Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπεί και... περιμένει το Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μεταξύ 662 και 670 μονάδων. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Alpha, ΟΤΕ, Πειραιώς, OΠΑΠ. Κέρδη για ΔΕΗ, Coca Cola, Ελλάκτωρ. Στο προσκήνιο και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Ισορροπεί και... περιμένει το Χρηματιστήριο

Ελαφρώς χαμηλότερα κινείται το ΧΑ, συνεχίζεται η εναλλαγή θέσεων μεταξύ short-long, χωρίς να αμφισβητείται η σημαντική (νέα υψηλότερη) στήριξη των 660 μονάδων.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η αγορά, με μία... αναλαμπή στο διάστημα 11:30-11:50, όταν έγιναν γνωστά τα νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Το κλίμα το μετέφερε η Μαρίνα Μάνη, με τις κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν πως μέσα στην ημέρα θα αποφασίσουν τα κλιμάκια αν θα επιστρέψουν ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις συνέβαλαν στο να μειωθούν οι πωλήσεις/πιέσεις από την πλευρά των short, με αποτέλεσμα για τον ΓΔ να βρεθεί στήριξη λίγο πάνω από τις 660 μονάδες, περιοχή όπου απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της πιεστικής προσφοράς που είχε ενεργοποιηθεί από την αρχή στον τραπεζικό κλάδο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με αναμενόμενες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, που μπορεί να οδήγησαν σε δοκιμασία τον κλαδικό δείκτη προς τις 740 μονάδες, όπου έγιναν κάποιες αγορές, για να ανακάμψει στη συνέχεια ο ΔΤΡ έως τις 761 μονάδες. Εύρος διακύμανσης 20 μονάδων (μεταβολή 17%) για τον ευπαθή κλάδο-κλειδί της τάσης της αγοράς.

Ενθαρρυντικό το ότι στα χαμηλά της αγοράς "άλλαξαν χέρια" περί τα 6 εκατ. ευρώ, με την Alpha να παραμένει "κολλημένη" στα χαμηλά ημέρας του 1,68 ευρώ. Η Alpha Bank θεωρείται από πολλούς έμπειρους αναλυτές σηματωρός της τάσης, που πρακτικά σημαίνει ότι για όσο η μετοχή παραμένει στα χαμηλά ημέρας ο κλάδος δύσκολα μπορεί να επανακάμψει προς τις 770 μονάδες.

Το 55% του ικανοποιητικού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με τη... μερίδα του λέοντος σε Alpha και Εθνική.
Μέχρις ότου δοθεί (εάν θα δοθεί) σήμα από την Alpha Bank, οι short έχουν τον πρώτο λόγο στον κλάδο, στην αγορά.

Με τον ΔΤΡ στις 750 μονάδες, το συνολικό αποτέλεσμα για τον Μάρτιο είναι μείον 3,24% παρά το ότι την τελευταία εβδομάδα έχει ανακάμψει 10,64%.

Σαφώς βελτιωμένη η εικόνα της ευρύτερης αγοράς, καθώς νωρίτερα, από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές οι long υπερίσχυαν σε 14-16 ενώ με απώλειες υποχωρούσαν FF Group, TITAN, OTE,ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia, Motor Oil. Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Με αγοραστές σε ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά της Coca Cola. Στα 24,12 ευρώ νωρίτερα η μετοχή σημείωσε "νέο υψηλό 52 εβδομάδων" ενώ (σε μάκρο εικόνα) επιστρέφει στα επίπεδα Ιουνίου 2008. Πλέον η αποτίμηση του ομίλου διαμορφώνεται στα 8,84 δισ. ευρώ, όταν του δεύτερου ΟΠΑΠ φτάνει στα 4,36 δισ. ευρώ.

Συνεχής η εναλλαγή προσήμου και για το 2ετές, που στις 11:30-11:50 (όταν ανέκαμψε το ΧΑ) υποχώρησε στα 7,628%, για να ενισχυθεί στη συνέχεια. Εύρος διακύμανσης μεταξύ 7,628% έως 7,760%.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπια πτωτικές τάσεις, με τον FTSE100 κατά 0,53% χαμηλότερα στις 7.330 μονάδες. Σε πτωτικό άνοιγμα (0,23%) παραπέμπουν τα futures του S&P στη Wall Street.

Στις 13:30 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 48 εκατ. μετοχές, αξίας 27 εκατ. ευρώ.

Αρκετά πακέτα στις μετοχές των Motor Oil και Fourlis, ενώ πακέτο για 60.000 τίτλους του ΟΤΕ έχει γίνει στα 8,955 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v