Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ολα τα βλέμματα στις Βρυξέλλες

Θετικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη που κινείται πάνω από τις 640 μονάδες. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές. Εν αναμονή οδικού χάρτη για «ξεμπλοκάρισμα» στη διαπραγμάτευση οι επενδυτές. Κλειστή σήμερα η Wall.

Χρηματιστήριο: Ολα τα βλέμματα στις Βρυξέλλες

Εβδομάδα κρίσεως και αυτή, που ξεκινά με το Χ.Α. στις 640 μονάδες, μετά από ένα Σαββατοκύριακο μεστό ειδήσεων, εκατέρωθεν δηλώσεων, διαρροών και αναφορών στο «ελληνικό πρόβλημα».

Διά... χειρός Der Spiegel η αντίδραση της Παρασκευής, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 765 μονάδων, με αύξηση συναλλαγών -κατά 10 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον μέσο ημερήσιο τζίρο της τελευταίας εβδομάδος και με πονταρίσματα με υποσχέσεις στο χρηματιστήριο.

Σε δεύτερη μοίρα το σημερινό Eurogroup, με τα μάτια (και) των traders εστιασμένα στις συναντήσεις της Αγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, οπότε πιθανολογείται πως το ΔΝΤ ενδεχομένως να αποσαφηνίσει τις θέσεις του.

Για την «τέλεια καταιγίδα» με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη κάνει λόγο το Stratfor, στη Φρανκφούρτη η πλευρά Ντράγκι ανησυχεί για το ενδεχόμενο μετάστασης του ελληνικού... ιού στις αγορές της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, στο Βερολίνο οι του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU αισθάνονται την... ανάσα του SPD και του επελαύνοντος Μάρτιν Σουλτς, στη Χάγη είναι στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου, στο Παρίσι σε ανάλογο κλίμα και στη Wall Street συνεχίζονται τα αλλεπάλληλα ρεκόρ. 

Θα φανεί αυτή την εβδομάδα εάν το Βερολίνο, ειδικότερα ο Σόιμπλε, διατίθενται να κάνουν μερικά βήματα πίσω (η Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο, πρέπει να κάνουν... χιλιόμετρα) και να δεχθούν έναν οδικό χάρτη που σε εύθετο χρόνο θα οδηγεί σε συμφωνία. Ή σε κάποιας μορφής συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο, με Eurogroup στις 7 Απριλίου, με Εαρινή Σύνοδο (Ετήσια) του ΔΝΤ στις 21-23 και με συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου, δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές στη Γαλλία.

Αν μη τι άλλο, short και long, οι traders εν γένει δεν θα πλήξουν σε αυτή τη μεστή σημαντικών εξελίξεων Ευρώπη.

Προσώρας περιοριζόμεθα στην εβδομαδιαία, ειδικότερα όμως ημερήσια προσέγγισή μας, με επίκεντρο συγκεκριμένες μετοχές και εμφανή τεχνικά σημεία.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που όπως φάνηκε -για ακόμη μία φορά την Παρασκευή- είναι αυτός που μπορεί να ενδυναμώσει την τάση των blue chips, είτε οδηγώντας είτε... βυθίζοντας την αγορά.

Στην τελευταία συνεδρίαση ήταν η σειρά των long να χαμογελάσουν, με αρκετές θέσεις να ανοίγονται σε υψηλότερες τιμές, κυρίως σε Εθνική και Alpha Bank. Στις 765 μονάδες ο ΔΤΡ και στις 775 και στις 788 μονάδες οι επόμενες αντιστάσεις στην περίπτωση εξέλιξης του ανοδικού σεναρίου, στις 750 και στις 740 οι χαμηλότερες στηρίξεις, εάν οπισθοχωρήσει ο κλάδος.

Για τον Γενικό Δείκτη, η τελευταία κίνηση οριοθετείται από το χαμηλό των 603 μονάδων της 9ης Φεβρουαρίου και των 640 μονάδων της 17ης της Παρασκευής. Στις 644, στις 650 και στις 656 μονάδες τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον Γ.Δ. (σε εβδομαδιαίο).

Οι traders έχουν προεξοφλήσει πως σήμερα δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, προσβλέπουν στις συναντήσεις της Τετάρτης, κάτι που δίνει περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο της διατήρησης της λογικής προεξόφλησης, χωρίς όμως μεγάλη έκθεση σε ρίσκο.

Κλειστή λόγω τραπεζικής αργίας σήμερα η Wall Street, που προφανώς θα έχει επίπτωση στις ευρωπαϊκές αγορές, συνακόλουθα στο Χ.Α.

Προς μία μάλλον συντηρητική συνεδρίαση διασφάλισης των στηρίξεων (των 635 και των 630 μονάδων) και πιθανής διερεύνησης της περιοχής προς τις 644-650 μονάδες εάν βοηθήσει το κλίμα, με εστίαση σε συγκεκριμένες μετοχές.

Coca Cola και Motor Oil ξεχώρισαν την τελευταία εβδομάδα, Jumbo, ΔΕΗ αλλά και ΟΠΑΠ, Viohalco από τον FTSE 25 έκαναν τη διαφορά την Παρασκευή. Από τη μεσαία -που τελευταία παρουσιάζει σχετική κινητικότητα-, MIG, MLS, Ανεμος, Ιντραλότ, Κορρές αλλά και Αλουμύλ, Frigoglass, Revoil, Ελαστρον από τις χαμηλότερες κατηγορίες, με ενδιαφέρον πλέον και σε επιλεγμένες μετοχές πέραν των δύο κύριων δεικτών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v