Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στις μικρές κατηγορίες το παιχνίδι

Στάσιμος ο Γενικός Δείκτης με συρρίκνωση τζίρου την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας Ορθοδόξων και Καθολικών. Ξεχώρισε η ΔΕΗ με άνοδο 3,6%, ενώ οι επενδυτικές κινήσεις επικεντρώθηκαν στην μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

XA: Στις μικρές κατηγορίες το παιχνίδι

Συνεδρίαση συντήρησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όπου ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, λίγο μεγαλύτερο των πέντε μονάδων, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως η γενικότερη επιφυλακτικότητα δεν εμπόδισε αρκετούς τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων να χαρίσουν "συγκινήσεις" και αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη, διατηρώντας την ικανοποιητική εικόνα των τελευταίων ημερών, αλλά και το ενδιαφέρον των "δυνάμεων" που δραστηριοποιούνται στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσοι παραμένουν "θαυμαστές" των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων με ελκυστικά θεμελιώδη, η Αγορά συνεχίζει να δείχνει ότι οι υπεραξίες "βγαίνουν με θέσεις και όχι με trading".

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με "ανοδική ουρά", τουλάχιστον όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο, με τον Τραπεζικό δείκτη (+0,08%) να αναρριχάται μέχρι τις 792,95 μονάδων (+1,57%), όμως σχετικά γρήγορα οι πρωινοί αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις", οπότε την όποια στήριξη στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. την ανέλαβαν οι μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, όπου και εδώ δεν έλειψαν οι λίγες αρνητικές εκπλήξεις.

Μία τέτοια περίπτωση ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-1,87%), που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τα 9,18 ευρώ (+0,77%) διεκδικώντας νέα υψηλά διετίας και πλέον, όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή και ο τίτλος βρέθηκε να κλείνει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ, που ήταν και η πρώτη στήριξη και στα χαμηλά ημέρας. Το θετικό σενάριο παραμένει όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,71 ευρώ, όμως η γενικότερη, σημερινή, εικόνα έφερε κάποιες επιφυλάξεις για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ, η μετοχή της ΔΕΗ (+3,59%- η πορεία της μετοχής στο πρώτο διάγραμμα) ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπλήρωσε "καρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και 10 ανοδικές - 1 πτωτική, στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Ο τίτλος κινείται σε υψηλά 5μηνου (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 23/11 και στα 3,22 ευρώ) και αν ξεπεράσει τα 3,20 ευρώ χωρίς διόρθωση, βάση σαν άμεσο στόχο την ζώνη 3,20 - 3,30 ευρώ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η σημαντικότατη υποχώρηση του τζίρου, ίσως και λόγω επερχόμενης "εορταστικής ραστώνης", ή επειδή μέρος των ενεργών παικτών προτίμησε να περιμένει τα νέα από την σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ, ενώ παρά την επιφυλακτική εικόνα στο Χ.Α., νεότερη αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία οι "πανηγυρισμοί" της Παρασκευής δεν θα μπορούσαν να έχουν διάρκεια, όχι μόνο γιατί η Αγορά συνειδητοποίησε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα περιμένουν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ πριν επιστρέψουν στην Αθήνα (οι περισσότεροι τα περίμεναν αμέσως μετά το Πάσχα), αλλά έκανε και "δεύτερες σκέψεις", σύμφωνα με τις οποίες:

"Αν και η συμφωνία της 7ης Απριλίου επαναφέρει σε τροχιά το πρόγραμμα διάσωσης, μετά από μήνες καθυστερήσεων, σημαντικά ερωτήματα, όπως η εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα και η χορήγηση μέτρων ελάφρυνσης χρέους, δεν διευθετήθηκαν. Η επιστροφή των Θεσμών και η προνομοθέτηση νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που προβλέπουν καταβαράθρωση του αφορολόγητου και νέα περικοπή συντάξεων και οι υποσχέσεις για αντίμετρα, αν και εφόσον η εγχώρια Οικονομία υπερβεί τον στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, δεν αποτελούν λύση για το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας".

Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι εξελίξεις στην Μάλτα ήταν "'ένα βήμα μπροστά" και βελτίωσαν, έστω και "στα σημεία", την ψυχολογία και το Χ.Α. έχει κάθε λόγο να "διαβάσει" τις παραπάνω εξελίξεις με θετική διάθεση, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

"Εν μέσω συμφωνίας, εκτός απροόπτου, η Αγορά με ξεκάθαρα αυξημένο τζίρο (στη συνεδρίαση της Παρασκευής) διέφυγε σημαντικών αντιστάσεων ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την περιοχή των 700 - 730 μονάδων. Το 'κλειδί' για ακόμα υψηλότερα επίπεδα το 'κρατά' ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος προσδοκά σημαντικές θετικές ειδήσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν ως 'καύσιμο'. Η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της Χώρας επανέρχεται στο επίκεντρο. 'Στοίχημα' η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από την περιοχή του 6,0%" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Στην εβδομάδα που ξεκινά (Μεγάλη Εβδομάδα) αναμένεται η συνήθης εορταστική συναλλακτική ραστώνη, ιδιαίτερα με την προσέγγιση της Μεγάλης Πέμπτης (τελευταία συνεδρίαση). Το δημοψήφισμα της Τουρκίας στις 16 /4 είναι πιθανό να απασχολήσει και τη Χώρα μας, καθώς η ρητορική Ερντογάν έχει ήδη γίνει θέμα και της δικής εσωτερικής επικαιρότητας. Κόντρα σε όλες, μα όλες τις προβλέψεις, τα προγνωστικά και τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων Αξιωματούχων που προηγήθηκαν, τελικά στο Eurogroup της Μάλτας επιτεύχθηκε μία καταρχήν συμφωνία με τους Δανειστές, γεγονός που το 'πανηγύρισε' δεόντως η Χρηματιστηριακή Αγορά.

Ο δρόμος μέχρι και την τελική συμφωνία παραμένει ακόμα μακρύς και γεμάτος παγίδες, αλλά αναμφίβολα έγινε το πρώτο καθοριστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως, βασικά εκκρεμή ζητήματα παραμένουν ακόμα άλυτα. Μερικά από αυτά, τα συνοψίζει η Citi σε νέο έκτακτο report της για την Ελλάδα και είναι : 1) η συμμετοχή του ΔΝΤ, 2) οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι (π.χ., αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα διατηρηθεί και για πόσο χρονικό διάστημα μετά), 3) οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις (ομαδικές απολύσεις και Αγορά Ενέργειας) και 4) η μείωση του χρέους, επισημαίνοντας ότι 'Οι προϋποθέσεις 2), 3) και 4) είναι το κλειδί για να συμμετάσχει χρηματοδοτικά το ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως επίσης σημειώνει η Handelsblatt, '.....πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, επειδή ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συνεχίζει να επικρατεί βαθιά διαφωνία. ”H 'μπάλα' λοιπόν έφυγε από το Ελληνικό 'τερέν' και βρίσκεται πλέον στο Γερμανικό ! Γεγονός, που απεύχονταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έκανε τα πάντα για να το καθυστερήσει, ή ακόμα και να το ματαιώσει, προκειμένου να επωμιστεί τις ευθύνες της αποτυχίας η Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και για να αργήσει η ώρα των δύσκολων αποφάσεων γι’ αυτόν, σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μας" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Στους υπεραισιόδοξους οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δύσκολα θα επιτευχθούν υψηλότερα επίπεδα τιμών για τα επόμενα 1 - 2 χρόνια εξ’ αιτίας του υφεσιακού περιβάλλοντος, λόγω των επιβληθέντων μέτρων (νέων και παλαιών), αλλά και εξ’ αιτίας της μεγάλης βαρύτητας των Τραπεζών στον Δείκτη. Δυστυχώς τα περιθώρια ανόδου των είναι πολύ περιορισμένα. Δύσκολα θα ξεφύγουν πάνω από τις τιμές των ΑΜΚ. Ακόμα και η προσέγγισή των, προϋποθέτει τουλάχιστον την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εξ’ άλλου και η 'δαμόκλειος σπάθη' των νέων κεφαλαιακών αναγκών, θα παραμείνει για αρκετά χρόνια 'πάνω από το κεφάλι τους" συμπληρώνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "μετά τις 24 Απριλίου, θα πρέπει να αναμένονται εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής του 'Κουαρτέτου', χωρίς να σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα δεν θα γίνεται δουλειά εξ αποστάσεως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ο βασικός κορμός του επικαιροποιημένου μνημονίου με την Κομισιόν (SMoU), αλλά και του νέου μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP) εξ αποστάσεως, ώστε ο νέος γύρος επαφών στην Αθήνα να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομος".

"Το Βερολίνο θέλει από την Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις προτού εξεταστεί το αν η Χώρα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους", ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επιστέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η ψυχολογία των ενεργών παικτών δείχνει βελτιωμένη, όμως πολύ δύσκολα, τουλάχιστον στην τρέχουσα εβδομάδα, το Χ.Α. θα μπορέσει να ξεφύγει από τον "σφιχτό εναγκαλισμό" των χαμηλών συναλλαγών.

Απόλυτα θετική και ευπρόσδεκτη είναι η συνεχιζόμενη, θετική, κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Έτσι, "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η AS Company (+18,9%), και "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων η Παπουτσάνης (16,27%).

Διατηρεί την επαφή της με τα υψηλά 16ετιας και πλέον η Quest Συμ. (-0,81%), ενώ στον Νάκα (+9,47%) οι λίγοι αγοραστές "εκμεταλλεύονται" την ακόμα λιγότερη προσφορά και με "καύσιμο" τα ικανοποιητικά αποτελέσματα εξαμήνου, "σπρώχνουν" την μετοχή ακόμα ψηλότερα.

Ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση στην ΕΚΤΕΡ (+9,62%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην ΚΛΜ (+1,8%), ενώ η Έλτον (+5,08%) αθροίζει τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις.

Προσοχή στην Mermeren (+2,73%- η πορεία της μετοχής στο δεύτερο διάγραμμα), που σήμερα "δοκίμασε" και τα 8,00 ευρώ, για να κλείσει σχετικά χαμηλότερα, καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν ιδιαίτερα θετικές εκπλήξεις από την επικείμενη διανομή συσσωρευμένων κερδών, από τις χρήσεις μέχρι και 31/12/2015.

 

Η εικόνα στις ξένες αγορές

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης. Κέρδη για το Πετρέλαιο, με οριακές μεταβολές κινούνται Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχθηκαν πως οι 20 ισχυρότερες Οικονομίες του Κόσμου (G20) θα χάσουν τον στόχο τους για δημιουργία επιπλέον οικονομικής ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2018, λέγοντας πως πρέπει να αναλογιστούν γιατί απέτυχαν.

"H Γερμανία είναι κατά των μεταρρυθμίσεων της Ευρωζώνης με δικό της προϋπολογισμό και Υπουργό Οικονομικών. Για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν αλλαγές στις συνθήκες και αυτό δεν είναι ρεαλιστικό αυτό τον καιρό. Δεν αξίζει τον κόπο αυτήν τη στιγμή", είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους Ομολόγους του στη Μάλτα. Απέκλεισε επίσης και τα ευρωομόλογα: "Δεν (μπορούμε να) μιλάμε στα σοβαρά για τέτοια ομόλογα, διότι δεν θα είχαμε καμιά Ευρωπαϊκή υπεραξία", είπε χαρακτηριστικά.

Μεγαλύτερη του αναμενόμενου δείχνει να είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών. Ο δείκτης Sentix αυξήθηκε στις 23,9 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007, σημαντικά υψηλότερα από τις 21,0 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

"Όλα δείχνουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, έστω και με τεράστια καθυστέρηση και προς το παρόν ανακοινώθηκε μία αρχική συμφωνία χωρίς να έχουμε ανακοίνωση των μέτρων" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα νέα μέτρα φαίνεται να εφαρμόζονται από το 2018 και είναι περίπου το 2% του ΑΕΠ. Πλέον περιμένουμε να δούμε το τι θα γίνει με το ΔΝΤ και αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αλλά το πιο σημαντικό είναι τι θα συμβεί με το χρέος.

Επόμενο Eurogroup έχουμε στις 22 Μαΐου ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο έκτακτο κάτι που θα κέρδιζε σημαντικό χρόνο στην Ελληνική Οικονομία. Αν όλα πάνε βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, η Ελλάδα προλαβαίνει να μπει στο "QE" τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα αν λύσει το θέμα βιωσιμότητας χρέους να μπορέσει να επαναφέρει τα spread στο 2014 και κοντά στο 450 επίπεδο που είχε κάνει και δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές.

Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάπτυξη μπορεί να πιάσει ούτε καν στο ελάχιστο τους στόχους, μιας και αν μη τι άλλο, φαίνεται να χάνεται το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς. Παρόλα αυτά και έστω και αργά θα μειωθεί ο κίνδυνος της Χώρας, γεγονός που θα βοηθήσει τις όποιες επενδύσεις από εσωτερικό, ή εξωτερικό.

Το τεχνικό μεσοπρόθεσμο κομμάτι στο Χ.Α. μας δείχνει τα θετικά της κατάστασης, εδώ και μεγάλο διάστημα και πλέον οι ίδιες οι εξελίξεις πρέπει να αρχίσουν να δίνουν και την πραγματική διάσταση στην ταλαιπωρημένη Οικονομία.

"Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η Χρηματαγορά προηγείται αρκετούς μήνες από την πραγματική Οικονομία. Η βασική ερώτηση είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε χρόνο και σε νούμερα, χωρίς να έχουμε καινούργιες αρνητικές εκπλήξεις" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

"Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η Μεγάλη Εβδομάδα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο" αναφέρει ο Δημήτρης Σαρρής.

Η αξία των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Οι εμπλεκόμενοι αποτιμούν τα αποτελέσματα της Συνόδου της Μάλτας και παραμένουν σε επιφυλακή των επόμενων κινήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να ξεδιπλώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο Γενικός δείκτης βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, προσπαθώντας να "χωνέψει" τα επίπεδα των 680 μονάδων, αν και δειλά εμφανίζονται Ξένοι Οίκοι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία του Χρηματιστηρίου.

Το 10ετές ομόλογο κινείται κάτω των 680 μονάδων, με το επίπεδο των 643 μονάδων να αποτελεί κλειδί για την αποκλιμάκωση όλων των χρονικών σειρών των Ελληνικών ομολόγων, όπου θα σημάνει και την μείωση του "country risk".

"Ο Τραπεζικός κλάδος παραμένει ο κλάδος με την μεγαλύτερη μεταβλητότητα και είναι αυτός που στην τελική, θα καθορίσει το momentum του Χρηματιστηρίου" εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Οι πρωταγωνιστές στο ΧΑ

"Το Eurogroup της Παρασκευής προσέφερε μια διέξοδο, καθώς τα περισσότερα εμπόδια που καθυστερούσαν τις συζητήσεις τους προηγούμενους μήνες ξεπεράστηκαν και αυτό δείχνει πως οδηγεί σε επιτάχυνση της επίλυση του αδιεξόδου, εκτιμά. Στο βασικό σενάριο, το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή του "Κουαρτέτου για την σύνταξη του SLA, η ψήφιση των μέτρων και η συζήτηση και οριστικοποίηση στο Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και ενεργοποίηση της εκταμίευσης" επισημαίνει η JP Morgan.

Ωστόσο προειδοποιεί για καθυστερήσεις, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε "διασταυρούμενα πυρά" μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή Υπηρεσιών Στρατηγικού και Χρηματοοικονομικού συμβούλου όσον αφορά στην πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στα Ελ. Πετρέλαια δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ. 

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Fourlis, στα 5,6 από 5,8 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία, ωστόσο, διατηρεί σύσταση "buy" καθώς, όπως σημειώνει, η αποτίμηση παραμένει ελκυστική. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 678,42 (-0,39%) και 683,58 μονάδων (+0,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 682,68 (+0,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 681,46 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,06%).

Ο τζίρος υποχώρησε στα 37,5 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ). Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική και ΟΠΑΠ, απέσπασαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Τιτάν και Jumbo. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλή ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΠΑΠ και Σαράντης,

Η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, είχε σαν αποτέλεσμα την ικανοποιητική τελική εικόνα, με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 10%.

Καμία ουσιαστική αλλαγή, στα υπάρχοντα τεχνικά δεδομένα.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,21%) το 1805 - 1790 γίνεται κύρια στήριξη και επιθετική τάση, ενώ επόμενος κοντινός στόχος είναι το 1868 και πρώτος στόχος το 1840. Το "stop" έχει ανέβει στο 1.767. Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το 661 είναι το νέο μας "stop" στο "Long". Όσο το 673 κρατάει σε κλείσιμο, η τάση παραμένει επιθετική. Επόμενοι στόχοι είναι το 722 και το 750.

ΧΠΑ

Με μικρή υποχώρηση ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.610 συμβόλαια).

Στα 5.859 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 678, 454 για τον Απρίλιο, 224 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.816,5) κινήθηκε μεταξύ 1.810 και 1.825 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.909), Πειραιώς (11.482), Εθνική (25.283), MIG (1.973), Alpha Bank (2.943), ΔΕΗ (662), ΟΠΑΠ (228), Ελλάκτωρα (113), Μυτιληναίο (383), Ελ. Πετρέλαια (148), Viohalco (110).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (32.437), MIG (57.389), Eurobank (59.618), Εθνική (69.926) και Πειραιώς (131.840).

Έκλεισε αξιόλογος αριθμός "long" θέσεων στην ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (5.841.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (6.580.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v