Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προς τις 660 μονάδες με το «καλημέρα»

Με ισχυρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τις τράπεζες να καταγράφουν άνοδο άνω του 5%, στον απόηχο των χθεσινών εξελίξεων στις Βρυξέλλες. Πρώτο σήμα η ταχεία αποκλιμάκωση στις τιμές των ομολόγων. Τα τεχνικά όρια κίνησης για τους δείκτες.

ΧΑ: Προς τις 660 μονάδες με το «καλημέρα»

Η επιστροφή των δανειστών. Ενα πρώτο βήμα έγινε χθες το βράδυ, πρώτο αλλά σημαντικό, που επαναδρομολογεί μία διαδικασία που εάν όλα κυλήσουν απρόσκοπτα, μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία, έχει το περιθώριο να βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. 

Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα, μετά το Eurogroup, αποτυπώνει ακριβώς το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, με τις αγορές να έχουν 2-3 βασικούς λόγους για να επανέλθουν, καθώς αίρονται σημαντικοί αποτρεπτικοί παράμετροι.

Σήμερα θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση των όσων επιτεύχθηκαν χθες, τόσο οι insiders όσο και οι traders θα δώσουν πιο σαφές δείγμα γραφής, με το βλέμμα και στις αυριανές συναντήσεις Μέρκελ με Λαγκάρντ- Γιούνκερ, αλλά και στην Παρασκευή, οπότε πιθανότατα θα αξιολογηθεί το ελληνικό outlook. 

Σαφώς και υπάρχει δρόμος, πολύς δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση, όμως ένα σημαντικό βήμα έγινε καθώς, αν μη τι άλλο, δεν διαψεύστηκαν οι προσδοκίες πολλών σχετικά με τον ορισμό της ημερομηνίας των δανειστών στην Αθήνα. Αρκεί αυτή η προεξόφληση για την επαναφορά του ΧΑ προς τις 670 μονάδες, θα δείξει καθώς σήμερα ζητούμενο είναι το "κλείσιμο" και όχι τόσο η έκταση της ενδοσυνεδριακής κίνησης. Η αντοχή καθ' όλη τη διάρκεια αγοραστών - πωλητών να διασφαλίσουν τα κεκτημένα της Παρασκευής - Δευτέρας, την όποια απόδοση του τραπεζικού κλάδου από τα χαμηλά της Πέμπτης, την απόδοση που έχουν καταγράψει τα blue chips το τελευταίο διάστημα. 

Και αν η επαναφορά προς τις 670 φαντάζει για ορισμένους εύκολη υπόθεση, με τον Γενικό Δείκτη στις 646 μονάδες θα χρειαστεί να περιμένουν τον τελικό απολογισμό στις 17:15 το απόγευμα. Αυτό γιατί σε κάποιο βαθμό προεξόφληση έχει επιχειρηθεί, έχει αποτυπωθεί με την επανάκτηση 120 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη, στις 796 μονάδες ο ΔΤΡ, έχει κερδηθεί με την υπεραπόδοση των blue chips, στις 1.733 μονάδες ο FTSE25, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, μέχρι την Παρασκευή. 



Σήμερα λειτουργεί η Wall Street, την ερχόμενη Δευτέρα είναι κλειστό το ΧΑ και οι traders θα κοιτάξουν να πάρουν μέρος των όποιων βραχυπρόθεσμων κερδών τους, συνεπώς η αντοχή της κίνησης θα εξαρτηθεί από το αν θα προσελκυσθούν σήμερα περισσότερα κεφάλαια και από το αν οι long θα επιμείνουν, εάν ο ΓΔ υπερβεί την πρώτη αντίσταση των 656 μονάδων. 

Στα 97,2 εκατ. οι μετοχές που άλλαξαν χέρια, με σημαντικό μερίδιο στον τραπεζικό κλάδο, στα 47 εκατ. ευρώ ο τζίρος (υψηλότερος του μέσου όρου της περασμένης εβδομάδας -των 40 εκατ.- και κατά τι χαμηλότερος των 50 εκατ. της Παρασκευής), που σημαίνει ότι λίγος... αέρας θα βγει στη διάρκεια της συνεδρίασης σε υψηλότερες τιμές. 

Τι έδωσε, τι πήρε η κυβέρνηση για να πάρει το... προσύμφωνο αναλύει η Μαρίνα Μάνη, ποιες αλλαγές έρχονται στη φορολογία σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, αλλά και στα 326,35 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2016. Για το ιδιωτικό είναι ένας άλλος επαχθής λογαριασμός. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να έχει υπερβεί πειστικά τη σημαντική αντίσταση των 775 μονάδων, επιτυγχάνοντας δηλαδή αναστροφή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης (και το σπουδαιότερο, όπως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές, ενεργοποιώντας τον σχηματισμό ανάστροφου ΩΚΩ). 

Οδηγός για τον κλάδο η Εθνική, σε απόλυτο τεχνικό εναρμονισμό με πρώτο στόχο το 0,2540 ευρώ. 

Εύλογο το ερώτημα για το ποια θα είναι η στάση εγκλωβισμένων και μη στον τραπεζικό κλάδο σε τιμές υψηλότερες, κοντά στα επίπεδα των αμκ, εάν δηλαδή θα επιδιώξουν να "τραβήξουν" τον κλάδο προς τα επίπεδα της αύξησης. Θα φανεί με τον καιρό και σίγουρα όχι σήμερα-αύριο αλλά σε ορίζοντα χρόνου, με γνώμονα πλέον την πιθανή προεξόφληση του QE  (καλό... Πάσχα δηλαδή), θυμίζοντας τις τιμές των 4 συστημικών τραπεζών (Alpha Bank στα 2 ευρώ, Εθνική και Πειραιώς στο 0,30 και στο 1 ευρώ για τη Eurobank) και του ΔΤΡ στα υψηλά των 1.050-1.100 μονάδων. Αυτά σε βάθος εύλογου χρόνου και με την απαραίτητη προϋπόθεση της απρόσκοπτης διαδικασίας και προφανώς του έξωθεν καλού κλίματος. 

Οσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη μέτρηση, η αγορά περιμένει την Πέμπτη τα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων (και τις όποιες ανακοινώσεις για μέρισμα), στη ΔΕΗ οι εξελίξεις αναπόφευκτα θα επιταχυνθούν, στα FF Group ο σχηματισμός "διπλού πυθμένα" δίνει εκ νέου προβάδισμα στους long, σε μετοχές με ανοδικό momentum θα επιχειρηθούν νέα υψηλά, ωστόσο το trading αναμένεται στον τραπεζικό κλάδο. 

Σημειώναμε στη χθεσινή συνεδρίαση πως η μεταβλητότητα στον τραπεζικό κλάδο ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στο υπόλοιπο της αγοράς, κάτι που σήμερα προεξοφλείται πως θα παρατηρηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Κλείνοντας με αναφορά στην επιφυλακτικότητα του γερμανικού Τύπου για την απόφαση του Eurogroup, με τη Handelsblatt να εκτιμά πως το πρόγραμμα δεν είναι επιτυχημένο και με τη FAZ να "βλέπει" επιστροφή της κρίσης.

Αυτά τα ολίγα, καθώς οι short δεν θα εγκαταλείψουν το παιχνίδι...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v