Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βήματα σημειωτόν και stock-picking

Η μείωση των συναλλαγών δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Οι επενδυτές εστιάζουν σε συγκεκριμένες μετοχές και ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις μετά το Πάσχα.

ΧΑ: Βήματα σημειωτόν και stock-picking

Μικρές απώλειες στη Wall λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών, οριακές στις ευρωαγορές. Με... νηστίσιμο τζίρο η λελογισμένη υποχώρηση στο ΧΑ, με τους κύριους δείκτες να κρατούν τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους.

Στις 680,06 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.813,51 ο FTSE25, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 780,29 μονάδες, σε μία συνεδρίαση με συναλλαγές 29 εκατ. μετοχών, αξίας 25,9 εκατ. ευρώ, με το 34% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Παρόντες οι μικρομεσαίοι αλλά με νηστίσιμο τζίρο, σημείωνε χθeς ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία θέση στο προσκήνιο διεκδίκησαν από τον FTSE25 η Coca Cola, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή και οι Alpha Bank, Eurobank από τον τραπεζικό κλάδο. Από τον FT Mid Cap οι ΕΥΑΘ, Paperpack, ΑΝΕΜΟΣ, Fourlis, MLS και από τις μικρότερες κατηγορίες οι Δρομέας, FG Europe, Εβροφάρμα, Βογιατζόγλου, ΚΛΜ, Centric, Αλουμύλ, ΙντραΚατ κ.α., σε μία πανηγυρική επιβεβαίωση όσων εδώ και 3-4 εβδομάδες επανενεργοποιούνται σε αυτό το τμήμα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Με τη χορηγία της Coca Cola η χθεσινή διαμόρφωση των βασικών δεικτών, καθώς για τον πιο δεικτοβαρή τίτλο του ΧΑ σημειώθηκε άλλο ένα "υψηλό" στα 24,56 ευρώ, με την αποτίμηση του Ομίλου να πιάνει το όριο των 9 δισ. ευρώ καλύπτοντας το σχεδόν 20% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Συνεδρίαση με υπεραπόδοση για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, απόρροια και της ανακοίνωσης της προσφοράς της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ - GMR, ύψους 480 εκατ. ευρώ, για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 784-770 μονάδων, επιβεβαιώνοντας δηλαδή τη σημαντική περιοχή των 770 μονάδων (προϋπόθεση που είχε τεθεί από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο) και εμφανή την αδυναμία υπέρβασης του ορίου των 800 μονάδων -σε αυτή την φάση της αγοράς.

Για μετά τις εορτές του Πάσχα και μετά από μία ενδεχόμενη προσαρμογή της αγοράς σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, η προσπάθεια επαναφοράς του ΔΤΡ πάνω από τις 820, ενδεχομένως με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή του ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στα ενθαρρυντικά για τον κλάδο η μείωση, κατά 700 εκατ. ευρώ, του ELA τον Μάρτιο, μετά την επιβάρυνσή του, με 300 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Εξελίξεις και στο θέμα του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ, με τον Φώτη Κόλλια να σημειώνει πως στις 21 Απριλίου "κληρώνει" για τον ΟΛΘ, αλλά με το... ταμπλό να μη συγκινείται ιδιαίτερα. Μόλις 654 μετοχές άλλαξαν χέρια, στα 20-20,55 ευρώ, με την αποτίμηση του Οργανισμού να διαμορφώνεται στα 207 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά, όπως "μετρά" έμπειρος αναλυτής, η πορεία του Γενικού Δείκτη και του FTSE25 είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη του Δείκτη Τραπεζών. Είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι ο ΔΤΡ αντέδρασε ανοδικά από τη σημαντική στήριξη των 770 μονάδων.

Για όσο διάστημα η συγκεκριμένη περιοχή-στήριξη παραμένει αλώβητη, θα διατηρούνται βάσιμες οι πιθανότητες προσέγγισης των 800 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση, αναμένει την υποχώρηση του ΔΤΡ προς τις 750 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v