Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαιξε «καλή άμυνα» το Χρηματιστήριο

Ηπια διόρθωση παρά τον προβληματισμό που προκάλεσε η ειδησιογραφία της διαπραγμάτευσης. Αποκόμιση κερδών στις τράπεζες αλλά βοήθειες από Coca Cola, ΔΕΗ. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Επαιξε «καλή άμυνα» το Χρηματιστήριο

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων που έδωσαν στον Γενικό Δείκτη αθροιστικά κέρδη 5,49%, όμως η γενικότερη εικόνα της Αγοράς έδειξε αξιοπρόσεκτες αμυντικές ικανότητες, σε μία συνεδρίαση που θα μπορούσε να είχε πάει εντυπωσιακά χειρότερα, αν ληφθούν υπ΄ όψιν οι ειδήσεις και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Εννοείται ότι η σχετικά καλή εικόνα σε Γενικό Δείκτη και FTSE25, οφείλεται αποκλειστικά στις πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές στον μη Τραπεζικό 25αρη, όμως μένει να φανεί αν η όλη προσπάθεια είχε και δόσεις "window dressing", λόγω τέλους χρηματιστηριακού τριμήνου και σε αυτή την ερώτηση θα κληθούν να "απαντήσουν" οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στάση αναμονής, από τους ενεργούς παίκτες και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την πλάγια κίνηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους.

Ξεκινώντας από την ειδησεογραφία που ακολούθησε την χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Χωρίς ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε, χθες το βράδυ, το EwG, ενώ δεν βλέπει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη Μάλτα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο η κυβέρνηση προσδοκά ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα. 

Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε και διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση, με το σύνολο των εγχώριων αναλυτών να εκφράζει τις επιφυλάξεις του για την συνέχεια, επισημαίνοντας ότι αφού δεν "βγήκε λευκός καπνός" από το χθεσινό EwG, η προσοχή των ενεργών παικτών θα προσαρμοστεί στις εταιρείες που δημοσιεύουν αποτελέσματα, χωρίς να αποκλείονται λελογισμένες ρευστοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο, που είχε υπεραποδώσει στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης, ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Lamda Development, Πλαίσιο και Τρ. Πειραιώς.

"Τα αποτελέσματα των Τραπεζών εμφανίζουν βελτίωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και στο σκέλος των εσόδων και καθαρών κερδών. Ήταν βελτιωμένα και αναμενόμενα, ωστόσο, αυτά αφορούν το 2016. Για την Αγορά αναμένεται στάση πτωτικής αναμονής δεδομένου ότι και το EWG δεν έβγαλε 'λευκό καπνό", τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος κατέγραψε απώλειες καθώς επιδιώχθηκε η αποκόμιση κερδών, ενώ από το χθεσινό EWG δεν προέκυψε ημερομηνία επανόδου των Θεσμών στην Αθήνα. Ο Τραπεζικός δείκτης είναι αυτός που 'θα πληρώσει την νύφη' περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αν τυχόν υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένουμε να διορθώσει τουλάχιστον μέχρι τις 750 - 745 μονάδες. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία προς τις 801 - 806 μονάδες. Η Alpha Bank δοκίμασε ανεπιτυχώς την ζώνη αντίστασης των 1,76 - 1,78. Η διόρθωση έφερε κλείσιμο χαμηλότερα των 1,72 - 1,70 ευρώ, στο ανοδικό 'χάσμα' των 1,68 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής διακυμάνθηκε ακριβώς μεταξύ της αντίστασης των 0,2410 και της στήριξης των 0,2320. Η υπέρβαση της μιας, ή η παραβίαση της άλλης, θα οδηγήσουν την μετοχή είτε προς τα 0,2540 είτε προς τα 0,2320 ευρώ" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μένοντας στον Τραπεζικό δείκτη, αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν τα "gap" στις 683,36 - 687,88 μονάδες και στις 724,35 - 726,48 μονάδες, ενώ σήμερα δημιουργήθηκε και άλλο "gap" μεταξύ 761,76 και 769,02 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 754 μονάδες και ο εκθετικός στις 748 μονάδες, ενώ ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 732 μονάδες.

Η πορεία του Τραπεζικού Δείκτη στο τρίμηνο

Παραμένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει αναφοράς ότι η μετοχή της Εθνικής επέδειξε τις καλύτερες αμυντικές δυνατότητες και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας με ημερήσια κέρδη 0,42%, ενώ στα πρωινά χαμηλά είχε φθάσει να υποχωρεί έως και 3,33%.

"Το τεχνικά κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η Χρηματιστηριακή Αγορά, με τον κίνδυνο σχηματισμού 'πολλαπλής κορυφής' στον ΓΔ, εάν δεν υπάρξει πειστική υπέρβαση των 670 μονάδων στις επόμενες συνεδριάσεις να ελλοχεύει, σε συνδυασμό με την πρόσφατη υπεραπόδοση και το 'front running' στη βάση προεξόφλησης θετικών εξελίξεων, μας κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικούς. Πέραν των 670 μονάδων, οι αγοραστές θα στοχεύσουν στο ψυχολογικό 'φράγμα' των 700 μονάδων, με τις 730 να έπονται. Σε περίπτωση διόρθωσης, εβδομαδιαίες στηρίξεις υπάρχουν στις 630 και στις 600 μονάδες" τονίζει ο Πέτρος Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, "πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την ΔΕΗ (+2,81%) που άφησε πίσω της την ζώνη αντίστασης των 2,80 - 2,90 ευρώ. Σε περίπτωση, επιβεβαιωμένης, ανοδικής διαφυγής, σχετικά ψηλότερα "περιμένει" η ισχυροποιημένη ζώνη των 3,30 - 3,40 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 3,02 ευρώ.

Με επτά ανοδικές συνεδριάσεις, δύο πτωτικές και την σημερινή αμετάβλητη στις τελευταίες δέκα, παρά την αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,05 ευρώ, συνεχίζει πλαγιοανοδικά η Τέρνα Ενεργειακή (0%), που έχει μπροστά της την αντίσταση των 2,96 ευρώ.

Νέα ιστορικά υψηλά, από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α. (29/4/2013) για την μετοχή της ΕΕΕ (+1,47%) που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, πετυχαίνοντας κλείσιμο υψηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 24,00 ευρώ. Δεν υφίστανται ούτε θεωρητικές αντιστάσεις (!)

Σε ιστορικά υψηλά η ΕΕΕ από την επιστροφή της στο ΧΑ

Μεταφερόμενοι ακόμα χαμηλότερα, κινητικότητα στον Fourli (+2,76%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλτον (+0,87%), τέταρτη συνεχόμενη για το Υγεία (+0,82%), "τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Paperpack (+4,27%) με "καύσιμα" από αποτελέσματα και μερισματική απόδοση, ενώ επτά ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες οκτώ, συμπλήρωσε η Ιντρακόμ (+1,25%), που έκλεισε μέσα στην ισχυρή ζώνη αντίστασης των 0,40 - 0,405 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 0,47 - 0,48 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης απέφυγε τα χειρότερα και για μία ακόμα συνεδρίαση, παρέμεινε υψηλότερα των 647 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και υψηλότερα από τις 646 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 601 μονάδες και ο εκθετικός στις 621 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,73%), σε "απόσταση ασφαλείας" οι 1729 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1726 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1609 μονάδες και ο εκθετικός στις 1675 μονάδες. Το 1802 - 1804 είναι αντίσταση και μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1830. Το 1775 και 1768 κοντινές στηρίξεις. "Intraday position long" με "stop" τις 1685 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού τριμήνου.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, δίνοντας κέρδη 4,78% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 10,25% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Ο Μάρτιος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος θετικός μήνας, για τον Γενικό Δείκτη, δίνοντας μηνιαία κέρδη 3,12%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε μηνιαίες απώλειες 3,58%.

Σε επίπεδο τριμήνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 3,48% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 10,71%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού τριμήνου, με ελάχιστες συναλλαγές, η Μινέρβα (+693,75%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η ανοδική τμήση της καθοδικής γραμμής βραχυχρόνιας τάσης (653 μονάδες), όπου ταλάνιζε το Γενικό Δείκτη από τις αρχές του έτους έδωσε τα εχέγγυα για μια γρήγορη -χωρίς υπόβαθρο - ανοδική κίνηση προς την περιοχή των 670 με 675 μονάδων καταγράφοντας έτσι νέα υψηλά 16 μηνών" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Διαγραμματικά, εάν ο Γενικός Δείκτης "δηλώσει" στις επόμενες συνεδριάσεις ότι "κατέχει" την περιοχή πέριξ των 670 μονάδων, το επόμενο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 700 μονάδες με το ποιο ουσιαστικό σημείο να βρίσκεται στις 730 μονάδες. Βέβαια επειδή σε αυτά τα επίπεδα τιμών ο Γενικός Δείκτης έχει από παλιά μια τάση "υποτροπιασμού", κάτι που φάνηκε με την αποτύπωση ενός βραχυχρόνια αρνητικού Gravestone candlestick, καλό θα ήταν να μη "δηλώσει" περαιτέρω ανοδική αδυναμία, καθώς θα έδινε λαβές στους "Bears" για ένα "pullback" προς την προαναφερόμενη γραμμή στις 650 μονάδες περίπου.
Εκεί το αρνητικό σενάριο θα ήταν μια καθοδική καταστρατήγηση καθώς θα προκαλούσε έντονες ρευστοποιήσεις.

Πάνω στην αντίσταση των 1800 μονάδων "βρήκε" ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ψάχνοντας την αφορμή για να τη διασπάσει και να κινηθεί "λυτρωτικά" προς τα υψηλά του Μαΐου του 2015, στις 1870 μονάδες. Στην περίπτωση όμως που δε βρει τη κατάλληλη αφορμή και δε μπορέσει να πατήσει πάνω από τις 1800 μονάδες, θα αναμέναμε έναν επανασχεδιασμό της ανοδικής δράσης με μια κατάβαση προς τη γνωστή περιοχή των 1760 μονάδων. Θετική είναι μέχρι τώρα η ανοδική διάσπαση, που επετεύχθη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στο γνωστό ταλαντωτή RSI.

Άκαρπο για τέταρτη φορά απέβη το "φλερτ" του Τραπεζικού δείκτη με τη γραμμή αντίστασης “W” αποτυπώνοντας στο ημερήσιο chart τιμών έναν σχηματισμό candlesticks με "άνω σκιές περίσκεψης" και αναμονής στην περιοχή των 783 με 778 μονάδων.

"Έτσι ενώ η αδυναμία ανοδικής διάσπασης θα οδηγήσει καθοδικά προς το επίπεδο των 724 με 720 μονάδων, η επιβεβαιωμένη και με φίλτρο τουλάχιστον δύο συνεδριάσεων ανοδική της τμήση θα σπρώξει το Τραπεζικό Δείκτη προς την πολύ κρίσιμη περιοχή των 850 μονάδων" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με την ψυχολογία να μεταβάλλεται προς το καλύτερο και κάποιο 'φως' να διαφαίνεται σε ότι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Μάρτιος κλείνει χρηματιστηριακά πολύ κοντά στα ψηλά έτους" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι επενδυτές έδειξαν μεγαλύτερη προθυμία να "αγοράσουν" την προσδοκία του θετικού σεναρίου, διακόπτοντας την πολύμηνη στάση αναμονής, βελτιώνοντας τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη και αυξάνοντας την αξία στις ημερήσιες συναλλαγές.

Η εβδομάδα που κλείνει είναι η καλύτερη σε αξία συναλλαγών και εβδομαδιαία επίδοση για όλο το 2017. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρήθηκε και στην Αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του δεκαετούς τίτλου υποχώρησε προς τα επίπεδα (6,65%) που οριοθετούν την "ζώνη συμφωνίας". Ωστόσο σε επίπεδο γεγονότων υπάρχει ακόμα ασύμμετρη εικόνα, γεγονός που προβληματίζει σε ότι αφορά την βιωσιμότητα της ανοδικής κίνησης εφόσον υπάρξει νέος κύκλος καθυστερήσεων.

Η εβδομάδα που πέρασε κατέδειξε με αριθμούς ότι η Αγορά διψάει για μια συμφωνία. Το πρώτο χαμένο τρίμηνο της χρονιάς θα φανεί στα νούμερα των Τραπεζών, καθώς ήδη οι Τράπεζες επικοινωνούν στις τηλεδιασκέψεις των ετήσιων αποτελεσμάτων τους, τις τάσεις του α’ τριμήνου. Η μείωση των καταθέσεων, η αύξηση των επισφαλειών και η απόκλιση από τις οργανικές εκτιμήσεις του 2017, είναι τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις τάσεις που καταγράφονται στο ξεκίνημα της χρονιάς και που αποδίδονται αποκλειστικά στην καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Στο δεύτερο τρίμηνο που ξεκινάει, η Οικονομία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ανάκαμψης ακόμα και αν στο επόμενο άτυπο Eurogroup υπάρξει μια οριστική σύγκλιση. Αν και ο ωφέλιμος χρόνος είναι ακόμα αρκετός για να καλυφθεί μέρος από το χαμένο έδαφος, η χρήση ήδη βρίσκεται σε αρνητική αναθεώρηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για το δυνητικό περιθώριο που μπορεί να προσφέρει στο δείκτη ο κλάδος.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τα όρια της ζώνης διαφυγής (670 μονάδες) από την πολύμηνη συσσώρευση τιμών έχοντας φτιάξει μια αισιόδοξη εικόνα δεικτών και διακυμάνσεων. Τα τρία "λευκά κεριά" στο ξεκίνημα της εβδομάδας και οι αυξανόμενοι συναλλακτικοί όγκοι συνοδεύτηκαν από ταυτόχρονα σήματα αγορών από MACD και τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Η αγοραστική "συγχορδία" είχε αποτέλεσμα, τα σώματα είχαν μικρή απόκλιση από τα υψηλά τους και οι διορθώσεις από την κατοχύρωση των γρήγορων κερδών έμειναν μέσα στις συνεδριάσεις σε μετριοπαθή επίπεδα. Οι ταλαντωτές ξεκόλλησαν από την ζώνη της ουδετερότητας και σταμάτησαν λίγο πριν τις υποτιμημένες ζώνες τιμών αφήνοντας ακόμα περιθώριο για κάτι παραπάνω. Η έξοδος από την συσσώρευση "κοιτάζει" επίπεδα 730 μονάδων, ωστόσο η διόρθωση της Παρασκευής δεν πρέπει να δώσει συνέχεια κάτω από τις 650 μονάδες, όπου όλα αναιρούνται και η τάση επιστρέφει πλέον στο γνωστό εύρος των 40 μονάδων στο οποίο κινείται από το Δεκέμβριο και μετά.

Εκτός από το άτυπο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας (7/4) οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων συνεχίζονται με την Μοτοδυναμική να δημοσιεύει την Δευτέρα 3 Απριλίου. "Λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς και η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στην διάρκεια της ημέρας. Την Παρασκευή ανακοινώνουν ακόμα οι ΕΥΔΑΠ, Περσέας και τα Πλαστικά Θράκης, ενώ την ίδια ημέρα η International Intercontinental θα πραγματοποιήσει την Τακτική Γενική Συνέλευση με θέμα, εκτός των άλλων, την διανομή μερίσματος 28 λεπτά ανά μετοχή" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα οι Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,38%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,81%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, σε υψηλά σχεδόν πέντε ετών ανήλθε το Μάρτιο ο επίσημος δείκτης PMI για τη δραστηριότητα των Κινεζικών εργοστασίων. Ο PMI Μεταποίησης ενισχύθηκε σε 51,8 το Μάρτιο, από 51,6 το Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στα υψηλότερά του από τον Απρίλιο του 2012. Η ανάγνωση του Μαρτίου ήταν ελαφρώς υψηλότερη της μέσης πρόβλεψης των αναλυτών της Wall Street Journal για 51,7.

Στην Ιαπωνία ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών. Οι δαπάνες των Νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 3,8% τον Φεβρουάριο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την πτώση στο 1,7%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τη Βρετανία για μια μελλοντική συμφωνία ελεύθερου Εμπορίου, προτού οι δύο Πλευρές συμφωνήσουν στους τελικούς όρους του 'Brexit", σύμφωνα με προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις, που εκδόθηκε σήμερα.

"Η JP Morgan Chase βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά επαγγελματικού κτιρίου στο Δουβλίνο, καθώς σκέφτεται να επεκταθεί στην Ιρλανδική Πρωτεύουσα λόγω του 'Brexit", τόνισαν πηγές που γνωρίζουν τα σχέδιά της. Ταυτόχρονα η Ασφαλιστική Lloyd’s of London σχεδιάζει να δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό της κέντρο στις Βρυξέλλες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ανέκαμψαν το Φεβρουάριο οι Γερμανικές πωλήσεις λιανικής, όπως έδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία "Destatis". Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,8% από τον Ιανουάριο, έπειτα από προσαρμογή βάσει ημερολογιακών μεταβολών. Το ποσοστό σηματοδοτεί την ισχυρότερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2014 και μετά, όταν οι πωλήσεις επίσης είχαν ενισχυθεί 1,8%. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,7% σε σχέση με τον Ιανουάριο

Η Βρετανική καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη το Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους ερευνητές Αγοράς του "GfK UK". Το μακροπρόθεσμο βαρόμετρο καταναλωτικής εμπιστοσύνης του "GfK UK", διαμορφώθηκε στο -6 το Φεβρουάριο και παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν υποχώρηση μίας μονάδας για την καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάρτιο.

Οι Βρετανικές τιμές κατοικιών υποχώρησαν το Μάρτιο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της "Nationwide Building Society". Οι τιμές εμφάνισαν μηνιαία πτώση της τάξης του 0,3%, την πρώτη τους από τον Ιούνιο του 2015. Η υποχώρηση οδήγησε την ετήσια άνοδο στο 3,5% από 4,5%. Πρόκειται για την πιο αδύναμη ετήσια αύξηση στις αξίες από τον Αύγουστο του 2015.

Δεν σταματά η υποχώρηση της ανεργίας στη Γερμανία, καθώς μειώθηκε κατά ακόμη 30.000 αυτό το μήνα. Πρόκειται για τρεις φορές καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, ενώ οδήγησε το ποσοστό της Γερμανικής ανεργίας στο 5,8%. Το ποσοστό είναι το χαμηλότερο από την επανένωση της Χώρας το 1991 και μετά, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε διατηρηθεί στο 5,9%.

Χαμηλότερα του αναμενόμενου εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της αύξησης στις τιμές Ενέργειας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση, από αύξηση 2% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 1,8%.

Ανάπτυξη 0,7% εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο η Βρετανική Οικονομία, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία "ONS" που διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της από τα τέλη Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και έναν χρόνο. "Οι οικονομολόγοι αναμένουν μέτρια επιβράδυνση στην ανάπτυξη φέτος, από 1,8% το 2016", μεταδίδει το Bloomberg.

Την ίδια περίοδο, το Βρετανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε απότομα στο 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή ήταν το μικρότερο τουλάχιστον από το 2011.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε 0,1% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα και 2,1% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από τον Μάρτιο του 2012.

Τα Κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν, επίσης, ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,1% σε προσαρμοσμένη βάση το Φεβρουάριο και το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,4%. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 0,2% στις δαπάνες και 0,4% στο εισόδημα.

Ο δείκτης Chicago PMI ενισχύθηκε στο 57,7 τον Μάρτιο από 57,4 το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε το "Institute for Supple Management".

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε το Μάρτιο, αλλά όχι όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία. Η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 96,9 μονάδες, έναντι προκαταρκτικής μέτρησης 97,6 μονάδων. Οι αναλυτές προέβλεπαν επιβεβαίωση της προκαταρκτικής μέτρησης στις 97,6 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε: "Είναι νωρίς να εικάσουμε για την προοπτική επίτευξης 'Staff Level Agreement' στην Ελληνική αξιολόγηση. Συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά διαφορές παραμένουν".

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 6 Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Κινήσεις για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Ετσι προχωρά σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο σε: Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ.

"Μετά τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Πιστωτών για 'staff level agreement' στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, οι σχετικές προσδοκίες έχουν περιοριστεί", υπογραμμίζει σε σχόλιό της η Citi.  Ο Αμερικανικός Οίκος επισημαίνει ότι "η σύνοδος του ΔΝΤ στις 22 - 23 Απριλίου ενδέχεται να ρίξει περισσότερο φως αναφορικά με τις προθέσεις του Ταμείου για συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα".
Ως εκ τούτου, σημειώνει η Citi, "πιο πιθανή ημερομηνία για ενδεχόμενη συμφωνία ίσως είναι η 22α Μαΐου, οπότε και πραγματοποιείται τακτική συνεδρίαση του Eurogroup".

Όσον αφορά στις επισημάνσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για μείωση των συντάξεων, ο Οίκος σημειώνει ότι "η Οικονομία έχει συρρικνωθεί και οι Δανειστές απαιτούν ανάλογη αναπροσαρμογή στις δαπάνες για τις συντάξεις. Ωστόσο, δεδομένων των αντίξοων δημογραφικών παραγόντων (γήρανση του πληθυσμού), αυτό καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο, ιδίως από μια αριστερή Κυβέρνηση".

Στα 10,40 ευρώ, από 8,4 πριν, αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight". H χρηματιστηριακή τονίζει ότι ο μετασχηματισμός του ομίλου θα αποτελέσει το σημείο κλειδί για το 2017. Προβλέπει ότι φέτος τα κέρδη τα ανέλθουν στα 158 εκατ. και οι πωλήσεις στα 1,36 δισ. ευρώ. Παράλληλα τονίζει πως ο εταιρικός μετασχηματισμός θα "ξεκλειδώσει" περαιτέρω αξία για τους μετόχους.

Στα 0,34 ευρώ διατηρεί την τιμή - στόχο για την Εθνική η Morgan Stanley, με τη σύσταση "equal weight" να παραμένει αμετάβλητη. Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι "η Τράπεζα πέτυχε σημαντική πρόοδο το 2016 και έχει τη χαμηλότερη έκθεση στον ELA συγκριτικά με τις υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες. Τα NPEs υποχώρησαν κατά 2,8 δισ., δηλαδή 500 εκατ. υψηλότερα από το σχεδιασμό της Τράπεζας".

"Κάτω των εκτιμήσεων τα βασικά μεγέθη της Alpha Bank το δ’ τρίμηνο, ωστόσο τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις", σημειώνει η UBS σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “buy” και την τιμή - στόχο των 2,52 ευρώ.

"Η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού εμφανίζεται να προχωρά βραδύτερα των εκτιμήσεων", τονίζει ο Οίκος, σχολιάζοντας τη σύσταση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 225 εκατ. ευρώ.

"Το πρώτο τρίμηνο του 2017 επηρεάστηκε από την αβεβαιότητα, αλλά παραμένει εφικτός ο στόχος μείωσης του μη εξυπηρετούμενου 'ανοίγματος' της Τράπεζας φέτος", σημειώνει.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι επέστρεψαν σε διαπραγμάτευση οι 2.023.132 μετοχές της εταιρείας Νίκας (0%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 20.231.328 παλαιών μετοχών της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 2.023.132 μετοχές, με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30.

Ο Γενικός δείκτης, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 662,55 μονάδες (-1,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 666,6 (-0,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 666,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,65%.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων, ανήλθε στα 64,3 εκατ., από τα οποία τα 6,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ), ενώ Εθνική και Alpha Bank απέσπασαν το 41,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ, Σαράντης και Lamda Development δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "είδαν" το "+" οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Σαράντης, Lamda Development, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Folli Follie Group, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

Η λήξη του πρώτου χρηματιστηριακού τριμήνου, βρήκε την πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. να απαρτίζεται από: ΕΕΕ (8,85 δισ.), ΟΤΕ (4,313 δισ.), ΟΠΑΠ (2,788 δισ.) και Alpha Bank (2,582 δισ. ευρώ).

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και αξιοπρόσεκτες πιέσεις και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (83.463 συμβόλαια).

Στα 5.368 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.597, 2.839 για τον Απρίλιο, 758 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.786) κινήθηκε μεταξύ 1.771 και 1.791 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.803), Πειραιώς (26.523), Εθνική (30.209), MIG (852), Alpha Bank (13.874), Ελ. Πετρέλαια (177), ΔΕΗ (1.100), ΟΤΕ (482), ΟΠΑΠ (272), Ελλάκτωρα (311), ΓΕΚ (302).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (30.245), MIG (55.722), Eurobank (48.800), Εθνική (82.802) και Πειραιώς (125.051).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.941.654 τεμ.), Alpha Bank (2.229.215 τεμ.), Εθνική (6.770.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.298.898 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v