Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα όρια των 680 χωρίς τζίρο το ΧΑ

Οριακές απώλειες στην αγορά, με χαρακτηριστικό της συνεδρίασης τις περιορισμένες συναλλαγές. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, σε ρόλο «αντίβαρου» ο τίτλος της Coca Cola. Ξαναβλέπει τα χθεσινά υψηλά ο ΟΠΑΠ.

Στα όρια των 680 χωρίς τζίρο το ΧΑ

Με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση, με μερική κατοχύρωση θέσεων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζεται.

Από την περιοχή των 680 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, για να διολισθήσει σταδιακά χαμηλότερα, με το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων να εστιάζεται στον ΔΤΡ που χαμηλώνει προς τις 770 μονάδες, σε μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη κίνηση.

Εκ προοιμίου, το ενδεχόμενο της μικρής, ελεγχόμενης οπισθοχώρησης της αγοράς προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις ήταν αυτό που συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες, τουλάχιστον για το ξεκίνημα και τα πρώτα 30'-45' της συνεδρίασης.

Αυτό εξηγεί και το «άνοιγμα» της συνεδρίασης με καθοδικό κενό (από τις 680,42), έχοντας ως τελευταίο υψηλό αυτό των 683,58 μονάδων, τη μικρή υποχώρηση που ακολούθησε για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και την πρώτη προσπάθεια ενεργοποίησης των long παικτών από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Εύλογη η κίνηση ορισμένων βραχυπρόθεσμων να σπεύσουν να «κλειδώσουν» ένα μικρό μέρος των κεκτημένων των τελευταίων ημερών και της ανοδικής αντίδρασης που στηρίχθηκε κυρίως στην προεξόφληση μίας θετικής έκβασης στο Eurogroup της Μάλτας, την Παρασκευή.

Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα η υποχώρηση του Δείκτη Τραπεζών, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τον Δείκτη Κοινής Ωφέλειας, ενώ ανοδικά κινούνται οι κλαδικοί δείκτες Τροφίμων-Ποτών, Εμπορίου, Ταξιδιών Αναψυχής.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας και στα πρώτα 40' κάτω και από τα μεγέθη στη χθεσινή συνεδρίαση, στο ίδιο διάστημα.

Το 40% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική και με τον μεγαλύτερο τζίρο επίσης σε αυτές τις δύο μετοχές.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού να ξαναβλέπει τα χθεσινά υψηλά με αγοραστές πάνω από τα 9 ευρώ. Σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ, σε ΟΤΕ και ΔΕΗ υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές.

Σε ρόλο εξισορροπητικό η δεικτοβαρής Coca Cola, από τις λιγοστές του FTSE25 που κινούνται ανοδικά στην αρχή της συνεδρίασης. Σε ανάλογη κίνηση, ανοδικά, και οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή και FF Group. Η τελευταία ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα 2016.

Στις 11:13 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 3,3 εκατ. μετοχών, με τζίρο 2,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v