Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «ρελαντί» το Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη για το Γενικό Δείκτη που επιχειρεί κίνηση προς τις 685 μονάδες. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, OΠΑΠ, ΔΕΗ. Απώλειες για Σαράντη, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Χαμηλός παραμένει ο τζίρος.

Στο «ρελαντί» το Χρηματιστήριο

Στο κλίμα των ημερών και το ΧΑ, με την αγορά σταθεροποιητικά, τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και τους traders να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις.

Για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η αγορά "χωνεύει" τα τελευταία υψηλά των 670-680 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο στην περιοχή των 780 μονάδων, τις μετοχές του FTSE25 μοιρασμένες και τη μόχλευση στις μικρότερες κατηγορίες να συντηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Συναλλαγές κατά τι περισσότερες από τα 23 εκατ. τεμάχια, με Εθνική και Πειραιώς να συγκεντρώνουν το σχεδόν 50% των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια, ενδεικτικά του βαθμού συγκέντρωσης που εξακολουθεί να κυριαρχεί στη μεγάλη κατηγορία.

Το 58% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, την ώρα που συγκριτικά ικανοποιητικός είναι για μετοχές των ΔΕΗ, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group, Σαράντη, Μυτιληναίο, Coca Cola.

Eως τα 24,70 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Coca Cola, που αποτελούν νέο υψηλό (από τον Ιούνιο του 2008) και με την αποτίμηση του ομίλου να έχει ξεπεράσει το όριο (και) των 9 δισ. ευρώ.

Στα 18,11-18,40 η μετοχή του ομίλου FF Group, με την αγορά να περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2016 και με την εταιρεία να μη διανέμει μέρισμα για τη χρήση.

Στα 8,92-9 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που δείχνει να "δένει" τα 8,90+ ευρώ, με βλέψεις για νέα κίνηση πάνω από τα 9 ευρώ.

Στα 8,85-8,95 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με το μέρισμα 0,16/μτχ. να αποκόπτεται στις 27 Ιουνίου αλλά με τη βελτίωση των μεγεθών της μητρικής να ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως θα μπορούσε να διανεμηθεί υψηλότερο μέρισμα για το 2017. Εμφανείς οι κινήσεις ισχυρών χεριών σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στα 3,05-3,19 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με long σήμα εάν υπερβεί πειστικά τα 3,20 ευρώ. Σχετική "μέτρηση" για τη ΔΕΗ έχουμε "ανεβάσει" νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Αυτά στον FTSE25, γιατί θεωρούμε πιο ενδιαφέρουσα τη μόχλευση που εδώ και 3-4 εβδομάδες παρατηρείται σε μετοχές της μεσαίας αλλά και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, με τους τίτλους των Intralot, MLS, Νηρέα και Πετρόπουλο από τον FT Mid Cap.

Ενθαρρυντικό όμως το ότι συντηρείται το... ζεστό κλίμα στις χαμηλότερες κατηγορίες, με όλο και περισσότερους Ελληνες, ιδιώτες (και μη), επαγγελματίες της αγοράς να (ξανα)μπαίνουν στο παιχνίδι.

Με απώλειες 2,04% στα 9,60 ευρώ σήμερα η μετοχή της Quest, που όμως ενισχύεται κατά 41,59% από την αρχή του έτους. Καθ' οδόν προς την Κύρια Αγορά η BriQ Properties, την ώρα που η θυγατρική της ACS πετυχαίνει ακόμη μια θεαματική οικονομική χρήση.

Στο 0,589 ευρώ η μετοχή της FG Europe έχει ενισχυθεί 20,70% σε εβδομαδιαία μέτρηση, ενώ στο 1,23 ευρώ η μετοχή της ΕΛΤΟΝ έχει απόδοση 6,96% στο διάστημα.

Περιπτώσεις ενδεικτικές μίας ευάριθμης ομάδας εισηγμένων/μετοχών που μακριά από τα... φώτα και την προσοχή των ξένων διαχειριστών και των ισχυρών χεριών, διαγράφουν μια σταθερά ανοδική διαδρομή (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v