινήσεις εκτόνωσης γίνονται με σχετική βιαιότητα και "συνωστισμούς στην θύρα εισόδου, ή εξόδου", όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., θα ήταν ασυγκρίτως χειρότερα, αν για πολλοστή φορά δεν είχε "επιστρατευτεί" ο τίτλος της ΕΕΕ, φαινόμενο που τείνει να γίνει μόνιμο στις "δύσκολες" συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλως τυχαίως, κατά την σημερινή συνεδρίαση, η πλέον Δεικτοβαρής μετοχή του Χ.Α. (συμμετοχή στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 10,95%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 21,3 ευρώ (+2,26%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 21,20 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,78%.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα δυσκολεύουν αισθητά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μία "γεύση" από επιθετικές κινήσεις "stop loss", πήραν όσοι παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση "step by step", μόλις διασπάστηκαν καθοδικά οι 610 μονάδες.

Έτσι, παρά την "ευγενική χορηγία" από τον τίτλο της ΕΕΕ, για να διασωθεί η σημαντική, για τους τεχνικούς αναλυτές, στήριξη των 610 μονάδων και για να μην επιστρέψουν τα "καταστροφολογικά" σενάρια που θα προέβλεπαν κίνηση του Δείκτη σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, χρειάστηκε και η αποφασιστική βοήθεια των τελικών δημοπρασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 603,88 μονάδες (-3,13%), η αντίδραση των ενεργών παικτών έφερε τον Δείκτη (στις 17.00) στις 608,07 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 610,86 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,01% και με ζητούμενο την συμπεριφορά του στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο είναι το χαμηλότερο του τρέχοντος έτους, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 29/11/2016 (610,6 μονάδες).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, προς έκπληξη όλων, ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 742,52 μονάδες (+0,29%), για να ακολουθήσει εντυπωσιακό άδειασμα μέχρι τις 679,45 μονάδες (-8,23%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 690,81 μονάδες (-6,7%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 696,74 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 5,89%.

Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 16/11/2016 (685,85 μονάδες).

Αν το αρνητικό κλίμα συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, από αύριο κιόλας αναμένεται επιστροφή των "margin calls", κυρίως στην Αγορά Παραγώγων, η οποία σήμερα ανέβασε αισθητά συναλλαγές.

Ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, σημειώθηκε στην "spot" Αγορά και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι, για μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση.

Συνεχίστηκαν τα αρνητικά μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, μόνο που σήμερα η Χρηματιστηριακή Αγορά τα έλαβε πιο σοβαρά υπ΄ όψιν της, με τις περισσότερες πιέσεις να δέχονται οι τίτλοι κοντινής λήξης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης 2017 βρέθηκε πολύ κοντά στο 12,5%, αυτού της λήξης 2019 στο 9,5%, ενώ για το 10ετές ομόλογο η απόδοση αναρριχήθηκε μέχρι το 7,97%, για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "το σενάριο 'σαλαμοποίησης' της αξιολόγησης που έχει δει τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο 24ωρο, φαίνεται να προβληματίζει τους ενεργούς παίκτες στο Χ.Α. και με το δίκιο τους. Μπορεί να δίνει προσωρινή λύση στο αδιέξοδο και να αποφεύγονται τα χειρότερα, αλλά ταυτόχρονα ενταφιάζονται οριστικά και αμετάκλητα οι προσδοκίες των, περί ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. Κατά πάσα πιθανότητα αυτός είναι ο λόγος του ξεπουλήματος στα Ελληνικά ομόλογα όπως επίσης και της διαφορετικής εικόνας που παρουσίασαν οι Τραπεζικοί από τους μη Τραπεζικούς τίτλους, στο ταμπλό του Χ.Α. Ο Τραπεζικός δείκτης δέχτηκε μεγάλες πιέσεις και έκλεισε με σημαντικές απώλειες για έναν επιπρόσθετο λόγο. Εξ’ αιτίας της αναφοράς του ΔΝΤ στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης ύψους 10 δισ. το 2018. Όπως όλα δείχνουν και εκτός ευχάριστης έκπληξης, πάρα πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 685 μονάδων".

Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίστηκε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ζητώντας από την Ελλάδα "να προχωρήσει σε επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στον δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης".

Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης έκθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος και σύγκλιση των Ευρωπαίων με τις θέσεις του Ταμείου σε ότι αφορά στις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

"Οι επενδυτές της Ελλάδας φαίνεται να χάνουν την πίστη τους στην δέσμευση που έδωσαν πριν από πέντε χρόνια οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν θα επαναληφθεί", σύμφωνα με το Reuters.

"Η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι πως αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η Αθήνα δεν θα πάρει τα χρήματα που χρειάζεται για να αποπληρώσει χρέος ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, που οφείλει κυρίως στην ΕΚΤ. Το κόστος ασφάλισης κατά μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει αυξηθεί. Τα συμβόλαια αυτά υποδηλώνουν πιθανότητα σχεδόν 50% για χρεοκοπία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Οι φόβοι για χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσαν να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως το θέμα της Ελλάδας πρέπει να επιλυθεί μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσει ο εκλογικός κύκλος (αρχής γενομένης από τις Ολλανδικές εκλογές τον Μάρτιο), που θα καταστήσει πολιτικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις" επισημαίνει το πρακτορείο.

"Περίπου το 31% του πραγματικού εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δεν εργάζεται με πλήρες ωράριο, ή δεν εργάζεται καθόλου", σύμφωνα με στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2016 που επικαλείται το Bloomberg. Αντίθετα, λίγο παραπάνω από το 9% των Γερμανών εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Το ποσοστό αυτό είναι το καλύτερο μεταξύ των 19 της Ευρωζώνης, ενώ πλησιάζει το ποσοστό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "αναποτελεσματικές ήταν οι ρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησαν οι Τράπεζες, ως τα μέσα του 2016 καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, 4 στα 10 δάνεια, που είχαν διακανονισθεί, χρειάζονται εκ νέου ρύθμιση. Οι Τράπεζες ρύθμισαν ως την 30η Ιουνίου του 2016 δάνεια, ύψους 46,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το 37,5%, ήτοι δάνεια ονομαστικής αξίας 17,5 δισ. ευρώ, χρειάστηκε να ρυθμιστεί εκ νέου. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία οριστικής διευθέτησης προβληματικών δανείων μέσω ρυθμίσεων παραμένουν απογοητευτικά. Μόλις 2,6 δάνεια για κάθε 100 που έχουν ρυθμισθεί εμφανίζουν χαρακτηριστικά εξυγίανσης".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από εκεί που τελειώνει το παραπάνω ρεπορτάζ, δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν πως ο Τραπεζικός κλάδος ήταν ο πρώτος που δέχθηκε τις "πωλήσεις κατά ριπάς" από τους εν δυνάμει πωλητές, στις τάξεις των οποίων προστέθηκαν, με μάλλον επιθετικές διαθέσεις και οι "όψιμοι αγοραστές" των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχαν πάρει κάποια λίγα "στοιχήματα", για πιθανές θετικές εξελίξεις.

Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απέσπασαν το 71% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών!

Ο Τραπεζικός δείκτης, ο οποίος παραμένει "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 781 μονάδων, έχασε με εντυπωσιακή ευκολία τις στηρίξεις στις 728 - 720 και αν χαθεί και η επόμενη, αποφασιστική στήριξη των 685 μονάδων, ανοίγει η "καταπακτή" για κίνηση προς τις 660 και 625 - 615 μονάδες.

Η ίδια, αν όχι χειρότερη, η εικόνα στους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους.

Η Alpha Bank (-6,43%) έχασε την στήριξη των 1,65 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,57 ευρώ, ενώ ο τίτλος παραμένει "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,82 ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής (-3,59%) μπορεί να έχει σαν επόμενη στήριξη τα 0,21 ευρώ, όμως σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,203 ευρώ (-8,97%) και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για τις επόμενες συνεδριάσεις. Ο τίτλος παραμένει "short" με κλεισίματα χαμηλότερα των 0,233 ευρώ, ενώ η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 0,185 ευρώ.

Έσωσε την στήριξη των 0,52 ευρώ η Eurobank (-5,62%), έστω και αν στα χαμηλά ημέρας βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,503 ευρώ (-8,88%). Μετά τα 0,52, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 0,467 ευρώ, ενώ το πρώτο σήμα επιβίβασης δίνεται μόνο με την υπέρβαση των 0,607 ευρώ.

Μέχρι τα 0,159 ευρώ (-10,17%) βρέθηκε να υποχωρεί ο τίτλος της Πειραιώς για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,163 ευρώ (-7,91%). Επόμενη σημαντική στήριξη στα 0,15 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 0,13 ευρώ, ενώ ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,186 ευρώ.
Με δεδομένο ότι αύριο η Αγορά αναμένει τους "χρησμούς" του EwG, αλλά και τους βραδινούς από τον MSCI, η σημερινή εικόνα έδειξε ότι οι εμπλεκόμενοι διατηρούν τον πήχη προσδοκιών πολύ χαμηλά, αν δεν ετοιμάζονται και για νέες αρνητικές εκπλήξεις.

Στο εσωτερικό απουσιάζουν οι επιχειρηματικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να τραβήξουν βλέμματα επενδυτών και να διαφοροποιηθούν προς το θετικότερο.

Τεχνικά, μπορεί σήμερα να διασώθηκαν τα "προσχήματα", όμως τεχνική εικόνα και ψυχολογία επιβαρύνθηκαν σημαντικότατα.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, που παραμένει "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 664 μονάδων και παραμένουν ανοιχτά τα "gap" στις 631,87 - 633,47 και 655,43 - 656,25 μονάδες, αν χαθεί η στήριξη των 603 μονάδων (οι 610 διασώθηκαν σήμερα απολύτως τεχνικά), η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 580 μονάδες.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,63%) χάθηκε η βραχυπρόθεσμη στήριξη των 1650 μονάδων, αλλά και η αμέσως επόμενη στις 1635 μονάδες.

Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 1620, 1612 - 1610 και 1585 μονάδες. Το 1682 συνεχίζει να είναι το "stop" στο "short", ενώ παραμένει ανοιχτό το τεχνικό "χάσμα" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Όσο τα θέματα της αξιολόγησης και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα παραμένουν 'στον αέρα' και οι αμφίσημες δηλώσεις συνεχίζονται, το λογικό σενάριο, όχι μόνο για το Χρηματιστήριο αλλά και για την πραγματική Οικονομία, είναι η συντήρηση της αβεβαιότητας" τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Δυστυχώς η Ελληνική Πλευρά δεν έχει πείσει για τη διάθεσή της να κάνει αποφασιστικές κινήσεις απεμπλοκής του ζητήματος, ενώ η πλευρά των Θεσμών επιδεικνύει έλλειμμα διαλλακτικότητας, με τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία τους επόμενους μήνες να περνούν σταδιακά σε "πρώτο πλάνο".

Οι όγκοι συναλλαγών στο Χ.Α. είναι μειωμένοι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Με εξαίρεση μερικές μόνο συνεδριάσεις το τελευταίο εξάμηνο, το επενδυτικό ενδιαφέρον κινήθηκε σε "ρηχά νερά", παρά μάλιστα την συνολικά ανοδική κίνηση των τιμών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Είναι αποθαρρυντικό το γεγονός ότι η εξαμηνιαία άνοδος του Γενικού Δείκτη ξεκίνησε με τη συμμετοχή λίγων κεφαλαίων, αλλά επίσης ότι δεν προκάλεσε σταδιακή εισροή "φρέσκου χρήματος" στο Χ.Α. Φυσικά ούτε η ειδησεογραφία βοήθησε σε αυτό, ενώ η αισιόδοξη προεξόφληση ειδήσεων πρέπει από ένα σημείο και πέρα να επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις και τους πρωταγωνιστές τους.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq της Νέας Υόρκης κατέγραψε χθες νέο ιστορικό υψηλό και η μακροχρόνια τάση σε DAX, Νikkei κ.λ.π. παραμένει ανοδική, κάτι που προφανώς βελτιώνει τη διάθεση των Διεθνών επενδυτών και απορροφά πιέσεις από τις Περιφερειακές Αγορές, από την άλλη όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι Ξένες Μετοχικές Αγορές έχουν, κατά κάποιο τρόπο, "ξεσυνηθίσει" τις περιόδους βαθιάς διόρθωσης και θα έχει ενδιαφέρον η αντίδρασή τους στο συγκεκριμένο σενάριο. Ο "παράγοντας Trump" συνεχίζει να παίζει, άμεσα ή έμμεσα, σημαντικό ρόλο στις Αγορές, με βάση τις δηλώσεις του σε θέματα όπως το Παγκόσμιο Εμπόριο, η λειτουργία της Federal Reserve και οι Επενδυτικοί Νόμοι.

Από διαγραμματική άποψη, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει υψηλότερα από την ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα τοπικά χαμηλά Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όμως σήμερα μπήκε στην δοκιμασία να "τεστάρει" το πάνω όριο στη ζώνη τιμών μεταξύ 603 - 599 μονάδων.

"Από την άλλη, οι πωλητές έδειξαν ότι έχουν 'αναθαρρήσει' από το νέο "άλμα" της απόδοσης των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια", σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν, κατά την σημερινή συνεδρίαση, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,66%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Kospi (-0,49%).

Μικτές οι διαθέσεις των επενδυτών στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ και μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή Αργού και τις τιμές αυτό το έτος, στην έκθεσή της για τις προοπτικές στην Αγορά. Ειδικότερα, η EIA εκτιμά ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017, από 8,9 εκατ. βαρέλια το 2016, ενώ για το 2018 περιμένει η παραγωγή να ενισχυθεί περαιτέρω στα 9,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ελάχιστες οι ειδήσεις της ημέρας.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της Ιαπωνίας. Οι καθαρές πωλήσεις Αμερικάνικων ομολόγων ανήλθαν στα 2,4 τρισ. γεν τον τελευταίο μήνα του 2016. Είναι το μεγαλύτερο νούμερο από το Μάιο του 2013.

Το Γαλλικό χρέος ήταν το δεύτερο λιγότερο δημοφιλές μεταξύ των Ιαπώνων επενδυτών, με 236 δισ. γεν καθαρές πωλήσεις.

Ωστόσο, οι Ιάπωνες επενδυτές ήταν αγοραστές χρέους πολλών άλλων Ανεπτυγμένων Κρατών το Δεκέμβριο.

Η Γερμανία, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, κατέγραψαν καθαρές εισροές από την Ιαπωνία.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Οικονομία της Γαλλίας θα αναπτυχθεί κατά 0,3% στο α’ τρίμηνο του 2017 συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο", σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Χώρας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 1,138 δισ. ευρώ προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ. Ειδικότερα, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 875 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμμορφώθηκε στο 2,70%.

"Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε και η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό" διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Χώρας, προσθέτοντας ότι "το ίδιο ισχύει και για το Γερμανικό Κοινοβούλιο".

Σύμφωνα με τα Ολλανδικά μέσα, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη. "Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί", υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο πρόεδρος του Eurogroup είχε χαρακτηρίσει την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ ξεπερασμένη, εξαιτίας της πρόσφατης ανάπτυξης που παρουσίασε η Ελλάδα και δηλώνοντας έκπληκτος από τη σκληρότητά της.

Η στήλη είχε αναφερθεί στην επικοινωνία τμήματος ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ με Ξένους διαχειριστές, οι οποίοι τόνισαν πως "από εδώ και πέρα οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup δεν αποκλείεται να εσωκλείουν και πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς σε περίπου ένα μήνα κλείνει η Ολλανδική Βουλή, εν όψει των εκλογών και ο Ντάισελμπλουμ δεν νιώθει καθόλου σίγουρος για την θέση του" και μόλις μία μετά ήλθε η απόλυτη επαλήθευση (!)

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 64,1 εκατ. από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΤΕ).

Διακινήθηκαν, συνολικά, 150370996 τίτλοι, από τους οποίους οι 143532355 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΛΠ και στο υψηλό ημέρας οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οι αγοραστές υποστήριξαν τις θέσεις τους σε Πλ. Θράκης (+1,55%) και ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+1,79%).

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά ιδιαίτερα κακή η τελική εικόνα με 24 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια, στην Αγορά Παραγώγων, με τους πωλητές αν εμφανίζουν σαφώς επιθετικότερες διαθέσεις και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών (και λόγω κινήσεων "stop loss") τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (122.555 συμβόλαια).

Στα 5.180 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.819, 3.424 για τον Φεβρουάριο και 2.395 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.620) κινήθηκε μεταξύ 1.611 και 1.661 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες αύξησε την υποτίμηση στο 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.700 ΕΧΑΕ, 10.000 ΟΠΑΠ, 6.600 Τιτάν, 400.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (19.271), Πειραιώς (31.824), Εθνική (54.079), MIG (3.012), Alpha Bank (12.013), Μυτιληναίο (374), ΟΠΑΠ (409), ΟΤΕ (258), ΔΕΗ (507), Viohalco (486).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.853.464 τεμ.), Alpha Bank (4.561.215 τεμ.), Εθνική (11.267.307 τεμ.) και Eurobank (7.737.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v