Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος δια χειρός Ντάισελμπλουμ στο ΧΑ

Τραπεζική αντίδραση στο ΧΑ, εν μέσω θετικών διαρροών από τη Βαλέτα. Στη θέση του οδηγού η Εθνική, ισχυρά κέρδη για Alpha. Με αγοραστές η τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Απώλειες για Ελλάκτωρ, Coca Cola.

Ανοδος δια χειρός Ντάισελμπλουμ στο ΧΑ

Με απώλειες Φρανκφούρτη, Παρίσι, με κέρδη η Αθήνα.

Μάλιστα στην Αθήνα η κυκλοφορία μετά τις 10:50 φήμης (;) πως επίκειται η επιστροφή των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα ανεβάζει το θερμόμετρο, με τους long να ανεβάζουν τον πήχη πάνω από τις 675 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο. Σημαντική επιτάχυνση των συναλλαγών μετά τις 10:50, με τους long να έχουν τον πρώτο λόγο.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές, που ακολουθούν την πρωινή υποχώρηση των ασιατικών, τα τελευταία νέα από τη Μάλτα διαμορφώνουν τη στάση των traders στην ελληνική, με το ΧΑ να ακολουθεί διαφορετική πορεία από αυτή των ευρωπαϊκών.

Σε κάθε περίπτωση, η ημέρα έχει ξεκινήσει με αυξημένο ενδιαφέρον τόσο εκτός όσο εντός συνόρων, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX κατά 0,57% στις 12.160 μονάδες και από την άλλη, την κίνηση του ΓΔ προς τις 675 μονάδες.

Αντίδραση στο ΧΑ, που στα πρώτα 30' στηρίζεται στη μόχλευση στον τραπεζικό κλάδο, και ως "κλειδί" (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης συντηρεί σε θετικό πρόσημο τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 61% στον τραπεζικό κλάδο και τις περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς και τον μεγαλύτερο τζίρο σε Alpha Bank, ETE.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο, σημειώνουν πως μόνο με τη συνδρομή του θα μπορεί να είναι πειστική οποιαδήποτε συνέχιση της ανοδικής κίνησης στα "νέα υψηλά 17 μηνών".

Αυτό γιατί η κίνηση του τραπεζικού κλάδου επιχειρείται σε μία συγκυρία που βαρύνεται από το άγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων -και δη στον επιχειρηματικό τομέα- και εξελίσσεται υπό την σκιά των αρνητικών-προειδοποιητικών εκθέσεων των ξένων οίκων.

Ωστόσο βραχυπρόθεσμα ο κλάδος-κλειδί επηρεάζεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, κάτι που αποτυπώνεται και σήμερα, εδώ και λίγη ώρα, με το που κυκλοφόρησε η φήμη στα χρηματιστηριακά γραφεία πως στη Βαλέτα θα δοθεί το "πράσινο φως" για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Αμεση η ανταπόκριση των traders στην κυκλοφορία της φήμης (;) με επιτάχυνση των συναλλαγών (αγορών- πωλήσεων) και στις 4 συστημικές μετοχές. Υψηλότερα προς το 1,72 ευρώ η Alpha Bank, που ως σηματωρός προηγείται των άλλων 3, αλλά με την Εθνική ως οδηγό προς το 0,248 να διαμορφώνει κλίμα και τάση.

Προς τις 675 μονάδες, υψηλό στην αρχή της συνεδρίασης, ο ΓΔ μετά τις 10:50, με εμφανή την αλλαγή της στάσης των traders στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Αρδην αλλαγή του σκηνικού στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους αγοραστές να διαδέχονται τους πωλητές και με τους long να ξαναοδηγούν τον FTSE25 πάνω από τις 1.802 μονάδες.

Με αγοραστές η 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, σε ανοδικό momentum Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v