Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Παίρνουν κεφάλι οι πωλητές

Πτωτικά κινείται πλέον το Χρηματιστήριο, μετά την αρχική νευρικότητα. Στο +4% η μετοχή των ΕΛΠΕ. Μικρά κέρδη καταγράφουν Coca Cola, ΟΤΕ. Aπώλειες για Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank. Ελλάκτωρ. Χαμηλός ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Παίρνουν κεφάλι οι πωλητές

Με το βλέμμα στο Βερολίνο και στις σημερινές συναντήσεις Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ, οι traders, που στην αρχή της συνεδρίασης προχώρησαν σε «μερικό κλείδωμα θέσεων».

Εκ προοιμίου δύσκολη η πειστική υπέρβαση των 670 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 840 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα για τις κινήσεις των επενδυτών σήμερα-Παρασκευή.

Πάνω από τις 650 μονάδες ο ΓΔ στο εύρος των 653,20-657,46 μονάδων, με λίγες ρευστοποιήσεις στα πρώτα 5' (στα υψηλά της αρχής) και λίγες αγορές από τα χαμηλά στις 11:20. Μέτριες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση, με το 39% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό σε ΟΤΕ, Σαράντη και Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Coca Cola, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ κ.α.

Στο εύρος των 780-808 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με ζητούμενο την επιβεβαίωση της στήριξης (των 795 μονάδων/σχετική αναφορά στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), με αυξημένες συναλλαγές στην Πειραιώς και δευτερευόντως στην Εθνική.

Η επιβεβαίωση των στηρίξεων (στις 11:25) κυρίως για τον ΔΤΡ οδήγησε στη συνέχεια τους long λίγο υψηλότερα στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ανακάμψει προς τις 657 μονάδες.

Ωστόσο μετά τις 13.00 οι πωλητές ισχυροποιήθηκαν και οδήγησαν το ΓΔ κάτω από τις 650 μονάδες. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, ΟΠΑΠ αλλά και οι Τιτάνας, Ελλάκτωρ.

Στο επίκεντρο η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, εν αναμονή των αποτελεσμάτων (και των ανακοινώσεων για το μέρισμα), με αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο. Εως τα 4,67 ευρώ η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ, μία... ανάσα από τα 4,68 ευρώ (υψηλό 52 εβδομάδων), με την HSBC να ανεβάζει τον πήχη για τον τίτλο.

Σε νέο υψηλό -των 23,62 ευρώ- όμως και η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola, δίνοντας ώθηση στους δείκτες.  Στα 8,61 δισ. ευρώ πλέον η μετοχή, που «επιστρέφει» ανοδικά στα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2013.

Να συνεκτιμηθεί πως ο ΓΔ στην περιοχή των650- 655 μονάδων σημειώνει κέρδη 4,68% σε εβδομαδιαία μέτρηση και 2,57% σε μηνιαία, θυμίζοντας πως ο Φεβρουάριος «κλείνει» χρηματιστηριακά την ερχόμενη Τρίτη (με αργία την Καθαρά Δευτέρα).

Οσον αφορά στον ΔΤΡ, στα επίπεδα των 800 μονάδων περνά σε οριακά θετικό πρόσημο για τον μήνα, έχοντας απόδοση 8,58% σε διάστημα εβδομάδας.

Στις 13.00 είχαν αλλάξει χέρια 25 εκατ. μετοχές -τα 5,3 στην Πειραιώς-, με τον συνολικό τζίρο στα 16 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v