Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κινήσεις προεξόφλησης ενόψει ΔΝΤ

Μικρή πτώση για τον ΓΔ που κινείται προς τις 680 μονάδες στο ξεκίνημα. Με ορίζοντα την... επόμενη Δευτέρα τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα στο ΧΑ. Η υστέρηση των τραπεζών, ο «μπαλαντέρ» Τουρκία και οι επόμενες αντιστάσεις.

Χρηματιστήριο: Κινήσεις προεξόφλησης ενόψει ΔΝΤ

Με ορίζοντα τη Σύνοδο του ΔΝΤ οι άμεσες κινήσεις των traders στον κύκλο των τεσσάρων συνεδριάσεων που ξεκινά σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 683, 57 μονάδων, τον FTSE25 στις 1.825,89 και με τον Τραπεζικό στις 772,35 μονάδες. 

Οι εξελίξεις στην Τουρκία, παρότι σε μικρό βαθμό, αφορούν και την ελληνική αγορά, όμως σε αυτή τη φάση η προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών εστιάζεται στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. 

Εύλογα η Σύνοδος του ΔΝΤ είναι στο επίκεντρο, καθώς επιδίωξη είναι να «κλειδώσει» ένας συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου, ώστε το δεύτερο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και εν συνεχεία η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό είναι το θετικό σενάριο, που μέχρι τώρα διαμορφώνει την τάση για την πλειονότητα των traders, με τον έναν μετά τον άλλον τους ξένους οίκους να εκτιμούν και αποτιμούν τα όποια ενδεχόμενα. Επίσης στην Ευρώπη το θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι, καθώς η Γαλλία οδεύει προς την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Η παράμετρος που κατά κύριο λόγο θα επηρεάσει το ΧΑ θεωρείται η διάθεση προεξόφλησης που πιθανόν να έχουν οι βραχυπρόθεσμοι, εάν δηλαδή θα αυξήσουν τα πονταρίσματά τους ενόψει της Συνόδου και των όποιων εξελίξεων θα προκύψουν στο τριήμερο Παρασκευής- Κυριακής. Συνεπώς στο ΧΑ, το πιθανότερο είναι να "τρέξουν" επενδυτικές κινήσεις μέχρι και την Παρασκευή αλλά και έως τη συνεδρίαση της Δευτέρας, οπότε θα αποτυπωθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλό τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της Συνόδου. 

Με βάση στήριξης τις 660 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.775 μονάδες για τον FTSE25, η τάση συντηρείται πλαγιοανοδική, με εμφανή τη στόχευση των 700+ για τον ΓΔ και προς τις 1.900 για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, καθώς υστερεί σημαντικά έναντι της αγοράς, είναι αυτός που μπορεί να καταστήσει πειστική μία ανοδική αντίδραση πέραν των 690 μονάδων και να (υπο)στηρίξει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση πολλών εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Στον Εκηβόλο της 13ης Απριλίου επιχειρήθηκε να ανιχνευθούν τα επόμενα βήματα για τον FTSE25, με τον δείκτη να έχει ως πρώτη κοντινή αντίσταση στις 1.835 και χαμηλότερη στήριξη στις 1.805 μονάδες. 

Σε αυτό το εύρος εκτιμάται πως θα γίνει σήμερα ο πρώτος έλεγχος για τις διαθέσεις των short και των long παικτών, με οδηγό για τον τραπεζικό κλάδο, την Εθνική, και σε ρόλο-κλειδί για τον FTSE25 τις Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και Μυτιληναίο, ΓΕΚ, Jumbo, FF Group. 

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχειρεί από νωρίς να σκιαγραφήσει τα δέκα top picks που κερδίζουν στην αξιολόγηση, με κορυφαία επιλογή τον ΟΤΕ και τους Motor Oil, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Μυτιληναίο να συμπληρώνουν την πρώτη 5άδα.  

Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, από μεθαύριο Πέμπτη, με Κρ. Λαγκάρντ αλλά και πιθανόν με Στ. Μνούντσιν και Β. Σόιμπλε, με τα νεότερα από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ να διαμορφώνουν τάση (και) στο ΧΑ. 

Οι πρώτες κινήσεις προεξόφλησης (τόσο των short όσο και των long) θα γίνουν σήμερα-αύριο, με την αγορά να "ζεσταίνεται" από την Πέμπτη, κυρίως δε την Παρασκευή (και) με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ.

Υψηλότερα των 660 μονάδων έχουν προεξοφληθεί και η ανακοίνωση ενός υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και ένα περίγραμμα πλαισίου για τα "μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος", που πρακτικά σημαίνει πως οποιαδήποτε καλύτερη (ή χειρότερη) εξέλιξη θα μπορούσε να ωθήσει τους long προς την περιοχή των 700 ή τους short πιεστικά χαμηλότερα των 660 μονάδων. 

Ο ικανοποιητικός για τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδος τζίρος ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως διάθεση προεξόφλησης ενθαρρυντικών εξελίξεων υπάρχει και προς αυτόν τον σκοπό ανοίχτηκαν (ή ενισχύθηκαν) θέσεις σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μένει να φανεί εάν μέχρι την Παρασκευή, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι αγοραστές ή οι πωλητές και ποιοι θα είναι αυτοί, που την προσεχή Δευτέρα θα κάνουν ένα πρώτο ταμείο.       

Παράλληλα η αγορά κινείται στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά και των deals, με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει πως σε real estate και ξενοδοχεία υπολογίζεται πως θα γίνουν οι περισσότερες συμφωνίες του 2017.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v