Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονταρίσματα με ορίζοντα τη Σύνοδο ΔΝΤ

Στα «ορόσημα» της εβδομάδας (Σύνοδος ΔΝΤ, ανακοινώσεις ΕΛΣΤΑΤ), αναμένεται να στρέψουν την προσοχή τους οι επενδυτές. Κλειδί για την όποια αντίδραση οι τράπεζες. Κινητικότητα και σε ΔΕΗ, ΓΕΚΤέρνα, Μυτιληναίο.

ΧΑ: Πονταρίσματα με ορίζοντα τη Σύνοδο ΔΝΤ

Με οριακά κέρδη "έκλεισε" η Μεγάλη Εβδομάδα, με προσδοκίες ξεκινά η μετά Πάσχα μετά την... άρνηση της αγοράς να διορθώσει χαμηλότερα (και) των 680 μονάδων. 

Με αυξημένες για αυτές τις ημέρες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, με τους long και short να βρίσκουν σημεία ισορροπίας εμφανώς πάνω από την περιοχή των 660/670 μονάδων, ο κύκλος των επόμενων 4 συνεδριάσεων προοιωνίζεται ενδιαφέρον.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 683,57 μονάδες, με τον FTSE25 στις 1.825,89 και με τον τραπεζικό κλάδο στις 772,35 μονάδες οι traders θα επιχειρήσουν να κινηθούν στον ορίζοντα των 4 συνεδριάσεων με καταληκτική της Παρασκευής, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 2013-2016 με την προσοχή όμως να εστιάζεται στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016.

Αυτό σε μία συγκυρία, που το ΔΝΤ μέρα με τη μέρα ενισχύει την εκτίμηση των αγορών πως εν τέλει θα συμμετάσχει με (κάποια μικρή) χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, πως θα έχει τον κύριο έλεγχο της όλης διαδικασίας και ότι θα πετύχει να περάσει το μεγαλύτερο μέρος των όρων του όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί και η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ που ξεκινά στις 21 Απριλίου.

Με αυτή την προσέγγιση ως γνώμονα και με ορίζοντα την συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής εκτιμάται πως θα γίνουν τα επόμενα 4 βήματα των traders. 

Οι traders βρίσκονται στο κομβικό σημείο όπου έχει επιτευχθεί "υψηλή τιμή" για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE25 αλλά υστερεί εισέτι ο τραπεζικός κλάδος με τον ΔΤΡ να απέχει αρκετά από το "τελευταίο υψηλό" των 837,74 μονάδων στις 21 Φεβρουαρίου. 

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν βραχυπρόθεσμα; θα συνεχίσουν- έστω και με ενδιάμεσες διορθώσεις- τα μη τραπεζικά χαρτιά του δείκτη, που όπως φάνηκε και τις τελευταίες ημέρες έχουν δυνάμεις για ακόμη υψηλότερα επίπεδα; θα ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς στον τραπεζικό κλάδο σε μία επιχείρηση προεξόφλησης των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ με αποτέλεσμα το ΧΑ να δοκιμάσει άμεσα μία κίνηση προς την περιοχή των 700 μονάδων; 

Τα δεδομένα, που έχουμε προς ώρας: 

- το κλίμα ελεγχόμενης υποχώρησης των διεθνών αγορών με ενεργούς τους long όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο,
- την εμφανή διάθεση προεξόφλησης από την πλευρά των long τόσο της ενεργούς συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, 
- την αυξημένη κινητικότητα στο σύνολο των κλάδων, με ενδιαφέρον στοιχείο αυτό των αυξημένων συναλλαγών/τζίρου στην διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και τέλος 
- την διάχυση μετά από καιρό και για διάστημα 3-4 εβδομάδων ενδιαφέροντος, ρευστότητος σε εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας και μικρότερης κατηγορίας. 

Είθισται σε φάσεις πειστικής ανοδικής λύσης της αγοράς ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της να είναι ακριβώς αυτή η διάχυση, το...μοίρασμα του παιχνιδιού και σε άλλους παίκτες πέραν των συνήθων. 

Και τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες, που παρακολουθούμε και επιμένουμε να αναφερόμαστε στην "αφύπνιση" των μικρότερων μας δίνεται η αίσθηση πως και εγχώρια ισχυρά χέρια αναλαμβάνουν ρίσκο προσβλέποντας σε ουσιαστικότερη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος. 

Το κλειδί παραμένει στις τράπεζες και από το αν ο ΔΤΡ θα υπερβεί και πως κατ΄ αρχήν τις 780 μονάδες θα κριθεί η συνέχεια από την Τρίτη. Στα υπόψη το "κλείσιμο" ανοιχτών θέσεων στη μετοχή-οδηγό του κλάδου την Εθνική, ο θεαματικός περιορισμός δανεισμένων τίτλων, κινήσεις που παραπέμπουν σε αναδίπλωση των short μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ανοδικού κύκλου. Η μετοχή της Εθνικής στα 0,254 ευρώ με εβδομαδιαία απόδοση 1,20% και με βλέψεις για τα 0,26+ ευρώ. Εάν όντως η Εθνική συνεχίσει long ο ΔΤΡ μπορεί να υπερβεί πειστικά τις 680 μονάδες με τις άλλες 3 του κλάδου να ακολουθούν. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μένει να υπερβεί τα 1,78-1,82 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank

Σε εμφανή long τάση η δεικτοβαρής Coca Cola αλλά και μετοχές όπως η ΔΕΗ, FF Group, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή μπορεί υπό προυποθέσεις να συνεχίσουν και στις επόμενες 4 συνεδριάσεις.

Σε ένα τέτοιο- θετικό- ενδεχόμενο με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, ο ΔΤΡ υπερβαίνει τις 780 με στόχο προς τις 800 μονάδες με την πλειονότητα των blue chips να ακολουθούν και με τη μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση να ανταποκρίνονται ανάλογα. 

Στο 6,75% η απόδοση για τον Δείκτη των ΜμΕ έναντι 1,85% του Γενικού Δείκτη απόκλιση/premium ενδεικτική της μόχλευσης που έχει διαμορφωθεί στην κατηγορία των μεσαίων- μικρότερων εισηγμένων. 

Στα σχεδόν 38 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος των 4 συνεδριάσεων της Μεγάλης Εβδομάδας, που για τέτοιες μέρες θεωρείται ικανοποιητικός, αφήνοντας υποσχέσεις για τη συνέχεια. 

Τεχνικά για τον ΓΔ τα περιθώρια διόρθωσης περιορίζονται έως τα όρια των 670 και 660 χωρίς να ακυρώνεται το ανοδικό momentum, ζητούμενη είναι η υπέρβαση των 690 μονάδων, με συνδρομή την κίνηση του ΔΤΡ προς τις 800 και με τον FTSE25 να έχει δυνάμεις προς τις 1.840 μονάδες. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v