Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην Ουάσιγκτον η προσοχή των επενδυτών

Οριακές μεταβολές στο ξεκίνημα με τον ΓΔ κοντά στις 680 μονάδες. Στη Σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ και τις πιθανές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα στρέφονται οι επενδυτές. Τα σενάρια για τη συνεδρίαση, οι τράπεζες και το stock picking.

ΧΑ: Στην Ουάσιγκτον η προσοχή των επενδυτών

ΙΒΜ και Morgan Stanley δίχασαν τη Wall Street, στην Ευρώπη τα εταιρικά αποτελέσματα στήριξαν τις αγορές και στο ΧΑ πωλητές και αγοραστές επέλεξαν τη στάση αναμονής.

Πρώτη Κυριακή εκλογών στη Γαλλία η 23η Απριλίου, με τις ευρωαγορές να συνεκτιμούν πλέον τις εξελίξεις που δρομολογεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. η διπλή αναμέτρηση και το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επαναληπτική, δύο εβδομάδες αργότερα.

Την ώρα που στο ΧΑ η προσοχή είναι στραμμένη στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, στην τεχνική συμφωνία στην Ευρώπη, τα φώτα εύλογα πέφτουν στο Παρίσι.

Συνεπώς οι λιγοστοί traders στο ΧΑ έχουν κατά την εκτίμησή μας- κάθε λόγο να περιμένουν όχι μόνο την εξέλιξη του "ελληνικού προβλήματος" αλλά και το πώς θα κυλήσουν αυτές οι δύο εβδομάδες, το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την κάλπη στις 7 Μαΐου. Στα υπόψη γιατί ούτε το "ελληνικό πρόβλημα" είναι το μόνο για την Ευρώπη, ούτε η Αθήνα το... κέντρο του ευρωπαϊκού κόσμου, σε μία συγκυρία που επιταχύνονται οι διεργασίες και στο Λονδίνο.

Οσο για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, που μας αφορά άμεσα, όπως σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη το Ταμείο αφήνει "ανοιχτούς λογαριασμούς" για τα μέτρα, με την επικεφαλής να επιμένει στο θέμα της περιόδου επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσέρχεται στις συζητήσεις με πρόταση για 3ετές διάστημα πλεονασμάτων ύψους 3,5%.

Οι στόχοι της Αθήνας, όπως τους ανέφερε η Μαρίνα Μάνη νωρίτερα, τρεις: Χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση συμφωνία, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε έναν συμβιβασμό ΔΝΤ - Βερολίνου για το ζήτημα του χρέους, των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να τερματιστεί η πολύμηνη διαπραγματευτική διαδικασία.

Βραχυπρόθεσμα αυτό που ενδιαφέρει τους traders σχετίζεται με την οριστικοποίηση της ημερομηνίας επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα (πιθανότατα στις 24 με 25 του μηνός), η επίτευξη του λεγόμενου SLA και η προοπτική συμφωνίας στις 22 Μαΐου και εμπρόθεσμης έγκρισης της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το τελευταίο αφορά κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και περισσότερο όσους συγχρονίζουν την επόμενη πειστική ανοδική προσπάθεια στο ΧΑ με την υπέρβαση των 830-840 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών με αυξημένες συναλλαγές, συμμετοχή ξένων funds και δημιουργίας προϋποθέσεων για μόχλευση.

Χωρίς πειστική υπέρβαση αυτής της σημαντικής περιοχής για τον ΔΤΡ, θα παραμένουμε επιφυλακτικοί για το κατά πόσον ο ΓΔ μπορεί να διασπάσει ανοδικά το... 700άρι. Αυτή είναι η εκτίμησή μας εδώ και καιρό και σε αυτήν εμμένουμε τουλάχιστον μέχρις ότου έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι η Φρανκφούρτη δρομολογεί την ένταξή μας στο QE.

Υψηλά περιθώρια για τις τράπεζες βλέπει (από τις 13 Απριλίου) η Goldman Sachs, σημειώνοντας ωστόσο πως οι προοπτικές για τον κλάδο κρίνονται από τις πολιτικές εξελίξεις. Ανάλυση του αμερικανικού οίκου, που παραμένει ενεργή ως προς τη στοχοθέτησή της και την προτίμησή της προς την Alpha Bank.

Σηματωρός του κλάδου η Alpha Bank-και λόγω της εισόδου την Τρίτη των νέων μετοχών που προέκυψαν από μετατροπή ομολογιών προκαλώντας πιέσεις στη μετοχή- που χθες «ανάσανε» ανοδικά, με έμπειρο αναλυτή να θέτει ως σημείο αναφοράς το 1,76 ευρώ.

Στις 781,25 μονάδες ο ΔΤΡ, με τον ΓΔ στις 678,96 και τον FTSE25 στις 1.813,68 μονάδες στη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ισχνών τζίρων -στα 30 εκατ. ευρώ-, αν και κατά τι μεγαλύτερος απ' ό,τι την Τρίτη.

Το γεγονός και μόνο πως το ΧΑ συντηρείται κοντά στα υψηλά 17 μηνών, όπως μετρά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, είναι από μόνο του ισχυρό κίνητρο παραμονής για τους long στο παιχνίδι. Τουλάχιστον για όσο ο ΓΔ δεν χάνει την ευρύτερη περιοχή των 660 μονάδων.

Ωστόσο εύλογο παραμένει το ερώτημα έγκυρων αναλυτών κατά πόσον η διόρθωση τερματίστηκε στις 673 μονάδες, με την απάντηση να θέλει «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 681,5 μονάδες ενώ με την υπέρβαση και των 683,5 μονάδων, η απάντηση θα είναι -κατά πάσα βεβαιότητα- καταφατική.

Σε αυτό το διάστημα, οι traders πιθανότατα θα παραμείνουν στο γνώριμο εύρος των 670-683 μονάδων, συνεκτιμώντας τη λήξη αύριο της απλής σειράς μηνός Απριλίου στα Παράγωγα, την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ και ό,τι μέλλει προκύψει από τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Συνεπώς, μέχρι νεωτέρας, stock picking και εστίαση στις μετοχές σηματωρούς μας: Alpha Bank από τον τραπεζικό κλάδο στο 1,75 ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εάν υπερβεί τα 2,73 ευρώ, ΤΙΤΑΝ εάν μας δώσει κίνηση για πάνω από 24,50 ευρώ, Μυτιληναίος εάν επανέλθει προς τα 7,25 ευρώ και Αεροπορία Αιγαίου εάν πείσει για κίνηση προς τα 8 ευρώ.

Ενθαρρυντική η συντήρηση της κινητικότητας στα ΜμΕ με Καράτζη, Νάκας, Κρητών Αρτος, Νηρέας, Κρι- Κρι, Ιασώ κ.α. από αυτές τις κατηγορίες μετοχών. Οπως επίσης ο κατά περίπου 8 εκατ. ευρώ τζίρος μεγαλύτερος της Τρίτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v