Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει πάνω από τις 650 το ΧΑ

Χάνει την αρχική της ορμή η αντίδραση στο Χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να κάνουν «δεύτερες σκέψεις», εν αναμονή και της συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ. Σε ρόλο πρωταγωνιστή οι τράπεζες. Ξεχωρίζουν Folli, ΔΕΗ.

Συνεχίζει πάνω από τις 650 το ΧΑ

Με τις επιφυλακτικές αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ (Handelsblatt, FAZ) και την προειδοποίηση πως οι short δεν θα εγκαταλείψουν το παιχνίδι, καταλήγαμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις, κάναμε λόγο για επιχειρούμενη προσπάθεια κατοχύρωσης μέρους θέσεων απ' όσους είχαν τοποθετηθεί στα χαμηλά της Πέμπτης- Παρασκευής, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 660, με αιχμή τον τραπεζικό προς τις 838 μονάδες.

Κίνηση που αρχικά (υπο)στηρίχθηκε από εμφανή ενίσχυση συναλλαγών/αύξηση τζίρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά με διάψευση των προσδοκιών πως μετά τις 13:30-14:00 θα ισχυροποιηθεί, με αφορμή τοποθετήσεις traders από τις ξένες αγορές.

Το τελευταίο δεν επιβεβαιώθηκε, με συνέπεια η αρχική ορμή να εξασθενήσει, η αντίδραση έως τις 660 μονάδες να σταθεί ευκαιρία για μερικό "κλείδωμα" θέσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Από τις 803 προς τις 837 και σταδιακά διολισθαίνοντας προς τις 811 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών, αποτυπώνοντας την εικόνα της συνεδρίασης, μέχρι τώρα.

Τα υψηλά ημέρας αποδεικνύονται σημεία αντίστασης και αναφοράς για όσους traders κατοχυρώνουν θέσεις εν αναμονή της αυριανής συνάντησης Μέρκελ με Λαγκάρντ και την ώρα που ασαφές παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με το πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Ενα βήμα, ένα σημαντικό βήμα έγινε, αλλά μένουν πολλά μέχρις ότου φτάσουμε σε διέξοδο, ενώ ζητούμενο παραμένει εάν, πώς και πότε θα υλοποιηθεί το QE.

Ως καλή βάση συμφωνίας η απόφαση του Eurogroup, χαρακτηρίζουν τη χθεσινή εξέλιξη τραπεζικά στελέχη, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος. Το Βερολίνο να κάνει πίσω για τα πρωτογενή πλεονάσματα, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τη χώρα να θέλει το ταχύτερο ολοκλήρωση της διαδικασίας και ένταξη στο QE, όπερ σημαίνει πως μέχρι το τέλος, μένει δρόμος πολύς, επίπονος, με πλήθος ευκαιριών αλλά και παγίδων.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να αιτιολογήσουμε την εξαρχής συντηρητική στάση μας -από το προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr-, κάτι που αποτυπώθηκε στην οπισθοχώρηση του τραπεζικού κλάδου και στον περιορισμό της αρχικά μεγαλύτερης ελάφρυνσης στην απόδοση των ομολόγων και δη του 2ετούς.

Στα 8,273% νωρίτερα το 2ετές, με ημερήσιο εύρος διακύμανσης από 9,573% έως 8,073% στην αρχή της συνεδρίασης, με την απόδοση να "τσιμπάει" την τελευταία ώρα. Στο ίδιο διάστημα, έχει μειωθεί η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, ενώ μετά τις 14:00 έχει επιβραδυνθεί αισθητά η ροή συναλλαγών (αγορών - πωλήσεων).

Με κέρδη η πλειονότητα των μετοχών του 25άρη -αλλά με μειωμένη απόδοση/σε σχέση με την αρχική-, με πωλητές σε 4 μετοχές του δείκτη -Viohalco, Sarantis, TITAN, Motor Oil- αλλά με ποσοστό μικρότερο της μίας ποσοστιαίας μονάδος.

Στις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια 73 εκατ. μετοχές, με τζίρο 40 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v