Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηπιες κινήσεις και χαμηλός τζίρος

Στα επίπεδα των 680 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο, με το βλέμμα στις εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Coca Cola, OTE. Aπώλειες για Σαράντη, Τιτάνα, Μotor Oil, ΕΧΑΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Ηπιες κινήσεις και χαμηλός τζίρος

Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον οι traders, την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχειρείται ανασύνταξη δυνάμεων μετά τον χθεσινό αιφνιδιασμό από το Λονδίνο και στο ΧΑ πωλητές και αγοραστές κινούνται πέριξ των 675 μονάδων.

Συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου, περίπου στα χθεσινά επίπεδα -δηλαδή περίπου 30% χαμηλότερα του μέσου όρου της Μεγ. Εβδομάδος-, με τους επενδυτές σε στενά εύρη διακύμανσης, σε άκρως επιλεκτικές κινήσεις, περιμένοντας τα νεότερα από τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, με την παρουσίαση των προβλέψεων για την οικονομία, να δοθεί ένα στίγμα των προθέσεων του Ταμείου, την ώρα που ο νέος «τσάρος» της οικονομίας ΗΠΑ έχει ανοίξει το... παράθυρο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο μέχρι τώρα οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες παραμένουν επιφυλακτικοί, συντηρώντας τον πήχη για τον ΓΔ στις 675 μονάδες, για τον FTSE25 οριακά πάνω από τις 1.800 και για τον ΔΤΡ με μικρό θετικό πρόσημο, στην περιοχή των 765 μονάδων.

Ομως, με τόσο περιορισμένο τζίρο δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα ενδεικτική η εικόνα της αγοράς, θυμίζοντας πως χθες καταγράφηκε ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος για το 2017.

Το 33% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συγκριτικά ικανοποιητική πραγματοποιείται σε μετοχές των FF Group, ΟΠΑΠ, Coca Cola, αλλά και σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

«Κλειδί» της τάσης η δεικτοβαρής Coca Cola, που σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, σήμερα ξεκίνησε από χαμηλότερα (25 ευρώ) για να αντιδράσει έως τα 25,17 ευρώ, που αποτελούν νέο πολυετές υψηλό για τον όμιλο.

Στα 9,22 δισ. ευρώ πλέον η χρηματιστηριακή αξία, προσεγγίζοντας το όριο των 10 δισ. ευρώ, διψήφια επίπεδα που έχει να "γράψει" εισηγμένη στο ΧΑ από την περίοδο της... δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Με την Coca Cola να κινείται σήμερα ακριβώς αντίστροφα από ό,τι χθες, έδειξε με το άνοιγμα, με ανοδικό χάσμα (από τα 25 ευρώ), πως θα είναι το χαρτί στα χέρια των long παικτών.

Πέραν της συγκεκριμένης εισηγμένης, σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πραγματοποιούνται αγορές στα επίπεδα των 8,74 και 8,86 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στη ΔΕΗ συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 3,12 ευρώ.

Πωλητής στη μετοχή του FF Group έως τα 18,94 αλλά με την προσφορά να απορροφάται με συναλλαγές έως τα 19 ευρώ, με τον τίτλο να παρουσιάζει αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Σε εύρος μόλις ενός λεπτού η φειδωλή προσφορά στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τους πωλητές να μη δίνουν χαμηλότερα των 2,69 ευρώ, μόλις 4 λεπτά κάτω από το τελευταίο «τοπικό υψηλό» της χθεσινής συνεδρίασης. Εμφανώς long η τεχνική εικόνα για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που μαζεύεται από ισχυρά χέρια.

Από τον τραπεζικό κλάδο, «αναπνέει» η μετοχή της Alpha Bank μετά τη χθεσινή «ταλαιπωρία» λόγω της εισόδου των νέων μετοχών (από τη μετατροπή ομολογιών), με αποτέλεσμα η τιμή να ενισχύεται προς το 1,74 ευρώ, ωθώντας υψηλότερα κατά 1,12% τον τραπεζικό κλάδο.

Λίγο μετά τις 12:00, με τον ΔΤΡ να ενισχύεται προς το υψηλό ημέρας των 775 μονάδων, πέρασε σε θετικό πρόσημο προς τις 680 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης

Σε αυτό το σημείο της αγοράς ο τζίρος ξεπερνούσε τα 6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v