Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το μπρα ντε φερ αγοραστών - πωλητών και η «επόμενη μέρα»

Κέρδη 3,48% στο 3μηνο για τον ΓΔ, με νέα πτώση 10% για τις τράπεζες. Τα τελευταία πονταρίσματα προεξόφλησης, τα «αντισώματα» στη διαπραγμάτευση και γιατί έχουν -ελαφρύ- προβάδισμα οι short.

ΧΑ: Το μπρα ντε φερ αγοραστών - πωλητών και η «επόμενη μέρα»

Σε...σκωτσέζικο ντους ακόμη και το περίφημο Staff Level Agreement, με συνέπεια long και short να εναλλάσσονται σε ένα ενδιαφέρον μπρα ντε φερ από την συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Μαρτίου μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου και "κλείσιμο" 3μηνου.

Ενα πρώτο τρίμηνο του 2017, αρκετά περιπετειώδες που βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 666,06(!) μονάδες με κέρδη 3,48% σε τριμηνιαία μέτρηση. Στις 748,17 μονάδες ο Δείκτης τραπεζών με τον κλάδο να σημειώνει νέες απώλειες 10,71% και να παραμένει ο ευπαθής κλάδος- κλειδί της τάσης.

Η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και πρώτη του δεύτερου τριμήνου σηματοδοτείται από το Eurogroup της 7ης στη Μάλτα με τις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί μέχρι και το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης να εξανεμίζονται μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του, πως δεν βλέπει κλείσιμο της αξιολόγησης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα αλλά και τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς ότι μπαίνουν προσχώματα στη διαπραγμάτευση για να μην περάσει η συζήτηση στο θέμα του χρέους.

Οι short με βάση τις τελευταίες εξελίξεις ξεκινούν από την Δευτέρα με ελαφρύ προβάδισμα. Ωστόσο και οι πωλητές και οι αγοραστές έχουν πετύχει να βρίσκουν σημεία σύγκλισης καιρό τώρα και, παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις των κυβερνητικών εκτιμήσεων, να συντηρούν το ΧΑ πάνω από την περιοχή των 600 μονάδων, που αποτελούν και τα χαμηλά της 8-9ης Φεβρουαρίου.

Μάλιστα οσάκις δίνονται αφορμές (που ωστόσο διαψεύδονται στη συνέχεια) αμφότεροι επιδίδονται σε κινήσεις προεξόφλησης με ανοδικές "ανάσες" που διατηρούν ενεργό το όποιο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στο δε τελευταίο ποντάρισμα προεξόφλησης καταγράφηκαν "νέα υψηλά" για τον ΓΔ στις 674,97 μονάδες (Πέμπτη 30 Μαρτίου) και το σημαντικό "νέο υψηλό" για τον FTSE25 στις 1.802,91 μονάδες (30/3) καθώς για αρκετές εισηγμένες/μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνονται "νέες υψηλότερες πολυετείς κορυφές".

Εύλογο το ερώτημα εάν αυτό το...παιχνίδι μπορεί να διαρκέσει ενόσω θα "καίγεται" το ένα ορόσημο μετά το άλλο και ενώ θα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η οικονομία, το επιχειρείν και θα...ποτίζεται με τοξικότητα ο δημόσιος διάλογος και το πολιτικό περιβάλλον της χώρας.

Η αγορά, οι traders, όσοι τέλος πάντων δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο έχουν βρει τα... αντισώματα και πορεύονται, έχουν εξοικειωθεί με την κατάσταση και ανάλογα προσαρμόζονται, μας έλεγε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων ο οποίος εδώ και καιρό έχει θέσει ως ουσιαστικό ορόσημο το Eurogroup της 22ας Μαίου και την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου. Αναμφίβολα στο ενδιάμεσο σημαντική προοιωνίζεται τόσο η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου, όσο το παράλληλο Washington Group.

Κλειδί για τη... μεγάλη εικόνα θεωρείται το ΔΝΤ, που συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του και κατά την εκτίμηση γνωστών του παρασκηνίου αναμένεται να τα ανοίξει στην Εαρινή Σύνοδο, οπότε- όπως εκτιμούν- θα πέσει στο τραπέζι και η πρόταση του για τα "μεσοπρόθεσμα μέτρα".

Βραχυπρόθεσμα για τους traders ζητούμενη είναι η επιστροφή (ή όχι) των δανειστών στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να προσδοκά από την Παρασκευή πως θα δοθεί το σήμα της επανόδου τους στο...Hilton. Οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την επιστροφή (ή όχι) των δανειστών θα επηρεάσει ανάλογα σε (μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) τις πολύ βραχυπρόθεσμες κινήσεις των παικτών.

Με την αγορά να έχει αφομοιώσει την τελευταία διάψευση προσδοκιών με υποχώρηση μέχρι τις 662,55 μονάδες για τον ΓΔ, μέχρι τις 741,24 για τον ΔΤΡ και μέχρι τις 1.769,43 μονάδες για τον FTSE25 μένει να φανεί εάν θα δοκιμαστούν οι αμέσως χαμηλότερες στηρίξεις ή θα υπάρξουν εξελίξεις Δευτέρα- Τρίτη που θα επαναφέρουν το ΧΑ σε ανοδική τροχιά.

Στα 53,6 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος της τελευταίας εβδομάδος, σχεδόν 10 εκατ. περισσότερο από της προτελευταίας, καθώς στην ανοδική αντίδραση ενεργοποιήθηκε "βραχυπρόθεσμο χρήμα" που κατά κύριο λόγο "έτρεξε" στον τραπεζικό κλάδο. Ενα 60% άλλαξε χέρια στον τραπεζικό κλάδο και ένα 40% στα άλλα μη τραπεζικά χαρτιά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Για την προσεχή εβδομάδα ξεχωρίζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ (πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης) τα όσα θα ειπωθούν στη τηλεδιάσκεψη στην ίσως πιο φορτισμένη περίοδο για την Επιχείρηση και τον κλάδο της ενέργειας τις τελευταίες δεκαετίες.

Τεχνικά, όπως "μετρά" ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) η υποχώρηση της Παρασκευής δεν θα πρέπει να έχει συνέχεια χαμηλότερα των 650 μονάδων όπου θα αναιρεθεί η τελευταία αντίδραση του ΓΔ από τις 630 (της 24 ης Μαρτίου) έως τις 674,97 (της 30 ης Μαρτίου).

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός με την αδυναμία του ΔΤΡ να υπερβεί τις 780 μονάδες να ενεργοποιεί την διαδικασία υποχώρησης με επιβεβαίωση στην τελευταία συνεδρίαση των 740 μονάδων. Για τον ΔΤΡ δεν θα πρέπει να διαρραγεί η ευρύτερη περιοχή των 720-700 μονάδων γιατί σε αντίθετη περίπτωση ο δείκτης "βλέπει" προς τα χαμηλά των 665,50 της 24 ης Μαρτίου.

Οσον αφορά στον FTSE25 ισχυρές εφεδρείες θεωρούνται- βάσει της τεχνικής εικόνας τους- η Coca Cola με "νέο υψηλό" στα 24,17 ευρώ, ο ΟΠΑΠ με 'βλέψεις" για τα 9 ευρώ, η Motor Oil εάν επανέλθει προς τα 16,44 ευρώ ενώ σε δεύτερη γραμμή άμυνας είναι η Jumbo, ο ΤΙΤΑΝας, τα FF Group, τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και μετοχές των Μυτιληναίου, ΓΕΚ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορίας Αιγαίου.

Δεδομένου ότι οι εντατικές προσπάθειες δανειστών- οικονομικού επιτελείου συνεχίζονται προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν ακόμη (σε ασφαλιστικό, εργασιακά) το όποιο κλίμα θα διαμορφώνεται το πρωί της Δευτέρας θα είναι αυτό, που θα καθορίσει την στάση των traders στην πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως ρήξη δανειστών- Αθηνών δεν υπάρχει, ωστόσο όσο δεν επιτυγχάνεται καν το SLA τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση. Τα στοιχεία για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ύψους 2 δισ. ευρώ), η νέα μείωση καταθέσεων (κατά 500 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν τα κάθε λογής funds που έχουν επενδύσει κεφάλαια τους σε τράπεζες, σε εισηγμένες και σε άλλες "αξίες" δεν φαίνεται να αφήνουν και πολλά περιθώρια για χάσιμο χρόνου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v