Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola HBC: Ανάκαμψη στα περιθώρια κέρδους το 2016

Τα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα 22,5% στα 343,5 εκατ. Ανοδος εσόδων από πωλήσεις και βελτίωση περιθωρίων κέρδους αναμένει φέτος η εταιρεία. Προτείνει μέρισμα €0,44 ανά μετοχή.

Coca Cola HBC: Ανάκαμψη στα περιθώρια κέρδους το 2016

Για άλλη μια «χρονιά καλών επιδόσεων, με την επιχείρηση να αναπτύσσεται σύμφωνα με το στρατηγικό της πρόγραμμα για το 2020» κάνει λόγο η Coca Cola HBC, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 12% στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του 2016, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 352,1 εκατ. ευρώ. 

Τα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα κατά 22,5% στα 343,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατέγραψαν αύξηση 3,0% και εάν ληφθούν υπόψη οι μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις κατέγραψαν μείωση κατά 2,0%, στα 6,219 δισ. ευρώ.

Ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,1% ως αποτέλεσμα των καλών επιδόσεων στη Νιγηρία και τη Ρουμανία, που αντισταθμίστηκαν από τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της αγοράς της Ρωσίας, καθώς και τις χαμηλότερες επιδόσεις του όγκου πωλήσεων σε Ιταλία και Αυστρία.

Το συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά 90 μονάδες βάσης, στο 8,3%, ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών διαχείρισης της αύξησης των εσόδων, της αποδοτικής διαχείρισης των εξόδων και του χαμηλότερου κόστους πρώτων υλών. Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε κατά 160 μονάδες βάσης, στο 8,1%.

Ως επακόλουθο της αύξησης των κερδών, οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε €431,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης των €19,4 εκατ. σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει την καταβολή μερίσματος ύψους €0,44 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με το μέρισμα της χρήσης 2015.

Ο κ. Δημήτρης Λόης, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca Cola HBC AG, σχολίασε:

«Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από την πορεία και τη δυναμική της εταιρείας το 2016. Πετύχαμε σταθερή αύξηση των εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και, για μια ακόμη χρονιά, σημαντική βελτίωση περιθωρίων και κερδών, γεγονός που σηματοδοτεί διατηρήσιμη και καλά θεμελιωμένη ανάκαμψη. Οι ενέργειές μας σε σχέση με την αποδοτικότητα και τη διαχείριση των εξόδων εξακολουθούν να ενισχύουν την κερδοφορία, επιτρέποντας τη μεγιστοποίηση των ωφελειών από την αύξηση των εσόδων.

»Το 2017 αναμένουμε ελαφρώς καλύτερες οικονομικές συνθήκες, που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων. Αντλούμε αυτοπεποίθηση από τις βελτιούμενες υποκείμενες τάσεις, καθώς και την επιτυχία των πρωτοβουλιών μας διαχείρισης τόσο των εσόδων όσο και του κόστους, οι οποίες και θα παραμείνουν στο επίκεντρο των ενεργειών μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το 2017 θα είναι ένα έτος αύξησης των εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και βελτίωσης των περιθωρίων κέρδους, καθώς συνεχίζουμε την πορεία προς επίτευξη των στόχων μας για το 2020».

Επιχειρηματικές προοπτικές και οικονομικές κατευθύνσεις για το 2017

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Coca Cola HBC, «Μετά την υποτονική επίδοση που χαρακτήρισε το 2016 λόγω των μακροοικονομικών τάσεων, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να βελτιωθεί το 2017, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές.

Αντίστοιχα, οι προοπτικές στις χώρες μας για το 2017 είναι ανάμεικτες. Οι τιμές πετρελαίου δείχνουν να σταθεροποιούνται, η δραστηριότητα στη Ρωσία σταδιακά βελτιώνεται και υπάρχουν προοπτικές ήπιας ανάπτυξης στη Νιγηρία. Επιπλέον, παρατηρούμε ποικίλες τάσεις στην Ευρώπη, οι οποίες συνολικά παραπέμπουν σε μία εκτίμηση διατήρησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στα ίδια επίπεδα με το 2016.

Ειδικότερα στις αναδυόμενες αγορές μας, η Ρωσία, μετά από δύο χρόνια σε ύφεση, δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης. Αναμένουμε σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη και θεωρούμε ότι το 2017 θα είναι το έτος σταθεροποίησης του όγκου πωλήσεων. Η Νιγηρία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 ετών, μετά την υποτίμηση του νάιρα τον Ιούνιο του 2016. Παρότι υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι η οικονομία θα μπορούσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017, αναμένουμε το 2017 να είναι ένα ήπιο έτος αναφορικά με τον όγκο πωλήσεων, λόγω της πιθανής χρονικής υστέρησης μεταξύ της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης.

Παρ' όλες αυτές τις πιέσεις, αναμένουμε για το 2017 ότι ο όγκος πωλήσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές και ότι θα σταθεροποιηθεί στις ανεπτυγμένες αγορές.

Η εστίασή μας στη διαχείριση της αύξησης των εσόδων μάς ωφέλησε το 2016 με βελτιώσεις τιμής και μείγματος προϊόντων. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε με προγραμματισμένες αυξήσεις της τιμής των προϊόντων μας σε αγορές που έχουν υποστεί υποτίμηση του νομίσματός τους και σε αγορές όπου υποχωρούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να διαθέτουμε το κατάλληλο σήμα, στην κατάλληλη συσκευασία, στην κατάλληλη τιμή, για το κατάλληλο κανάλι διανομής, έτσι ώστε να επιτύχουμε καλύτερη αξία για κάθε κιβώτιο που διαθέτουμε στην αγορά. Αναμένουμε τα σχέδιά μας να αποφέρουν και πάλι σημαντική βελτίωση των καθαρών εσόδων από τις πωλήσεις ανά κιβώτιο σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση στο σύνολο του έτους.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την προοπτική μιας επιπλέον υποτίμησης του νάιρα Νιγηρίας και η αστάθεια στην αγορά του ρωσικού ρουβλίου κάνουν δύσκολη την ακριβή εκτίμηση του πιθανού αντίκτυπου των συναλλαγματικών ισοτιμιών στις δραστηριότητές μας. Λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση των θέσεών μας αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου και τις τρέχουσες ισοτιμίες, αναμένουμε δυσμενή επιρροή στα λειτουργικά κέρδη από τις συναλλαγματικές μεταβολές κατά περίπου €15 εκατ. σε ετήσια βάση.

Έχουμε συνάψει συμβόλαια για αγορά ζάχαρης στην ΕΕ και τη Ρωσία σε ευνοϊκές τιμές το 2015 και πιο πρόσφατα καλύψαμε περίπου τις μισές από τις ανάγκες μας σε ζάχαρη και αλουμίνιο στη Νιγηρία.

Αναφορικά με τη ρητίνη PET, για την οποία δεν εφαρμόζουμε αντιστάθμιση συναλλαγματικού κινδύνου, αναμένουμε υψηλότερες τιμές το 2017 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά αναμένουμε το συνολικό κόστος για πρώτες ύλες ανά κιβώτιο να αυξηθεί κατά υψηλό μονοψήφιο ποσοστό σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση.

Συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητάς μας σε σχέση με τα λειτουργικά έξοδα. Με σύμμαχο τη λειτουργική μόχλευση από την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων μας, αναμένουμε περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων ως ποσοστό των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε ετήσια βάση.

Σε γενικές γραμμές, το 2017 αναμένουμε ελαφρώς καλύτερες οικονομικές συνθήκες, που θα οδηγήσουν σε αύξηση του όγκου πωλήσεων. Αναμένουμε ότι οι βελτιούμενες τάσεις του όγκου πωλήσεων, οι εμπορικές μας ενέργειες καθώς και οι δραστηριότητές μας σε σχέση με το κόστος θα αποφέρουν αύξηση των εσόδων από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους σε ετήσια βάση».

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές κατευθύνσεις της, η εταιρεία αναφέρει τα εξής:

«Οι πρωτοβουλίες μας για περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας παραμένουν. Για το 2017 έχουμε εντοπίσει πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης ύψους περίπου €26 εκατ. Αναμένουμε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα αποφέρουν €14 εκατ. οφέλη σε ετήσια βάση από το 2018 και εξής, ενώ οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί το 2016 και όσες θα ληφθούν μέσα στο 2017 αναμένεται να αποφέρουν συνολικά €15 εκατ. το 2017.

Συνυπολογίζοντας τη δυναμική του εξελισσόμενου μείγματος κερδοφορίας στο χαρτοφυλάκιο των χωρών μας, αναμένουμε ότι ο συγκρίσιμος πραγματικός φορολογικός συντελεστής θα κυμανθεί μεταξύ του 24% και του 26%.

Οι ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες μεσοπρόθεσμα αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 5,5% και 6,5% των καθαρών εσόδων από πωλήσεις».

 *Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Coca Cola HBC στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v