Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Να δεσμευτεί προκαταβολικά η ΕΕ για το χρέος

Η περιγραφή των μέτρων για ελάφρυνση χρέους πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αν η εφαρμογή γίνει αργότερα, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Το σχόλιο για Grexit.

ΔΝΤ: Να δεσμευτεί προκαταβολικά η ΕΕ για το χρέος

Το ΔΝΤ θέλει σαφή, αξιόπιστη και αναλυτική δέσμευση των εταίρων για την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμα και αν αυτή πραγματοποιηθεί σε μελλοντική στάδιο, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ πρόσφατα με αφορμή την πορεία του προγράμματος.

Ενημερώνοντας δημοσιογράφους στις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Ταμείου επανέλαβε τη θέση του όπως αυτή εκφράστηκε μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τότε καλωσορίστηκε η πρόοδος που έγινε στην εκπλήρωση των απαιτήσεων των θεσμών σε τομείς κλειδιά αλλά τονίστηκε ότι «χρειάζεται περισσότερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα και είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής».

Αναφορικά με την συνάντηση της Κρ. Λαγκάρντ με την καγκελάριο Μέρκελ υποστήριξε ότι σε αυτή η επικεφαλής του Ταμείου επανέλαβε ότι είναι επιθυμία του Ταμείου να μετέχει με χρηματοδότηση αλλά αυτό θα γίνει όταν υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και η ρύθμιση του χρέους.

Είναι η προσέγγιση που έχουμε επαναλάβει εδώ και καιρό, σημείωσε ο Τζέρι Ραις και τόνισε ότι χρειαζόμαστε προκαταβολική συγκεκριμένη δέσμευση για ένα ισχυρό πακέτο στην ελάφρυνση χρέους, το οποίο ωστόσο μπορεί να ενεργοποιηθεί αργότερα.

Για να μπει το ΔΝΤ το θέμα του χρέους είναι εξίσου σημαντικό με τις μεταρρυθμίσεις τόνισε.

Όπως είπε αναμένει να γίνει η συζήτηση για το χρέος αμέσως μετά τις συζητήσεις για τις πολιτικές-μεταρρυθμίσεις. Μόνο μετά από αυτά τα δυο θα μπορέσει το ταμείο να πάει πρόταση χρηματοδότησης στο Δ.Σ.

Αρνήθηκε να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και σημείωσε ότι πρέπει να αφήσουμε τις συζητήσεις να εξελιχθούν. Ολοι μπαίνουν στις συζητήσεις με την καλύτερη δυνατή διάθεση να κάνουν ότι καλύτερο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Σε ότι αφορά την επικοινωνία Λαγκάρντ με τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, αλλά δεν έδωσε παραπάνω διευκρινήσεις.

Αναφορικά με το θέμα των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής πριν τον Απρίλιο (σ.σ. οπότε είναι προγραμματισμένη η δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων) με βάση τα νέα δεδομένα υποστήριξε ότι «δεν έχω ενημέρωση ότι θα εκδώσουμε νέες προβλέψεις για την Ελλάδα», απάντησε ερωτηθείς για το ενδεχόμενο.

Ο ίδιος διέψευσε τα ρεπορτάζ ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Λαγκάρντ-Μέρκελ για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα με 5 δισ. ευρώ.

Το Grexit

Ο Τζέρι Ράις ερωτήθηκε και για τους λόγους που δεν υπάρχει ανάλυση του ΔΝΤ που να εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος του ευρώ ή όχι.

Όπως απάντησε είναι επιθυμία της χώρας να διατηρήσει την θέση της στην ευρωζώνη και είναι επίσης προτεραιότητα για τις άλλες χώρες-μέλη. Αυτά είναι σημαντικές παράμετροι που το Ταμείο λαμβάνει υπόψη.

Σε ερώτηση εάν είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη ο ίδιος απάντησε «ναι».

Τι λέει η Αθήνα για την επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ

Η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ έγινε την Τρίτη, την παραμονή της συνάντησης της κ. Λαγκάρντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζήτησαν ότι η Ελλάδα έκανε βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έκανε βήματα ως προς τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα.

Επισημαίνεται ότι σε αυτή την αποδοχή της σχετικής κεντρικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης εδράζεται η επισήμανσή της ότι για "κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης". Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται και η διαπίστωση του Επίτροπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί πως "το Eurogroup επέτρεψε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πολύ σύντομα για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο πακέτο".

Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας και η κ. Λαγκάρντ συζήτησαν ακόμη ότι πλέον είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει σαφή βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v