Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 680 μονάδες κρατιέται ο Γενικός Δείκτης παρά την αποκομιδή κερδών στις τράπεζες. Υπεραποδίδει η ΔΕΗ, «βαρίδι» για την τάση η Coca Cola. Περιορισμένος ο τζίρος. Ανοδος και για Folli Follie, Grivalia.

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε ήπιους τόνους συντηρείται η ανοδική τάση στο ΧΑ, με τους traders να "δοκιμάζουν" τη νέα υψηλή περιοχή των 680-685 μονάδων.

Με μέτριες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο οι επιλεκτικές κινήσεις σε τράπεζες και blue chips, σε μία συνεδρίαση που μέχρι τώρα παρουσιάζει δύο όψεις: αρχικά με την ανοδική αντίδραση και υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου και στη συνέχεια με οπισθοχώρηση του τελευταίου και σταδιακή ενίσχυση της πλειονότητας των εισηγμένων/μετοχών του FTSE25.

Εξελίσσεται έτσι μία εύρυθμη μετακύλιση θέσεων, συμβάλλοντας στη συντήρηση της αγοράς πάνω από τις 680 μονάδες, στο "κλείδωμα" μικρού μέρους τραπεζικών θέσεων στα υψηλά μηνός και η μεταφορά ρευστότητας σε τίτλους με κεκτημένο ανοδικό momentum.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, πρόκειται για μία λίγο ως πολύ αναμενόμενη πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς, μετά την κρίσιμη -όπως εξελίχθηκε- Σύνοδο στη Μάλτα, με τους παίκτες να αποτιμούν τα αποτελέσματά της και σε κάποιο βαθμό να ξεδιπλώνουν τις επόμενες κινήσεις τους. 

Από τις 792 μονάδες -στα πρώτα 15' της συνεδρίασης- νωρίτερα έως τις 779 μονάδες, από τις 1.825 στο ίδιο διάστημα ο FTSE25 στις 1.816 μονάδες, με τη δεικτοβαρή Coca Cola από την αρχή της συνεδρίασης να λειτουργεί σαν... φρένο. Σταθερά σε αρνητικό έδαφος μετά τις πρώτες πράξεις στα 24,23 ευρώ, χαμηλώνοντας κατά 0,20 και επηρεάζοντας ανάλογα τους βασικούς δείκτες.

Διακύμανση που ωστόσο δεν εμποδίζει μία ομάδα εισηγμένων/μετοχών της λεγόμενης... δεύτερης ταχύτητας του δείκτη να υπεραποδίδει, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των Grivalia, FF Group, ΔΕΗ και δευτερευόντως των Τέρνα Ενεργειακής, Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Viohalco.

Κρατά τα κεκτημένα το ΧΑ, σημειώναμε νωρίτερα, την ώρα που οι ξένοι κάνουν την εμφάνιση τους μετά τη Μάλτα.

Φως στο τούνελ βλέπει η JP Morgan για την Ελλάδα, που ανεβάζει στο 85% την πιθανότητα συνολικής συμφωνίας τον Μάιο. Ο ξένος οίκος εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια ενώ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συνέχεια. Η JP Morgan εστιάζει και στην αποκλιμάκωση όλων των χρονικών σειρών των ελληνικών ομολόγων, η κατιούσα των οποίων επηρεάζει ανάλογα τόσο τα ομόλογα της Πορτογαλίας όσο και της Ιταλίας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v