Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η ανοδική κίνηση στο ΧΑ

Πάνω από τις 640 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των τραπεζών στο προσκήνιο και «ουρά» αγορών από την Παρασκευή. Θετικός βηματισμός για τα περισσότερα blue chips. Πιέσεις για Grivalia, ΜΕΤΚΑ.

Με τράπεζες η ανοδική κίνηση στο ΧΑ
Ολα τα βλέμματα στις Βρυξέλλες σήμερα και στο Βερολίνο την Τετάρτη, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε έναν «οδικό χάρτη» για ξεμπλοκάρισμα στη διαπραγμάτευση.

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνεκτιμώντας τη σημερινή αργία στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες έως 0,75% υψηλότερα, με τον DAX προς τις 11.830 μονάδες.

Με επιφυλακτικές κινήσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χ.Α., καθώς short και long κινήθηκαν με βάση τη διαμορφωμένη τάση της συνεδρίασης της Παρασκευής.

«Τσιμπημένες» όλες οι χρονικές σειρές ομολόγων, με ενδεικτική την περαιτέρω επιβάρυνση του κοντινού 2ετούς κατά 2,13% στα 10,115%, ενώ υψηλότερα διαμορφώνεται η απόδοση και των άλλων εκδόσεων.

Πρώτη εντολή που πέρασε στο σύστημα (στις 10:30) για 1.000 τεμάχια της ΔΕΗ κατά 1,50% υψηλότερα στα 2,71 ευρώ, για να ακολουθήσει το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα για τον τραπεζικό κλάδο. Με... ουρά αγορών από το κλείσιμο της Παρασκευής ο ΔΤΡ από τις 766 στις 782 μονάδες, αποτυπώνοντας από τα πρώτα κιόλας λεπτά τη στάση των traders, τη διάθεση προεξόφλησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το intraday.

Στα πρώτα λεπτά άλλαξαν χέρια 1,9 εκατ. ευρώ, με το 70% στον τραπεζικό κλάδο, διαγράφοντας την αρχική τάση, με αποτέλεσμα την κίνηση του FTSE 25 προς τις 1.730 μονάδες και του Γενικού Δείκτη προς τις 645 μονάδες, καλύπτοντας πολύ γρήγορα τις απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις.

Με αγοραστές στις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών, με περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική και με υψηλότερο τζίρο στην Alpha Bank.

Ενθαρρυντικό το ότι από την αρχή ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές σε ΟΠΑΠ αλλά και ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ωστόσο το βάρος των επενδυτικών κινήσεων εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο. Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, βραχυπρόθεσμα το παιχνίδι εστιάζεται στον κλάδο-αισθητήρα των εξελίξεων, που σε αυτή τη συγκυρία λειτουργεί υπέρ των αγοραστών.

Στα επίπεδα των 645 μονάδων θα πρέπει να αναμένεται μία κατ’ αρχάς μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, με συνέπεια το ενδεχόμενο μικρής υποχώρησης προς τις 640 μονάδες.

Στο εύρος των 640-645 μονάδων θα δοκιμασθεί στο επόμενο διάστημα η τάση, με κρίσιμο το εύρος των 775-785 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v