Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατά τα κεκτημένα το Χρηματιστήριο

Με τις τράπεζες στη θέση του οδηγού, η προσπάθεια για συνέχιση της αντίδρασης. Προς τις 685 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης. Σε υψηλότερα επίπεδα και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Κινητικότητα στα «μεσαία».

Κρατά τα κεκτημένα το Χρηματιστήριο

Με το... καλημέρα τα φώτα στις τράπεζες. Από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα -με το άνοιγμα της συνεδρίασης- έγινε εμφανής η διάθεση των traders να "τρέξουν" την αγορά με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε χαλαρούς ρυθμούς, στο ΧΑ θα επιχειρηθεί η διαχείριση των αποτελεσμάτων της Συνόδου της Μάλτας και η τιμολόγηση των όσων έπονται, με ορίζοντα την επάνοδο των δανειστών στην Αθήνα.

Εως τις 790 μονάδες στην αρχή ο Δείκτης Τραπεζών, έχοντας θέσει ως προϋπόθεση την επανάκτηση του στόχου των 820 μονάδων, προκειμένου να είναι εφικτό το ενδεχόμενο της άμεσης συνέχισης της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης, ειδάλλως η αγορά θα δοκιμασθεί λίγο χαμηλότερα, προς τις 680-670 μονάδες.

Εχοντας μειωθεί σημαντικά οι ανοιχτές θέσεις και ο δανεισμός τραπεζικών τίτλων, οι long φαίνεται να έχουν τις προϋποθέσεις για να δοκιμάσουν τιμές υψηλότερα των 790 μονάδων, αν και η τάση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα ενεργοποιηθούν ξένοι παίκτες στον τραπεζικό κλάδο. Το 70% των αρχικών 1,2 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, αλλά στη συνέχεια, για τα επόμενα 1,3 εκατ. ευρώ, σημαντικό μερίδιο έγινε κυρίως στον ΟΠΑΠ, που δικαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Τον ΟΠΑΠ ακολούθησαν δευτερευόντως Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ, ΔΕΗ, αλλά και Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Autohellas κ.α.

Προς τις 685 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που αποτελεί άλλη μια "υψηλότερη τοπική κορυφή" μετά τις 682,57, ανεβάζοντας τον ΓΔ σε υψηλά 17+ μηνών. Εως τις 1.825 μονάδες ο FTSE25 που υπολείπεται κατά τι του Γενικού Δείκτη και έχει ως κοντινότερη σημαντική περιοχή τις 1.855 μονάδες.

Στα 1,78-1,81 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 0,252-0,255 της Εθνικής, στα 0,588-0,595 της Eurobank και στα 0,177-0,179 της Πειραιώς. Περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς, μεγαλύτερος τζίρος σε ΕΤΕ και Alpha Bank.

Στα 7,776% η απόδοση του 2ετούς, στα 6,846% υποχωρεί του 10ετούς.

Με αυξημένες συναλλαγές και αγοραστές πλέον και πάνω από τα 9 ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που... αφήνει πίσω του τον ΟΤΕ, κερδίζοντας 3,36% σε εβδομαδιαίο έναντι 1,13% του Οργανισμού.

Για τον ΟΤΕ στην αγορά περιμένουν πλέον και το τι θα γίνει με το πακέτο του 5% του μ.κ. και σε ποια τιμή θα περάσει στα χέρια του (όποιου ) ενδιαφερόμενου. Λογικά ο ΟΠΑΠ κινείται σε αυτή τη φάση της αγοράς με πλεονέκτημα έναντι του ΟΤΕ. 

Συνεχίζει με long σήμα η μετοχή της ΔΕΗ στα 3,06-3,15 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο και εμφανή ανοδική τάση, δικαιώνοντας όσους περίμεναν την Επιχείρηση να βρεθεί στο προσκήνιο των εξελίξεων στον κλάδο της ενέργειας. Στη μετοχή τοποθετούνται από τα τελευταία χαμηλά των 2,86 ευρώ εκ νέου κωδικοί εξωτερικού.

Σταθερά πάνω από τα 7 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 13,14-13,17 ο ΟΛΠ, που κερδίζει και άλλο έδαφος, στα 1,80-1,82 ευρώ η μετοχή της Viohalco.

Οπως αναμενόταν, συνεχίζεται η κινητικότητα σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, με τις MIG, Intralot, Fourlis και Ανεμος από τον FT Mid Cap και τις Reds, ΚΛΜ, ΕΚΤΕΡ, AsCo, Τεχνική Ολυμπιακή, F G Europe κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Μετά από μισής ώρας συνεδρίαση, είχαν αλλάξει χέρια 6,3 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 4,1 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό των τραπεζικών να έχει υποχωρήσει στο 51% του συνόλου καθώς στη μετοχή του ΟΠΑΠ ο τζίρος πλησίαζε το ένα εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v