Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά αλλά... «ήρεμα» το Χρηματιστήριο

Νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αναμένουν οι επενδυτές, με τον ΓΔ να κάνει πράξεις πάνω από τις 620 μονάδες. Περιορίζονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Ανοδικά η Motor Oil. Ποιες μετοχές παραμένουν long.

Πτωτικά αλλά... «ήρεμα» το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιείται σε χαμηλότερα επίπεδα με βάση τις 620 μονάδες το ΧΑ, εν αναμονή των εξελίξεων με αρχή το Eurogroup της Δευτέρας.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, παραπέμποντας στην επιφυλακτικότητα πωλητών- αγοραστών, με τους μεν να μην πιέζουν χαμηλότερα των 620 και τους δε να μη ριψοκινδυνεύουν πάνω από τις 630 μονάδες.

Λίγο μετά τις 15:10 ο αρχικά ταχύτερος ρυθμός συναλλαγών είχε επιβραδυνθεί αισθητά (από τις 13:30-14:00), ένδειξη πως το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων ενεργοποιήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης (και μέχρι τις 13:00).

Πρακτικά ούτε οι μεν ούτε οι δε αναλαμβάνουν ρίσκο να πιέσουν ή να "τραβήξουν" την αγορά, προτού να έχουν κάτι πιο χειροπιαστό -λ.χ. στη Συνεδρίαση της 20ής Φεβρουαρίου.

Στην περιοχή των 625 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 1.665 ο FTE25, στη ζώνη των 722-754 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών. Στο 57% ο τζίρος που είχε πραγματοποιηθεί στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, με περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank.

Οπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, μερίδα των traders προσβλέπει στο ενδεχόμενο να υπάρξει τη Δευτέρα μία κατ' αρχάς πολιτική προσυμφωνία, που υπό προϋποθέσεις δεν θα εκτροχίαζε τη σχετική διαδικασία της αξιολόγησης.

Ούτως ή άλλως, πυρετώδεις οι διεργασίες (κυρίως) στο παρασκήνιο, με τα νεότερα από τον... γόρδιο δεσμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού να συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, με πληροφορίες και για το τελευταίο draft.

Αναμένοντας σε λίγο χαμηλότερες τιμές λοιπόν, με τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να κρατά -μέχρι τώρα- τη στήριξη των 1.650/1.640 μονάδων, με πολύ προσεκτικούς πωλητές - αγοραστές. Δεδομένου ότι μεθαύριο Παρασκευή λήγει η σειρά μηνός Φεβρουαρίου (για τα Συμβόλαια του δείκτη), η διακύμανση του FTSE25 πέριξ των 1.650 μονάδων διευκολύνει όσους κινούνται στο ΧΠΑ. Στα 2.162 τα ΣΜΕ στην τρέχουσα σειρά με discount της τάξεως του 1,62%, στα 1.872 τα ΣΜΕ (της επόμενης σειράς) επίσης με discount προς τις 1.668 μονάδες.

Βελτιωμένη η εικόνα στο ταμπλό σε σχέση με την αρχική καθώς έχουν μειωθεί οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, έχουν αυξηθεί στις 6 οι μετοχές με long τάση ενώ δύο είναι σταθερές.

Με αγοραστές εκτός από τη Motor Ol -που παραμένει σε θετικό πρόσημο από την αρχή της συνεδρίασης- έχουν "γυρίσει" ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και ΟΛΠ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν -συναλλακτικά/απόδοση- Intralot και Βιοσώλ, Νηρέας.

Μέτριος ο τζίρος με 4 πακέτα: τα 2 στη ΜΟΗ για 50.000 το καθένα στα 13,98 και 14 ευρώ αντίστοιχα, ένα για 250.000 της Alpha Bank στο 1,71 ευρώ και ένα μικρό για 4.858 τεμάχια της Eurobank στο 0,572 ευρώ.

Στις 34/66 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, με μεγαλύτερη απόδοση για Μινωικές, Ιντρακόμ, Ευρωπαϊκή Πίστη.

Στο 9,884% "τσιμπημένο" το 2ετές, στο 7,775% επίσης ενισχυμένο το 10ετές. Με τα ομόλογα σε άνοδο, ενδιαφέρον έχει η επίσης ενίσχυση του λεγόμενου GREK ETF στα 7,67 δολάρια.

Λίγο μετά τις 14:35 είχαν αλλάξει χέρια 83 εκατ. μετοχές -σχεδόν το 1/4 στην Εθνική-, με τζίρο 26,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία 5,8 στην Alpha Bank και 5,1 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v