Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες η αντίδραση στο ΧΑ

Προς τις 660 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τα περισσότερα blue chips να καταγράφουν κέρδη. Υπεραποδίδουν με τζίρο οι τραπεζικές μετοχές. Οι οιωνοί από τα ομόλογα και τα περιθώρια της ανοδικής κίνησης.

Με τράπεζες η αντίδραση στο ΧΑ

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η συνεδρίαση. Θεαματική απόκλιση για το 2ετές κατά 7,07% στα 9,031%, σημαντική για το 10ετές κατά 0,98% στα 7,659%, με ανοδικό χάσμα πάνω από τις 800 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης.

Ηπιες απώλειες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ...λιακάδα στην Αθήνα, με τους long να περνούν τις εντολές τους από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης. Επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, που στα πρώτα λεπτά αντέδρασε από τις 803 προς τις 830 μονάδες, καλύπτοντας σημαντικές ενδιάμεσες τεχνικές τιμές.

Με το 80% των αρχικών συναλλαγών και εστιάζοντας σε Εθνική, Πειραιώς αλλά και σε Alpha Bank, Eurobank, το ξεκίνημα αποτιμάται φυσιολογικό, χωρίς ακραίες κινήσεις, με έλεγχο του παιχνιδιού από αγοραστές και πωλητές.

Αποτέλεσμα, η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 660 μονάδες, του FTSE 25 προς τις 1.770 μονάδες, καθώς την άνοδο του τραπεζικού κλάδου ακολουθούν άμεσα στην πλειονότητά τους οι μετοχές του δείκτη.

Η κατ’ αρχάς αποτίμηση κρίνεται ενθαρρυντική, καθώς οι μεν long δεν έδειξαν να βιάζονται να «τραβήξουν» την αγορά, οι δε short βρίσκουν υψηλότερες τιμές για να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως η αγορά αντιδρά λελογισμένα καθώς μέρος των εξελίξεων έχει προεξοφληθεί, αποτυπωθεί στο Χ.Α., με την κίνηση του Γ.Δ. από τα χαμηλά των 603 έως τα χθεσινά υψηλά των 647 μονάδων, ειδικότερα όμως στον τραπεζικό κλάδο, με την αντίδραση του ΔΤΡ από τις 670 έως τη χθεσινή «κορυφή» των 799 μονάδων.

Συμπλήρωναν δε πως το Χ.Α. έχει μεν τα περιθώρια να συνεχίσει δοκιμάζοντας την ευρύτερη περιοχή των 670 μονάδων, όμως θα πρέπει να συνεκτιμάται το ότι, όπως ανέφερε και ο επικεφαλής του Eurogroup, υπάρχει χρόνος για μία τεχνική συμφωνία. Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, ένα βήμα σημαντικό έγινε χθες, με τους short να είναι μέσα στο παιχνίδι και τη συνέχεια να προοιωνίζεται δύσκολη.

Αλλωστε ακόμη είναι πολύ νωρίς να γίνει πλήρης αποτίμηση του χθεσινού Eurogroup καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το QE αλλά ούτε και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Γι’ αυτό προσοχή στην άνοδο, προσοχή στη διόρθωση της αγοράς, που ακόμη προσπαθεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 600 μονάδες, αφήνοντας πίσω της όλη την εικοτολογία που είχε αναπτυχθεί με τα... Grexit.

Υπεραπόδοση για τις συστημικές τραπεζικές μετοχές, ενίσχυση των συναλλαγών και του τζίρου στον κλάδο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο του ΔΤΡ προς τις 835, με ορατό πλέον τον στόχο των 840 μονάδων.

Με τον ΔΤΡ στο περίπου 5%, ο FTSE 25 ξεπερνά το 2%, καλύπτοντας ακόμη έναν στόχο και «βλέποντας» την περιοχή των 1.800 μονάδων.

Πέραν των 4 τραπεζικών μετοχών, που είναι στις πρώτες 4 θέσεις της σχετικής κατάταξης, ακολουθούν με αυξημένο τζίρο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Grivalia, Fourlis, Coca Cola κ.ά., σημειώνοντας ότι λίγο πριν από τις 11.00, οι 24 από τις μετοχές του δείκτη σημείωναν μικρότερη ή μεγαλύτερη θετική απόδοση.

Ζητούμενο η επιβεβαίωση της κίνησης για τον Γ.Δ. πάνω από τις 650-660 μονάδες, για τον ΔΤΡ πάνω από τις 820 μονάδες μέχρι τις 13:30-14:00, όταν αναμένεται πως θα περάσει στο σύστημα το μεγαλύτερο μέρος των εντολών από κωδικούς του εξωτερικού.

Πρώτο δείγμα γραφής ενθαρρυντικό, με λελογισμένες κινήσεις long και short, με ικανοποιητική απόδοση για όσους είχαν τοποθετηθεί από την Πέμπτη - Παρασκευή, με καλή ροή συναλλαγών και ενεργή συμμετοχή insiders.

Στα 30+ εκατ. οι μετοχές, με πολύ μεγάλο μερίδιο στις 4 τραπεζικές, στα 13 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με ρυθμό που παραπέμπει σε υπέρβαση των 40 εκατ. ευρώ (μέσος όρος τελευταίας εβδομάδας), αλλά και των 50 εκατ. ευρώ της Παρασκευής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v