Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τις κινήσεις των ξένων περιμένει η αγορά

Σε υψηλότερα επίπεδα το άνοιγμα για τον ΓΔ. Σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης ελπίζουν οι επενδυτές καθώς ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τζίρο. «Κλειδί» η περαιτέρω αφύπνιση των τραπεζών και η μόχλευση στα blue chips.

XA: Τις κινήσεις των ξένων περιμένει η αγορά

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

Mε προϋποθέσεις καλύτερες απ' ό,τι μία εβδομάδα πριν, ξεκινά σήμερα ο κύκλος τεσσάρων συνεδριάσεων, όπου θα δοκιμασθεί η συνέχεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Κοινή εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς, πως την Παρασκευή έγινε ένα πρώτο -αλλά σημαντικό- βήμα προς την κατεύθυνση της διεξόδου, μίας διαδρομής επίπονης, με πληθώρα ευκαιριών αλλά και περισσότερων παγίδων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Περιοριζόμεθα στην τελείως βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, καθώς η ευρύτερη χρήζει συμπερίληψης περισσότερων παραμέτρων και προϋποθέσεων, χωρίζοντάς την σε δύο: την πολύ άμεση, δηλαδή στο διάστημα μέχρι και τη Μεγ. Πέμπτη, και τη δεύτερη, μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ζητούμενη για την αγορά η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα -που δύσκολα θα έρθουν αυτές τις ημέρες-, η έλευσή τους πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 με το παράλληλο Washington Group, θεωρώντας ως πιθανότερη μία ημερομηνία από τις 24 Απριλίου και μετά, όταν θα έχουν γίνει και οι πρώτες συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η ελληνική πλευρά, δια στόματος του πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζει πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο με λύση για το χρέος, ενώ στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε η πολιτική απόφαση, χωρίς ουσιαστικές ενστάσεις.
Με την υπόθεση πως οι δανειστές επανέρχονται μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ, θα πρέπει να γίνει η σχετική διαχείριση των νέων δεδομένων, του κλίματος που επιβαρύνεται και πάλι στην ευρύτερη περιοχή μας και του... χρηματιστηριακού κανόνα, που θέλει τον επόμενο μήνα «sell in May»... καθώς ζητούμενο για το ΧΑ είναι και το να μην πέσει σε κάποια διορθωτική δίνη των ξένων αγορών.

Στο σχόλιό μας της Κυριακής επιχειρήσαμε να σκιαγραφήσουμε κάπως την κατάσταση, θυμίζοντας -και λόγω των ημερών- πως ο δρόμος προς την... Ανάσταση περνά από τον... Γολγοθά, θέτοντας 2-3 κρίσιμα ορόσημα για τη συνέχεια. 

Στις 681 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.820 μονάδες ο FTSE25, με έμπειρους αναλυτές να έχουν θέσει ως στόχο για τον δείκτη το σημείο αναφοράς των 1.869 μονάδων. Σε επίπεδο ΓΔ, εύλογο το ερώτημα εάν το ΧΑ θα κάνει... Ανάσταση με τιμές που θα γράφουν το 7άρι μπροστά, ή σε αυτές τις τέσσερις συνεδριάσεις θα "χωνευθεί" η τελευταία φάση της ανοδικής κίνησης (αυτής που έχει ξεκινήσει από τις 602 μονάδες) και ενδεχομένως να δοκιμασθούν και στηρίξεις πέριξ των 670 μονάδων.

Θα δείξει..., με την Ελενα Λάσκαρη από νωρίς να μας ενημερώνει πως εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τις κρίσιμες λεπτομέρειες και περιγράφει τα επόμενα βήματα μέχρι το ορόσημο της Συνόδου του ΔΝΤ. Η έγκυρη Ελενα σημειώνει πως για μετά τις 24 Απριλίου θα πρέπει να αναμένεται η επιστροφή του κουαρτέτου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στο μεσοδιάστημα δεν θα γίνουν συζητήσεις από την εξέλιξη των οποίων θα επηρεάζεται ανάλογα η βραχυπρόθεσμη στάση των traders.

Στο σχετικό ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για τον ενδεχόμενο χρόνο που θα ζητηθεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με την Αθήνα να επιδιώκει για 3 και το Βερολίνο να μην κάνει πίσω για λιγότερα από 5. Το αν θα βρεθεί κοινός τόπος θα είναι και αυτό αποτέλεσμα των σχέσεων Αθηνών - Βερολίνου.

Με αυτά στα υπόψη ξεκινά η εβδομάδα, που θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον από το αν συγκεκριμένα ξένα funds θα ενεργοποιούσαν θέσεις τους long στον τραπεζικό κλάδο εν είδει ενός στοιχήματος προεξόφλησης, οπότε θα μπορούσαμε να δούμε τον κλάδο υψηλότερα, με τον ΔΤΡ να επανέρχεται προς τις 820 μονάδες.

Η αγορά περιμένει συντήρηση της μόχλευσης σε επιμέρους κλάδους, τομείς και εισηγμένες, ανάλογα με την ειδησεογραφία και τις εξελίξεις, περιμένοντας και την τύχη 2 σημαντικών πακέτων -του 5% του 0ΤΕ και του 10% του ΕΛΛΑΚΤΩΡα-, αλλά και ανακοινώσεις σε 2-3 μέτωπα, που αναμένονται ή αυτή την εβδομάδα ή από την Τρίτη του Πάσχα και μετά. Ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κλίμα, να αποτελέσουν κίνητρο για τους long να "τρέξουν" υψηλότερα τις μετοχές/εισηγμένες που θα εμπλέκονται.

Από τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ η αγορά δεν περιμένει κάτι το ουσιαστικό -οι δύο κυρίες έχουν δρομολογήσει τις εξελίξεις από την προ τριών εβδομάδων συνάντησή τους-, συνεκτιμώντας πως ο δρόμος για την οριστική ρητή αναφορά για το ελληνικό χρέος θα είναι μακρύς. Συνεπώς σήμερα δεν αναμένουμε κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει είτε ανοδικά είτε διορθωτικά την αγορά.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 780, ορατό τον στόχο των 820 μονάδων και εφικτό υπό προϋποθέσεις άμεσα, δηλαδή μέσα σε αυτές τις συνεδριάσεις.

Από την πορεία του τραπεζικού κλάδου -από το αν δηλαδή έχουμε από τώρα κινήσεις/τοποθετήσεις προεξόφλησης στις μετοχές των συστημικών ομίλων- θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση του μη τραπεζικού μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κεκτημένη δυναμική σε επιμέρους κλάδους -λ.χ. στον κατασκευαστικό, στην ενέργεια- υπάρχει, μένει να φανεί εάν τα ισχυρά χέρια που έχουν τοποθετηθεί αρκετά χαμηλότερα θα ενισχύσουν τις θέσεις τους ή θα τις συντηρήσουν (ενδεχομένως «κλειδώνοντας» ένα μικρό μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών). Μετοχές σηματωροί από τη δεύτερη κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η Αεροπορία Αιγαίου, το... δίδυμο ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΓΕΚ, αλλά και τίτλοι όπως ο ΟΛΠ, τo FF Group.

Mε το θετικό σενάριο, που θα θέλει συντήρηση του ΧΑ πάνω από τις 670/680 μονάδες, πιθανότατη θα πρέπει να θεωρηθεί η συνέχιση της κινητικότητας που σημειώνεται εδώ και 3-4 εβδομάδες και στις χαμηλότερες κατηγορίες. 

Τεχνικά, όπως "μετρούν" έμπειροι αναλυτές, για τον FTSE25 σημαντική στήριξη έχει διαμορφωθεί στις 1.736 μονάδες, πρώτη αντίσταση προς τον στόχο των 1.869, στις 1.855 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v