Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μαζεύτηκαν οι απώλειες, μένει η ανησυχία

Τραπεζικός κλάδος και ΔΕΗ ηγήθηκαν της πτωτικής κίνησης αλλά οι απώλειες περιορίστηκαν αισθητά στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης. Με άξονα τη διαπραγμάτευση τα (λίγα) πονταρίσματα των επενδυτών.

ΧΑ: Μαζεύτηκαν οι απώλειες, μένει η ανησυχία

Από το χθεσινό, μετασυνεδριακό, σχόλιο η στήλη είχε επισημάνει την "αδικαιολόγητη ψυχραιμία" της Αγοράς στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι "χάνεται" το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την Ελληνική αξιολόγηση (μάλιστα μετά τις δηλώσεις το Χ.Α. είχε σημειώσει νεότερη κορυφή για να υποχωρήσει στην συνέχεια), τονίζοντας ότι "το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να 'αγοράζει' το αισιόδοξο σενάριο και οι λίγοι αγοραστές απορροφούν την ελεγχόμενη προσφορά ωθώντας τους βασικούς δείκτες ψηλότερα, αρκεί βέβαια να μην ακολουθήσουν 'δεύτερες σκέψεις', κάτι στο οποίο μας έχει συνηθίσει τελευταία το Χ.Α. και στην αυριανή συνεδρίαση δούμε τα 'τιμόνια ανάποδα", κάτι το οποίο συνέβη σήμερα από την έναρξη της συνεδρίασης.

Έτσι για πολλοστή φορά η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, έκανε τον "απαιτούμενο θόρυβο" προκειμένου να βρεθούν πρόθυμοι traders και να "μοιραστούν χαρτιά" σε σχετικά καλύτερα επίπεδα, για να ακολουθήσουν οι ειδήσεις - εξελίξεις, που για μία ακόμα φορά "κούρεψαν" προσδοκίες και αποτιμήσεις, με πρώτο στόχο τον Τραπεζικό κλάδο.

Ασφαλώς και θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η "ανάδυση" των βασικών δεικτών, αλλά και επιμέρους Δεικτοβαρών μετοχών από τα πρωινά χαμηλά, όμως αυτό οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι οι πρωινοί πωλητές "κατέβασαν" στροφές μετά την παρέλευση της πρώτης μιάμισης ώρας και ενώ ο Γενικός Δείκτης είχε σημειώσει τα χαμηλά ημέρας και λιγότερο στις "άμυνες" των αγοραστών και αυτό φάνηκε στην σταδιακή συρρίκνωση του τζίρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, ο Τραπεζικός δείκτης (-3,30%) υποχώρησε μέχρι τις 722,87 μονάδες (-5,57%), ο τίτλος της Alpha Bank (-1,71%) μέχρι τα 1,66 ευρώ, της Εθνικής (-3,91%) μέχρι τα 0,216 ευρώ (-6,09%), της Eurobank (-4,56%) μέχρι τα 0,559 ευρώ (-5,57%) και της Πειραιώς (-4,97%) μέχρι τα 0,168 ευρώ (-7,18%).

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης, η "αδύναμη" εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με απλά θετικό πρόσημο, αλλά κέρδη μικρότερα του 1% (πλην του Τιτάνα που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με κέρδη 1,07% και στο υψηλό ημέρας, από τα "δώρα" των τελικών δημοπρασιών) διασώθηκαν οι Grivalia, Motor Oil, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σαράντης και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή και η, σχεδόν, πλήρης απόσυρση των αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα αναφερθούν στην συνέχεια.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, "το σενάριο να 'συρθεί' η διαπραγμάτευση μερικές εβδομάδες ακόμα είναι πλέον ορατό. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι κάτι χειροπιαστό από το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες πραγματοποίησης του χειρότερου σεναρίου, που είναι η αέναη διαπραγμάτευση. Διαφορετικά οι πωλητές θα επανεμφανιστούν στο Χ.Α. με ακόμα μεγαλύτερη ορμή προεξοφλώντας πιθανότατα αβέβαιες εξελίξεις για την Χώρα. Έχουμε πίστη στα θεμελιώδη των εταιρειών που παρακολουθούμε, ενώ θα αναζητήσουμε και ενδυνάμωση των θέσεων μας σε περίπτωση που υπάρξουν συστημικές πιέσεις".

Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "αβέβαιη παραμένει η επίδραση της επίσκεψης Μοσκοβισί και των σχετικών επαφών του με την Ελληνική Κυβέρνηση. Στον Τραπεζικό δείκτη, η υπέρβαση της 'διακεκαυμένης' ζώνης 780 - 797 μονάδων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, χρήμα και σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν αρκούν μόνο οι προσδοκίες".

Σε επιμέρους τίτλους επικεντρώνει την προσοχή του το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance. Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και για την περίπτωση της Εθνικής, ο τίτλος παραμένει "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,233 ευρώ. Το 0,2150 είναι κύρια στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στην "νότια" κίνηση. Διάσπαση του 0,2330 μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στο 0,27.

Συνεχίζεται η κίνηση μέσα στο πτωτικό κανάλι για τον Ελλάκτωρα (-2,61%) και εν αναμονή της επιβολής προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Χρειάζεται κατοχύρωση του 1,19 αν θέλει να δώσει κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Δεν ήταν και ιδιαίτερα πολλές οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, όμως ήταν το σημαντικό το μπαράζ εκθέσεων από Ξένους Οίκους, που όλοι ανεξαιρέτως βλέπουν νέες καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης και οι οποίες θα αναφερθούν αργότερα.

Την πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και ότι δεν υπάρχει ζήτημα "Grexit", εξέφρασε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, σε δηλώσεις του στην "EurActiv" Γερμανίας.

Λιγότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι "είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον Υπουργό, ενώ έχει γίνει και μια προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

Μετά την συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργού, ο Πιερ Μοσκοβισί εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε ότι " θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Είναι δύσκολες οι συζητήσεις αυτές, αλλά αν προσπαθήσουμε μπορούμε να βρούμε λύσεις".

"Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε, εν ανάγκη, την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη", δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Κόφτη' για δεκάδες χιλιάδες Επιχειρήσεις βάζουν τα αυστηρά (δεδομένων των αρνητικών συνεπειών της επταετούς ύφεσης) κριτήρια, που θα απαιτηθούν για να ενταχθούν οι υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις στην επικείμενη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Με βάση τις εκτιμήσεις των Τραπεζών, οι Επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών δεν θα ξεπεράσουν τις 80.000, παρά τις προσπάθειες του Οικονομικού Επιτελείου να πείσει τους Θεσμούς να χαλαρώσουν τα κριτήρια ένταξης. Ωστόσο, οι τραπεζίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη διάταξη που προβλέπει την άρση του απορρήτου των καταθέσεων για όσους επιχειρηματίες επιδιώξουν να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση. Τα προβλήματα, όμως, όσον αφορά στον εξωδικαστικό δεν σταματούν εδώ, καθώς η καθυστέρηση στην ψήφισή του από τη Βουλή προκαλεί ντόμινο αρνητικών συνεπειών, κυρίως στα χαρτοφυλάκια των επιχειρηματικών δανείων. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr, ότι ακόμη κι αν πάει σύντομα στη Βουλή, το πρόβλημα δεν λύνεται καθώς για να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα (σ.σ. στην οποία θα ανεβαίνουν οι αιτήσεις ένταξης) θα χρειαστούν αρκετοί μήνες".

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να φύγει, εξέφρασε στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του SP Arnold Merkies, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Financieele Dagblad".

Ανήσυχοι και απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, εκτιμώντας ότι εκτός εξαιρετικά θετικού απροόπτου, η εγχώρια Αγορά επιστρέφει σε φάση πτωτικής αναμονής, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί υποτροπή του κλίματος σε μετοχές και ομόλογα, αν γίνει κοινή πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να παραταθούν και μετά τον Μάρτιο (!)

Σε αυτή την περίπτωση, ο Τραπεζικός κλάδος θα υποστεί και τις μεγαλύτερες "συνέπειες" χρηματιστηριακά και όχι μόνον.

Ψύχραιμες πωλήσεις, ήταν η σημερινή εικόνα από την Αγορά ομολόγων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναρρίχηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, όμως και εδώ είχαμε σημαντική αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά (12,84% η απόδοση της λήξης 2017, 9,83% του 2019 και 7,79% η απόδοση του 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις τίτλων που "τόλμησαν" να κινηθούν "contrarian" από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και από αυτές ξεχώρισαν οι Ιντρακόμ (+2,01%) και Intralot (+2,59%).

Ο πρώτος τίτλος συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες πέντε και όσο διατηρείται υψηλότερα των 0,3370 ευρώ, συνεχίζει να έχει επιθετική τάση, με πρώτους στόχους τα 0,374 και 0,405 - 0,41 ευρώ. Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η νέα αύξηση των συναλλαγών, αλλά και η υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,371 ευρώ (+6,3%).

To διάγραμμα της Iντρακόμ από την αρχή του έτους

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Intralot, που "βρήκε τοίχο" στην σημαντική αντίσταση των 1,23 ευρώ και υποχώρησε αισθητά στην συνέχεια. Η μετοχή παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,07 ευρώ και αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,23 ευρώ, επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 1,36 ευρώ.

Διττά μηνύματα άφησε η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,06%), παραμένει η βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 1660 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1617 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 1611 μονάδων, απαιτούνται κινήσεις "stop loss" τουλάχιστον από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 1704 μονάδες, αλλά και το "gap" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, αυτός παρέμεινε υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (598 μονάδες), αλλά και υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 611 μονάδες.

Χάθηκε ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 629 μονάδες, ενώ σαν πρώτες αντιστάσεις δείχνουν οι 639 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και το "gap" στις 655,43 - 656,25 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 603 μονάδων, απαιτεί "κινήσεις μπαλέτου" από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις και με τον πήχη των προσδοκιών για το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας να βρίσκεται χαμηλά, η συμπεριφορά του ΓΔ το προηγούμενο συναλλακτικό τριήμερο, με την αντίδραση "πιεσμένου ελατηρίου" από την περιοχή των 600 μονάδων, κρίνεται θετική, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να μην πανικοβάλλονται από τα αρνητικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά οι παγιωμένα χαμηλοί όγκοι συναλλαγών ίσως και να δημιουργούν "παραμορφωτικό καθρέφτη" για τις πραγματικές προθέσεις του "έξυπνου χρήματος".

Οπωσδήποτε, η μετά από τόσο καιρό και τόση αναμονή απουσία προόδου στα θέματα αξιολόγησης και συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα αποτρέπουν κεφάλαια από το να εισέλθουν στην Αγορά, αν και μακροχρόνια, ακόμη και το "κλείσιμο" των συγκεκριμένων ζητημάτων είναι δύσκολο να βελτιώσει την αντιμετώπιση που έχει το Χ.Α. από τη Διεθνή Επενδυτική Σκηνή.

Τη στιγμή που τόσες άλλες Ξένες Αγορές έχουν υψηλότερη "ορατότητα" και καλύτερο "όνομα" από την Ελληνική, το στοίχημα της επανάκτησης της εμπιστοσύνης προς το Χ.Α. παραμένει δύσκολο να κερδηθεί, ενώ είναι άγνωστο το μέχρι πότε το Παγκόσμιο Επενδυτικό Περιβάλλον θα παραμένει υποστηρικτικό των μετοχικών αποτιμήσεων, όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση.

Από άποψη διαγραμματικής ανάλυσης, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης εμφανίζει την τάση δημιουργίας κορύφωσης τύπου "rounding top", με βάση τα απότομα "ξεσπάσματα" που συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες βυθίσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Για να δημιουργήσει βάσιμα την πεποίθηση της ανοδικής τάσης, ο δείκτης θα πρέπει σε πρώτη φάση να κλείσει το καθοδικό "χάσμα" των 1.711 μονάδων, με αμέσως επόμενο στόχο τις 1.726 μονάδες (επίπεδα αντίστασης). Στον αντίποδα, στήριξη υπάρχει στις 1.660 μονάδες, πριν το πρόσφατο χαμηλό των 1.610 μονάδων.

Κοιτώντας τις Ξένες Αγορές και συγκεκριμένα το δείκτη S&P500 του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αυτός "καλπάζει" από ιστορικό υψηλό σε ιστορικό υψηλό, αλλά αναλυτές εφιστούν στους επενδυτές να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που πολλοί αναλυτές προβλέπουν σημαντική διόρθωση, ενδεικτικά πάντως επισημαίνουμε ότι ο αριθμός των μετοχών που "συμμετάσχουν" στο ράλι με καταγραφή νέων υψηλών δεν είναι υποστηρικτικός του τελευταίου.

Επίσης ο δείκτης "πλεονεξίας και φόβου", όπως μετράται από μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο με βάση τις συναλλαγές σε options "προστασίας", ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης κλπ, βρίσκεται σε επίπεδα που δείχνουν επενδυτική "πλεονεξία".

Χαρακτηριστικό, τέλος, το γεγονός ότι ο S&P500 συμπλήρωσε 40 συνεχόμενες συνεδριάσεις χωρίς ενδοημερήσια κίνηση μεγαλύτερη του 1%, φαινόμενο που εμφανίζεται ιδιαίτερα σπάνια, καθώς η μεταβλητότητα δε μπορεί να μένει για πάντα σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Παρά τις ενδείξεις, πάντως, οι επενδυτές καλούνται να "σεβαστούν" την τάση, μελετώντας παράλληλα τις κινήσεις της Fed, η οποία φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω στη ρητορική που αφορά την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων και τις κινήσεις εξωτερικής και δημοσιονομικής πολιτικής της μεγαλύτερη οικονομίας του Πλανήτη.

Στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ (1,7%) και το ποσοστό ανεργίας (9,6%) είναι στα καλύτερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, κάτι που στηρίζει δείκτες όπως ο DAX, από τη στιγμή που οι Αγορές έχουν ακόμη την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει φθηνό χρήμα μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

"Το ιδανικό σενάριο για το Χ.Α. θα ήταν να συμμετάσχουν και τα Ελληνικά ομόλογα στο 'QE' της ΕΚΤ, κάτι που προϋποθέτει την προώθηση της αξιολόγησης" τονίζει ο αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+1,23%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδικό Sensex 30 (-0,65%).

Θετικές διαθέσεις και μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ το ίδιο κλίμα δείχνει να επικρατεί και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα "Financial Times", προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι η ΕΕ θα αντιδράσει σε περίπτωση που η Ουάσινγκτον λάβει μέτρα προστατευτισμού. Μολονότι, εξηγεί πως, η ΕΕ θα προτιμούσε να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, ο οποίος θα ήταν καταστροφικός για την Παγκόσμια Οικονομία, ο Κατάινεν υπόσχεται πως οι 28 θα απαντήσουν αν οι Αμερικανοί υψώσουν φράγματα προστατευτισμού.

Η ανεργία υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο στη Βρετανία τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, όπως έδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία υποχώρησε κατά 7.000 άτομα την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο, ενώ βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά της από τις αρχές του 2006 και μετά. Το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,8%, το οποίο συνάδει με τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street Journal.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε υψηλότερα, δείχνοντας άνοδο 1%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο των πωλήσεων κατά 0,1%.

Ο δομικός δείκτης τιμών, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της βενζίνης, αυξήθηκε κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση κινήθηκε 2,3% υψηλότερα .Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 2,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015.

"Η πολιτική αβεβαιότητα είναι παρούσα σχεδόν σε όλες τις Χώρες του Κόσμου και, σε συνδυασμό με την γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις χρονιά στην Ευρώπη, θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας το 2017", εκτίμησε ο πρόεδρος της UBS, Alex Weber, μιλώντας στο CNBC, από το Ντουμπάι, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η αβεβαιότητα έχει πλέον εξαπλωθεί στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία, όπου οι ψηφοφόροι σύντομα θα εκλέξουν νέους ηγέτες.

Ο Weber εκτίμησε ότι, "εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, η Ευρώπη, μάλλον, θα εμφανίσει άλλη μια χρονιά υποτονικής ανάπτυξης".

Σε ότι αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την νέα διακυβέρνηση, ο Weber υποστήριξε ότι τα σχέδια για μείωση φόρων και τόνωση της Υποδομής θα είναι καλά μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερη αβεβαιότητα.

"Η μείωση στους φόρους και η δαπάνη σε Υποδομή πρόκειται να συμβούν αργά και ο 'ούριος άνεμος' που θα φέρουν αυτά πρόκειται να υλοποιηθεί στα τέλη αυτού του χρόνου. Οι δυσκολίες που προέρχονται από κάποιες από τις εμπορικές πολιτικές είναι πιθανό να παγιωθούν νωρίτερα από αυτό, επομένως μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια περίοδο μεταβλητότητας μέχρι ουσιαστικά να οριστεί το μεγαλύτερο μέρος της Κυβέρνησης", κατέληξε.

Επιστροφή στο ΧΑ

Αύξηση 1,2% κατέγραψε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, έναντι της μηδενικής μεταβολής τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τα ρίσκα "Grexit", ωστόσο σύμφωνα με την εκτίμηση της Bank of America δεν υπάρχει κίνδυνος για κάτι τέτοιο φέτος.

"Το τρέχον αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, δεν θα οδηγήσει σε πλήρη ρήξη με τους Πιστωτές (οδηγώντας σε χρεοκοπία, ή και έξοδο της Χώρας από την Ευρωζώνη)", εκτιμά η Citi. Ωστόσο, εκφράζει αμφιβολία για το αν επίκειται συμφωνία, δεδομένης της έλλειψης της αίσθησης του επείγοντος από την πλευρά των Πιστωτών να κάνουν νέες υποχωρήσεις έναντι της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά αυτό θα απαιτήσει χρόνο και... πίεση, διατυπώνει η Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία για την πορεία της Οικονομίας το 4ο τρίμηνο είναι ανησυχητικά.

Σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ σε "accumulate" από "neutral" προχωρά η IBG διατηρώντας τιμή στόχο τα 6,00 ευρώ ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α.Α και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 620,3 μονάδες (-2,06%), στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 625,38 (-1,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 626,29 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,11%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 36,4 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, CENER). Σε Alpha Bank και Εθνική το 37,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν είχαν επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Grivalia, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με αξιοπρόσεκτες πιέσεις και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να υποχωρεί στα συμβόλαια του δείκτη και να αυξάνεται αισθητά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (80.512 συμβόλαια).

Στα 2.400 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.724, 3.004 για τον Φεβρουάριο, 2.716 για τον Μάρτιο και 4 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.668,25) κινήθηκε μεταξύ 1.655 και 1.680 και γύρισε σε υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (80.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.481), Πειραιώς (30.819), Εθνική (29.390), MIG (1.174), Alpha Bank (9.468), Μυτιληναίο (248), ΟΠΑΠ (198), ΔΕΗ (622), Viohalco (210), ΟΤΕ (153), Intralot (399).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.853.464 τεμ.), Alpha Bank (4.561.215 τεμ.), Εθνική (12.166.538 τεμ.) και Eurobank (7.737.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v