Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κακό και το καλό σενάριο για το χρηματιστήριο

Ευθυγραμμισμένη με τη διαπραγμάτευση παραμένει η πορεία του ΧΑ. Τα περιθώρια κίνησης για τον Γενικό Δείκτη. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στον FT 25. Τα κρίσιμα επίπεδα για Εθνική, Πειραιώς, Alpha Βank και Εurobank.

Το κακό και το καλό σενάριο για το χρηματιστήριο

Η παραμονή της αγοράς εντός του εύρους των 630-650 μονάδων είναι το μοναδικό θετικό στοιχείο των τελευταίων συνεδριάσεων, αφού η αβεβαιότητα και η πιο επιφυλακτική στάση των επενδυτών θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο χαμηλότερες περιοχές τιμών. Οι αργές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, παρά τις συνεχείς τηλεδιασκέψεις, κρατούν σε ομηρία την αγορά και την οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, το αρνητικό κλίμα μπορεί να ανατραπεί άμεσα, αν υπάρξει κάποια ουσιώδης εξέλιξη, με τα πονταρίσματα για το επόμενο Eurogroup να είναι ελάχιστα.

Η παράταση ή το σπάσιμο της αξιολόγησης και η πιθανή μεταφορά σημαντικών αποφάσεων στο μέλλον θα συντηρήσει την αβεβαιότητα και την απραξία των επενδυτών και αυτό θα αποτελέσει κακό σενάριο για τις ελληνικές μετοχές, ενώ οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αφορά το QE ή άλλες θετικές εκπλήξεις θα δώσουν ανάσες στις μετοχές.

Η αντίσταση παραμένει στο υψηλό έτους στις 670 μονάδες, με τον επόμενο στόχο τα υψηλά του Οκτωβρίου 2015, στις 730 μονάδες, και ενδιάμεσο επίπεδο με ενδιαφέρον τις 700 μονάδες, ενώ στον αντίποδα, η ζώνη των 600 μονάδων εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή στήριξης στην τρέχουσα κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο, αν η παραπάνω ζώνη τιμών καμφθεί, σενάριο το οποίο προϋποθέτει δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όπως και ο Γενικός Δείκτης, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης επιβεβαίωσε εκ νέου τη σημαντική του στήριξη στις 1.685-1.690 μονάδες, αλλά στην αντίσταση των 1.780 μονάδων προστέθηκε και εκείνη των 1.750 μονάδων. Η διάσπαση ενός από τα δύο αυτά επίπεδα πιθανότητα θα συνδυαστεί με τις εξελίξεις στο μέτωπο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Για τον δείκτη των τραπεζών, τα επίπεδα με βραχυπρόθεσμη σημασία επίσης είναι δύο, με το κάτω όριο να οροθετείται στα επίπεδα των 670-700 μονάδων (61,8% Fibonacci επίπεδο από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου ως το πρόσφατο υψηλό του Δεκεμβρίου) και πρόσφατο χαμηλό στις αρχές του προηγούμενου μήνα, και το πάνω εύρος στις 890-900 μονάδες (23,6% Fibonacci επίπεδο από το χαμηλό του περασμένου Ιουλίου ως το πρόσφατο υψηλό του Δεκεμβρίου). Αρνητικό είναι ότι η ενδιάμεση ζώνη στις 760 μονάδες αποτελεί πλέον αντίσταση.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα με σημασία για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι:

Alpha Bank: H διαφυγή πάνω από το 1,64 ευρώ θα δώσει την ώθηση στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, ενώ ο επόμενος ανοδικός στόχος είναι το 1,76 ευρώ και το 1,83 ευρώ. Στον αντίποδα, οι στηρίξεις είναι στη ζώνη του 1,49-1,53 ευρώ.

• ΕΤΕ: Με διαφορά η καλύτερη τεχνική συμπεριφορά στο ταμπλό του Χ.Α και είναι σημαντικό που διατηρείται πάνω από το 0,233 ευρώ. Ο ανοδικός στόχος είναι να διασπάσει εκ νέου το 0,250 ευρώ και υψηλότερα το 0,26 ευρώ και το 0,273 ευρώ. Το κάτω όριο είναι το 0,218 ευρώ.

• Eurobank: Εξακολουθεί τεχνικά να ταλαιπωρείται, με την πρώτη περιοχή με ενδιαφέρον να είναι στο 0,55 ευρώ και παρακάτω το 0,50 ευρώ, ενώ το πρώτο ανοδικό εμπόδιο στο 0,60 ευρώ και στο 0,65 ευρώ έπειτα.

• Τράπεζα Πειραιώς: Όσο διατηρείται πάνω από το 0,159 ευρώ, το θετικό σενάριο παραμένει το βασικό, με το 0,173 ευρώ να αποτελεί την πρώτη αντίσταση, έπεται το 0,187 ευρώ στη συνέχεια. Η στήριξη πιο χαμηλά είναι το 0,145 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v