Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Τα «κλειδιά» της συνεδρίασης

Με το βλέμμα στα νεότερα από τη διαπραγμάτευση παραμένει το ΧΑ. Θετικό το κλίμα στις ξένες αγορές. Κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και MIG, Intralot, MLS, Νηρέα από τη μεσαία. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Xρηματιστήριο: Τα «κλειδιά» της συνεδρίασης

Σε νέα υψηλά η Wall Street, σε θετικό momentum το ΧΑ, μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Από υψηλό σε υψηλό η Wall Street, καθώς χθες έγινε η πρώτη συνάντηση Λαγκάρντ - Μνούτσιν και σε δύο εβδομάδες αναμένεται η πρώτη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ για τη φορολογική και δημοσιονομική πολιτική στο Κογκρέσο.

Για επτά ημέρες «πυρετό» για μέτρα και... αντίμετρα κάνει λόγο από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, με τις εξελίξεις από το μέτωπο αυτό να επηρεάζουν (και) το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ψύχραιμη αντίδραση στο ΧΑ, την επομένη του Eurogroup, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζεται πάνω από τις 655 μονάδες, με κύριο στόχο τις 665/670, όπου έχει διαμορφωθεί μία ανθεκτική αντίσταση. Μοχλός της κίνησης ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να περνά σε «κλείσιμο» το όριο των 800, έχοντας ως στόχευση την περιοχή των 830/840 μονάδων, με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να ανταποκρίνεται ανάλογα. Συνέχιση της αντίδρασης από τα χαμηλά της Πέμπτης-Παρασκευής (ως δεύτερο μέρος της κίνησης από τα χαμηλότερα της 9ης Φεβρουαρίου), με αυξημένες συναλλαγές (110,6 εκατ. μετοχών, με το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο) και τζίρο 66,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της περασμένης εβδομάδας (40 εκατ. ευρώ) αλλά και των 50 εκατ. της ανοδικής Παρασκευής.

Εμφανής η λελογισμένη ισχύς των long αλλά και με απαραίτητες κινήσεις των short, καθώς ενδοσυνεδριακά «κλειδώνονται» βραχυπρόθεσμες κερδοφόρες θέσεις, με αποτέλεσμα την επιβεβαίωση των κοντινών στηρίξεων.

Οι traders γνωρίζουν πολύ καλά πως τη Δευτέρα έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την προοπτική συμφωνίας, που μένει να φανεί εάν θα έχει ολοκληρωθεί σε εύθετο χρόνο, ώστε στις 27 Απριλίου η ΕΚΤ να μπορεί να «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία για ένταξη στο QE από Ιούνιο-Ιούλιο. Οι traders γνωρίζουν πολύ καλά πως ο δρόμος θα είναι επίπονος, με τις ευκαιρίες και τις παγίδες του, ωστόσο έχει ενισχυθεί η εκτίμηση πως η Ευρώπη, το Βερολίνο, δεν θέλουν σε αυτή τη συγκυρία να συντηρήσουν «ανοιχτή» την «ελληνική πληγή».

Συνεπώς βήμα βήμα και ελεγχόμενα από τους πωλητές-αγοραστές η κίνηση στο ΧΑ, μέχρις ότου επιτευχθεί κάτι ουσιαστικότερο. Η σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ μπορεί να συντηρήσει το ενδιαφέρον των long, να δοκιμάσουν και πάλι τιμές πάνω από τις 660 μονάδες, με τον ΔΤΡ να «βλέπει» τη χθεσινή κορυφή των 837 μονάδων, με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στρο προσκήνιο μπαίνουν σταδιακά και τα οικονομικά αποτελέσματα (Ελληνικά Πετρέλαια, σήμερα), Jumbo, Eurobank, OTE. Παράλληλα η αξιολόγηση από Fitch-Moody's, οι βήμα προς βήμα προσεκτικές κινήσεις των δανειστών, η υποχώρηση της Αθήνας, μπορεί να συντηρήσουν την τάση δοκιμάζοντας υψηλότερες τιμές.

Με ένα θετικό σενάριο στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ και με την αξιολόγηση την Παρασκευή, δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε από Τρίτη (αργία η Καθαρά Δευτέρα) να επιχειρηθεί η πειστική υπέρβαση των 670 μονάδων, με τον ΔΤΡ να ξεπερνά τις 840 μονάδες. Με το ουδέτερο σενάριο, το ΧΑ πλαγιοκινείται με στήριξη το χθεσινό gap των 647 μονάδων, με πρώτη αντίσταση τις 660 μονάδες (καθοδικό χάσμα), με το stock picking να επανέρχεται μέχρι και το κλείσιμο του μήνα, την επόμενη Τρίτη.

Τεχνικά για τον κλάδο-κλειδί, όσο ο ΔΤΡ συντηρείται πάνω από τη ζώνη των 795-800 μονάδων, τόσο οι long μπορεί να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

Για τον FTSE25, όπως μετρούν οι αναλυτές, η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στην τοπική κορυφή των 1.780 και στήριξη στις 1.738 μονάδες (ανοδικό χάσμα).

Ισχυρή η τάση για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αντέδρασαν ακριβώς όπως αναμενόταν, για FF Group, αντέδρασε από το διπλό χαμηλό, για Μυτιληναίο στα 7 ευρώ, για Ελληνικά Πετρέλαια με αυξημένες συναλλαγές και αποτελέσματα μετά τη συνεδρίαση και για MIG, Intralot, MLS, Νηρέα από τα μεσαία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v