Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Περιμένει» στις 680 το Χρηματιστήριο

Σε επαφή με τα υψηλά 17 μηνών παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με κυρίαρχη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών εν όψει ΔΝΤ. Ανέκαμψαν τζίρος και τραπεζικές μετοχές, πιέσεις για Motor Oil, Ελλάκτωρα και Μυτιληναίο.

«Περιμένει» στις 680 το Χρηματιστήριο

Βελτιωμένης σε σχέση με χθες, αλλά χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, αποδείχθηκε και η δεύτερη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα, με το Χ.Α. να προσπαθεί να αντιδράσει μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, που είχαν αφαιρέσει 1,15% στον Γενικό Δείκτη και 4,24% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Απόλυτα διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι "δεν είναι αυτή εικόνα Αγοράς που περιμένει, σύντομα, θετικά νέα", ενώ από την άλλη οι περισσότερο αισιόδοξοι περιορίζονται στο να επισημαίνουν ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παραμένει σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά 17 μηνών και περιμένει μία καλή είδηση για να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αμέσως επόμενες ημέρες δεν στερούνται νέων και ενδιαφέροντος, ενώ σήμερα το Χ.Α. αναλώθηκε στο να περιμένει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επί του προκειμένου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "Το ΔΝΤ, μέσω της έκθεσης 'Fiscal Monitor', εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι εντός των στόχων του προγράμματος για φέτος και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί σε 1,8% του ΑΕΠ όταν το Μνημόνιο απαιτεί 1,75% του ΑΕΠ. Τα 'ζόρια' αρχίζουν από το 2018 και φτάνουν τουλάχιστον έως το 2022. Το 2018, το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2% όταν το Μνημόνιο απαιτεί 3,5% και ακόμα χειρότερα από το 2019 έως και το 2022, όπου το Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι κολλημένο σε ετήσια βάση στο 1,5% του ΑΕΠ".
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Vitor Gaspar, "το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σε σημαντικό βαθμό, είναι αποτέλεσμα εκτάκτων - προσωρινών συνθηκών".

Ο V. Gaspar επανέλαβε την προτίμηση του Ταμείου για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% και όπως είπε "θέλουμε να το δούμε με ρεαλιστικά μέτρα σε ένα πλαίσιο προγράμματος με μεταρρυθμίσεις. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι τα δημόσια οικονομικά είναι βιώσιμα με βάση τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και αυτό απαιτεί αναδιάρθρωση χρέους".

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η επικείμενη Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (21 - 23/4), η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (21/4), η λήξη των συμβολαίων Απριλίου στις Αγορές Παραγώγων (21/4), ο πρώτος γύρος των Προεδρικών εκλογών στην Γαλλία (23/4) και ο τρέχων μήνας ολοκληρώνεται με την συνεδρίαση της ΕΚΤ (27/4).

Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί ο απρόβλεπτος παράγοντας των Διεθνών Αγορών, που δείχνουν ότι αρχίζουν να "αισθάνονται" εντονότερα την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων σε πολλές Περιοχές του Πλανήτη, ενώ η Fed θα δημοσιεύσει τη "Μπεζ Βίβλο", με τις εκτιμήσεις της για την Αμερικανική Οικονομία, αργότερα το απόγευμα.

Χαμηλές συναλλαγές και μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, κυρίως για Κρατικούς τίτλους μακρινών λήξεων, ήταν η εικόνα από την Αγορά ομολόγων, όπου και εκεί οι ενεργοί παίκτες συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής.

"Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, αν και εκτιμούμε ότι είναι δύσκολο να περάσει κάτω από το όριο του 6% ακόμα και αν κλείσει οριστικά η 2η αξιολόγηση. Αυτό δεν αποδίδεται μόνο στην κατάσταση στο εσωτερικό, αλλά και εν όψει πιθανών γεωπολιτικών εξελίξεων και αλλαγών.

Σημειώνουμε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το πτωτικό ρίσκο των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Υφίστανται οι προϋποθέσεις για υποχώρηση του Dow Jones Industrial κατά 3% - 5% τις επόμενες εβδομάδες" σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αυτούς τους τζίρους δεν μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ενώ η απόσυρση των αγοραστών σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, είχε σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία, έναντι αυτών με θετικό από την αρχή μέχρι το τέλος της συνεδρίασης και χρειάστηκαν οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες για την οριακή αναστροφή της εικόνας.

"Κατά την σημερινή συνεδρίαση, δεν χρειάστηκε να ελεγχθεί η στήριξη των 670 μονάδων. Για όσο διάστημα ο Δείκτης διατηρείται υψηλότερα των τοπικών κορυφών 670 και 660 μονάδων, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους αγοραστές. Αν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα, το ενδεχόμενο να εκτελέσει ο Δείκτης μία πλήρη ταλάντωση μέχρι το κάτω όριο αυτού, παραμένει πάντα πάνω στο τραπέζι, αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, καθώς παρεμβάλλονται ισχυρότατες στηρίξεις στις 666 - 665 και 661 - 660 μονάδες, που κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου θ’ ανακόψουν τους πωλητές. Υπενθυμίζεται ότι οι προσδοκίες ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης διατηρούν ως βασικό σενάριο εκείνο που οδηγεί σε υπέρβαση των 700 μονάδων για τη συνέχεια" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "επιθετική στρατηγική με καταγγελίες μεσαίων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, εφόσον δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας από τον επιχειρηματία, αναμένεται να ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι Τράπεζες, με στόχο, αφενός, να περάσουν το μήνυμα ότι 'το πάρτι τελείωσε', αφετέρου, να καταφέρουν να καλύψουν τις δύσκολες απαιτήσεις του SSM.

"Η Ελλάδα είναι θέμα που συνεχίζεται από το 2010. Είμαστε στο τρίτο πρόγραμμα και ήδη διαθέσαμε 31 δισ. ευρώ, ενώ έχουμε ακόμα 15 μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή του τον Αύγουστο του 2018. Συζητούμε για την επόμενη δόση, ενώ το ΔΝΤ κοιτά την κατάσταση. Ελπίζουμε, να έχουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα από το Ταμείο με αυτό του ΔΝΤ" σχολίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Σύμφωνα με την Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, "ηπιότερη ανάπτυξη για την Ελληνική Οικονομία βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017, σε σχέση με τις προβλέψεις της τον Φεβρουάριο, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, οι Τραπεζικές μετοχές εκμεταλλεύθηκαν τις διαθέσεις αντίδρασης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης (+2,18%) να κινηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με αξιοσημείωτα κέρδη, "σβήνοντας", περίπου, τις μισές απώλειες από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και οι τέσσερις, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι παραμένουν "long". Η Alpha Bank (+2,34%) όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,65 ευρώ, η Εθνική (+1,99%) υψηλότερα των 0,235 ευρώ, η Eurobank (+3,52%) υψηλότερα των 0,556 ευρώ και η Πειραιώς (+0,6%) υψηλότερα των 0,163 ευρώ.

Γενικότερα από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, πάντα σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, μόλις τρεις παρέμεναν "short" και πιο συγκεκριμένα οι Viohalco (-0,56%) όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,91 ευρώ, η Jumbo (-0,64%) χαμηλότερα των 15,20 ευρώ και ο Τιτάνας (+0,25%) χαμηλότερα των 24,29 ευρώ.

Όμως αλλαγές έφερε η σημερινή συνεδρίαση και πιο συγκεκριμένα στους "short" θα πρέπει να προστεθούν οι Μυτιληναίος (-0,72%, συμπλήρωσε 4 πτωτικές και 1 ανοδική στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις και σήμερα έκλεισε χαμηλότερα από το αποφασιστικό επίπεδο των 6,98 ευρώ) και Motor Oil (-2,5%, ενώ έχασε το αποφασιστικό επίπεδο των 15,93 ευρώ, συμπληρώνοντας 4 πτωτικές συνεδριάσεις και 1 αμετάβλητη στις τελευταίες 5).

Προσοχή και στον Ελλάκτωρα (-1,44%) που αύξησε τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σε τέσσερις. Ο τίτλος παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,27 ευρώ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών, όσο η Αγορά δεν έχει ειδήσεις και ο τζίρος παραμένει σε εορταστικούς ρυθμούς, ο παράγων Ξένες Αγορές θα αυξάνει την επιρροή του και στο Χ.Α.

Προσοχή χρειάζονται οι αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς εκτός των αναμενόμενων ειδήσεων που μπορεί να δώσουν κατεύθυνση, ο μεγάλος όγκος των εταιρικών δημοσιεύσεων που θα αφορούν τα αποτελέσματα χρήσης 2016 θα γίνει, όπως πάντα, στις τελευταίες μέρες του μήνα.

Συνέχισε να μειώνεται το ενδιαφέρον για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό άρχισε να φαίνεται στην αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, έστω και αν ακόμα υπάρχουν λίγοι τίτλοι που έχουν αγοραστές.

Ξεκινώντας από τους θετικούς, ημερήσιους, πρωταγωνιστές, "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Νηρέας (+3,81%) και "τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων η Reds (+9,18%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Q&R (+1,18%) που προσπαθεί να αντιδράσει από τα πρόσφατα χαμηλά, οκτώ ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις "μετράει" ο Παπουτσάνης (+0,48%), προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+3,82%), ενώ συνεχίζει να "απαιτεί" προσοχή η Mermeren (+1,33%), καθώς πλησιάζει η αποφασιστική γ.σ., στις 24/4.

Από την άλλη, ξαφνικός πωλητής στο Γαλαξίδι (-12,16%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Κορρές (-1,37%) σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 3,74 ευρώ (κλείσιμο 4/4), "άτσαλη" διόρθωση μετά το "πενταρέ" ανοδικών για την ΑΝΕΚ (-10,34%), τρεις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις για την Αλουμύλ (-5,6%), ενώ η Quest Συμ. (-1,68%) συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (!)

To διάγραμμα της Quest από την αρχή του έτους

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά την πρόσφατη υπέρβαση της πολλαπλής αντίστασης των 670 μονάδων, περιορίζουν την αξιοπιστία της δυναμικής της Αγοράς και δημιουργούν δεύτερες σκέψεις για 'ψευδοδιάσπαση" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος δικαιολογείται, εν μέρει, από το "hangover", που συχνά ακολουθεί τις περιόδους μετά από εορτές, ενώ η καθυστέρηση στη λήψη πολιτικών αποφάσεων που θα δρομολογήσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης λειτουργεί αποθαρρυντικά ως προς το "κτίσιμο" νέων θέσεων.

Από τεχνική άποψη, ο ΓΔ θα πρέπει να διατηρηθεί σε ημερήσιο κλείσιμο πάνω από τη ζώνη 670 - 660 μονάδων, με την επόμενη σημαντική στήριξη να είναι στις 630. Οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στις 685 και 700 μονάδες.

Σταθερά υποαποδίδων ο Τραπεζικός δείκτης, ενώ το υπόλοιπο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης εντυπωσιάζει δεδομένων των συνθηκών, με "ναυαρχίδα" τη μετοχή της ΕΕΕ.

Θετικό το γεγονός ότι το Ελληνικό δεκαετές, asset χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, αντέχει στις πιέσεις.

Σε διεθνές επίπεδο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, τα γεωπολιτικά ρίσκα σε Συρία και Βόρεια Κορέα και η πορεία της Μεγάλης Βρετανίας προς εκλογές, πιέζουν τη διάθεση των διεθνών επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Οι σημαντικότεροι Ξένοι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε φάση ήπιας διόρθωσης, σε σχέση με τα υψηλά που σημείωσαν πριν μερικές εβδομάδες.

"Από τη συγκυρία ευνοούνται τα 'ασφαλή καταφύγια', όπως ο Χρυσός, το Κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ και το Ιαπωνικό Γεν" τονίζει ο αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις, με περισσότερους τους πωλητές, ήταν η εικόνα που έδωσαν οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, κατά την σημερινή συνεδρίαση. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,07%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,81%).

Μικτά τα πρόσημα και στην Ευρώπη, με έκδηλη την επιφυλακτικότητα, αλλά και στο ξεκίνημα της Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ. υποχωρούν χαμηλότερα Χρυσός και Πετρέλαιο.

Η Citigroup συμφωνεί με την Goldman Sachs και "στηρίζει", πλέον, τα Εμπορεύματα, εκτιμώντας πως αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να στραφεί κανείς στις Ακατέργαστες Ύλες, καθώς και ότι το Πετρέλαιο πιθανότατα θα ενισχυθεί, περίπου, στα $65 μέχρι το τέλος του έτους.

"Παρότι η Αμερικανική παραγωγή Σχιστολιθικού Πετρελαίου έχει επιστρέψει δυναμικά, εν μέσω υψηλότερων τιμών στο Αργό, οι μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους Συμμάχους του θα πρέπει να αντισταθμίσουν αυτή την αύξηση μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες. Οι Παραγωγοί χρειάζεται να παρατείνουν τη συμφωνία τους για μείωση στην προσφορά μέχρι το τέλος του χρόνου, εν μέσω ανησυχιών πως η Ρωσία μένει πίσω στις δεσμεύσεις της", υποστηρίζει η Citi.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι Ευρωπαϊκές και Βρετανικές Ρυθμιστικές Αρχές διακινδυνεύουν να επισπεύσουν ακούσια την απώλεια κάποιων Τραπεζικών δραστηριοτήτων από το Λονδίνο, με το να πιέζουν τα Ιδρύματα να καταστρώσουν λεπτομερή σχέδια για το χειρότερο σενάριο του 'Brexit'. Ανώτατα στελέχη της Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας ανησυχούν πως οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πλήρη σχέδια έκτακτης ανάγκης μπορεί να πυροδοτήσουν την μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων από το Λονδίνο προς την Ήπειρο", σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Η Προληπτική Κανονιστική Αρχή της BoE (Prudential Regulation Authority) έχει στείλει επιστολή στις Τράπεζες και σε άλλες Χρηματοοικονομικές εταιρείες, με ορίζοντα προθεσμίας μέχρι τις 14 Ιουλίου, ώστε να υποβάλλουν τα σχέδιά τους. Η ΕΚΤ, από την άλλη, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να εξασφαλίσει κανείς άδεια για Τραπεζικές δραστηριότητες.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου αντί του 2020 θα αποτρέψουν μια κατάσταση κατά την οποία η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με εκλογές σε μια κρίσιμη φάση στις συνομιλίες με την ΕΕ. Βάσει του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος, η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019. Οι πρόωρες εκλογές του Ιουνίου σημαίνουν ότι η Μέι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους ψηφοφόρους πριν από το 2022, κάτι που της δίνει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών στο τέλος των συνομιλιών για το "Brexit".

Υψηλότερα του αρχικώς εκτιμώμενου διαμορφώθηκε ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, ενώ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο προβλεπόμενο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ. Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,5% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση, μετά το υψηλό τετραετίας του 2% τον προηγούμενο μήνα. Όμως, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των Μη Επεξεργασμένων Τροφίμων και τον οποίον παρακολουθεί η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στο 0,8% τον Μάρτιο, έναντι του 0,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, αλλά χαμηλότερα από το 0,9% του Φεβρουαρίου.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο Κόσμο επέστρεψε σε πλεόνασμα το Φεβρουάριο. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το "Μπλοκ των 19" εξήγαγε Αγαθά αξίας 170,3 δισ. ευρώ προς Χώρες εκτός της Ευρωζώνης, ενώ οι εισαγωγές των Αγαθών διαμορφώθηκαν σε 152,6 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες Οικονομίες. Ως εκ τούτου, το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο σε 17,8 δισ. ευρώ.

"Τον Ιανουάριο, η Ευρωζώνη είχε παρουσιάσει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ, το πρώτο εδώ και τρία χρόνια", υπενθυμίζει το MarketWatch.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αλλαγές προσήμων, υποχωρώντας μέχρι τις 675,44 μονάδες (-0,27%). Από τις 11.41 και μετά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 681,75 (+0,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 680,01 (+0,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 678,96 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Ο τζίρος, βοηθούμενος και από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές (5,4 εκατ. σε ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) έφθασε τα 30,6 εκατ., ενώ το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Alpha Bank και ΕΕΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Σαράντης, Motor Oil, Folli Follie Group.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση), Αεροπορία Αιγαίου και ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση) και Motor Oil.

Στα υψηλά ημέρας η τελική αναλογία ανοδικών (52) - πτωτικών (47) μετοχών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%, όλοι με ελάχιστες συναλλαγές.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,41%), οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1835, 1852 και 1880 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 1805, 1785 και 1760 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1767 μονάδες.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και ανοδική αντίδραση στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη. Νέα αύξηση των συναλλαγών και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.617 συμβόλαια).

Στα 3.351 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.738, 4.289 για τον Απρίλιο, 4.379 για τον Μάιο και 70 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.818) κινήθηκε μεταξύ 1.806 και 1.823,75 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.500 Viohalco, 8.048 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.055), Πειραιώς (16.281), Εθνική (8.850), MIG (435), Alpha Bank (5.141), ΔΕΗ (294), Μυτιληναίο (191), ΟΤΕ (257), Viohalco (315), ΓΕΚ (201), Ελλάκτωρα (202).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (26.579), MIG (58.043), Eurobank (56.193), Εθνική (67.978) και Πειραιώς (126.914).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.341.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v