Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με... προσοχή στο ΧΑ

Κέρδη συνεχίζει να καταγράφει το ΧΑ, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha, Mυτιληναίος. Απώλειες καταγράφουν Jumbo, Viohalco, Grivalia. Aργία στη Wall Street.

Ανοδος με... προσοχή στο ΧΑ

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ήπια ανοδική κίνηση και με τη Wall Street να αργεί.

Μέτριες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συντηρητική συνεδρίαση, όπου το μεγαλύτερο βάρος εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο και σε μία ομάδα επιλεγμένων μετοχών κυρίως της μεγάλης κατηγορίας.

Εχοντας ως χαμηλό ημέρας τις 640 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης κινείται σταθερά σε θετικό-στενό εύρος μόλις 5 μονάδων, με τον Δείκτη Τραπεζών να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του intraday και την ευρύτερη διακύμανση, σχεδόν 20 μονάδων. Αυξημένη μεταβλητότητα για τον ΔΤΡ μεταξύ 777-799, καλύπτοντας τις 2 από τις 3 τεχνικές περιοχές που ζητούνταν από την προσυνεδρίαση.

Με γνώμονα δύο κύρια ενδεχόμενα, οι κινήσεις των traders, δηλαδή της επισημοποίησης μίας ημερομηνίας επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και της μη ουσιαστικής αναφοράς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η σημερινή-αυριανή συνεδρίαση θα πρέπει να συνεκτιμηθούν με τις εξελίξεις την Τετάρτη (συναντήσεις Μέρκελ με Λαγκάρντ, Ζ.Κ. Γιούνκερ), συνεπώς ο ορίζοντας των βραχυπρόθεσμων παικτών καλύπτει όλη την εβδομάδα. Εάν μάλιστα την Παρασκευή προχωρήσουν οι Fitch και Moody's σε αξιολόγηση (και) με βάση τα όσα θα έχουν προηγηθεί, τότε η εβδομαδιαία εικόνα της αγοράς θα είναι αρκετά αντιπροσωπευτική για την πορεία της αξιολόγησης.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο από τα "υψηλά" των 799 μονάδων, θυμίζοντας τα χαμηλά της Παρασκευής περί τις σχεδόν 60 μονάδες (731,35) και περί τις 120 από τα χαμηλά της 9ης Φεβρουαρίου.

Εάν οι εξελίξεις (σήμερα, Τετάρτη κ.ο.κ) δικαιώσουν τους long, τότε ο ΔΤΡ θα μπορούσε να κινηθεί προς το... κενό της 27-30 Ιανουαρίου, με ορίζοντα πάνω από τις 840 μονάδες.

Περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Alpha Bank. Από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές, σε μόλις 4 υπερισχύουν οι πωλητές (σε ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Grivalia, Viohalco), με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε λίγο χαμηλότερες τιμές.

Συνεχίζουν ανοδικά η Coca Cola σε νέα υψηλά -των 23,11 ευρώ-, η Motor Oil -κοντά σε νέα υψηλά- των 14, 65 ευρώ, ενώ συντηρείται το momentum της Παρασκευής για Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Ελληνικών Πετρελαίων κ.α.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν MIG, Fourlis αλλά και Κορρές, Ιντραλότ, ενώ στα 5,33 ευρώ με 2,30% και αυξημένες συναλλαγές κερδίζει έδαφος η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Σημαντική αποκλιμάκωση (1,50%) για το 2ετές στα 9,755%.

Στις 15:55 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 69 εκατ. μετοχών, με τζίρο 33 εκατ. ευρώ χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας (40 εκατ. ευρώ) και αρκετά χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ της Παρασκευής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v