Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα και βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ανοδική η μεσοπρόθεσμη τάση, με μερίδα παικτών να εξετάζει μερικό «κλείδωμα» θέσεων λόγω επικείμενων αργιών και αβεβαιότητας. Οι στηρίξεις για τους δείκτες, οι τράπεζες και το παιχνίδι στα «μεσαία».

Αμυνα και βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά η Wall Street, με την ενέργεια στο επίκεντρο, μικρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα σε Συρία και G7.

Στο ΧΑ, στάσιμος ο Γενικός Δείκτης στις 681,46 μονάδες, με μείωση συναλλαγών (47,4 εκατ. μετοχές), ανάλογο τζίρο (37,5 εκατ. ευρώ), με το 39% στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 781,36 μονάδες και με τον FTSE25 στην περιοχή των 1.815 μονάδων.

Συνεδρίαση λίγο ως πολύ αναμενόμενη, καθότι η πρώτη μετά τη Σύνοδο της Μάλτας, με τις διεθνείς αγορές στραμμένες προς τη Συρία, ανακατατάξεις σε πετρέλαιο-χρυσό και πρώτες ύλες, και στο ΧΑ να επιχειρείται μία κατ' αρχάς αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup και των πολλών και επίμονων βημάτων που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος, δηλαδή το "κλείσιμο" της αξιολόγησης.

Ανοδική η τάση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά με διαθέσεις για πλαγιοκαθοδική κίνηση προς επιβεβαίωση στηρίξεων, αναδιάταξη δυνάμεων και ενδεχομένως επανατοποθέτηση από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Δεδομένης της συγκυρίας, από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας δεν αποκλείαμε το ενδεχόμενο ορισμένοι traders να "κλειδώσουν" ένα μικρό μέρος από τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους. Στο 6,04% η εβδομαδιαία απόδοση για τον ΔΤΡ, στο 7,32% και 7,11% για Πειραιώς και Εθνική αντίστοιχα, στο 5,99% για την Alpha Bank και στο 3,57% για τη Eurobank και όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η επόμενη ανοδική προσπάθεια στον κλάδο θα πρέπει να αναμένεται με την ψήφιση από τη Βουλή του εξωδικαστικού συμβιβασμού/νομική ασυλία για τα τραπεζικά στελέχη. Η σχετική διαδικασία πηγαίνει μία εβδομάδα μετά, δηλαδή από Τρίτη του Πάσχα, οπότε δικαιολογείται μία ανασύνταξη δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο. Αλλωστε οι traders έδειξαν χθες τις προθέσεις τους, εξαντλώντας την αντίδραση του ΔΤΡ στα όρια των 795 μονάδων.

Ωστόσο, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, το παιχνίδι μεταφέρθηκε στις μικρότερες κατηγορίες και σε μετοχές της... δεύτερης ταχύτητας του δείκτη με αυξημένες συναλλαγές και σε ΟΠΑΠ, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Ενθαρρυντική η συντήρηση της μόχλευσης στις μικρότερες κατηγορίες, με τις AsCo, EKTEΡ, Παΐρη, FG Europe και άλλες από αυτή την ομάδα να υπεραποδίδουν. Εδώ και 3-4 εβδομάδες είναι εμφανής η επανενεργοποίηση ορισμένων επενδυτικών σχημάτων, επιχειρηματιών, επαγγελματιών της αγοράς στις λεγόμενες μικρότερες κατηγορίες, γεγονός που έχει αναδείξει το Euro2day.gr ως προϋπόθεση απαραίτητη για την εμβάθυνση της αγοράς, διάχυση του ενδιαφέροντος και πέραν των εισηγμένων/μετοχών του FTSE25. Προσώρας αυτή η προσπάθεια που γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από εγχώριες δυνάμεις είναι αποτελεσματική και αυτό προσμετράται στα ενθαρρυντικά της αγοράς.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με ζητούμενη για σήμερα την επιβεβαίωση (ή όχι) των 770 μονάδων, με την έκταση της τρέχουσας διόρθωσης να μπορεί να φτάσει έως την περιοχή των 750 μονάδων, εάν συνεχισθεί η πλαγιοσυσσώρευση του κλάδου μέχρι και τη Μεγ. Πέμπτη.

Οι αργίες που μεσολαβούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση στις 18 του μηνός ενδέχεται να οδηγήσουν περισσότερους σε μερικό "κλείδωμα" θέσεων προς τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδος. Για τον ΔΤΡ, απαραίτητη προϋπόθεση για τα περαιτέρω έχει τεθεί η πειστική υπέρβαση των 820 μονάδων, ενδεχόμενο που θα πρέπει να εξεταστεί μετά τις εορτές.

Από τις μη τραπεζικές, εάν εξαιρεθεί η ΔΕΗ -για την οποία είχαμε επιμείνει πως θα κινηθεί με αφορμή τις εξελίξεις στον κλάδο και... αυτόνομα-, στα περισσότερα blue chips παρατηρείται μερική κατοχύρωση θέσεων, αναδιάταξη δυνάμεων και αναμονή για τη συνέχεια.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι μία παράμετρος-ρυθμιστής της βραχυπρόθεσμης τάσης (αύριο ανακοινώνει ο όμιλος FF Group), οι ανησυχίες λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων μία άλλη που θα επηρεάσει (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) και το χρηματιστήριό μας.

Συνεπώς μικρή αναδίπλωση δυνάμεων, μερικό "κλείδωμα" θέσεων και... κράτει λόγω των ημερών, δεν βλάπτει. Τεχνικά, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, όσο ο FTSE25 συντηρείται πάνω από τις 1.796-1.805, η τάση παραμένει long, με επόμενες αντιστάσεις προς τις 1.840 και πιο φιλόδοξα προς τις 1.860 μονάδες.

Ομως σε αυτή τη φάση της αγοράς, σήμερα έως και Μεγ. Πέμπτη προέχει η υποστήριξη των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, με stop για τους long την περιοχή των 1.767 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v