Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ

Κοντά στις 680 μονάδες με οριακές απώλειες ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να περιμένουν νεότερα από τη σύνοδο του ΔΝΤ. Πτωτικά οι τραπεζικές μετοχές. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν από τα «μεσαία».

Επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ

Στην αναμονή και σήμερα οι επενδυτές, με την προσοχή στραμμένη στην Ουάσιγκτoν. Μεικτές τάσεις, ήπιες μεταβολές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο, στο 1,0736-1,0747 η σχέση ευρώ/δολαρίου.

Συντήρηση δυνάμεων από νωρίς στο ΧΑ καθώς πωλητές - αγοραστές παραμένουν πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 680 μονάδων, με περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο και επιλεκτικές κινήσεις κυρίως σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο κινητικότητα παρατηρείται δευτερευόντως σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας - χαμηλότερης κατηγορίας, συντηρώντας έτσι για τέταρτη εβδομάδα το κλίμα σε αυτή την ομάδα εισηγμένων.

Στα επίπεδα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων -Τρίτης/Τετάρτης- οι συναλλαγές, η σύνθεση του τζίρου, ο ρυθμός εκτέλεσης εντολών, με το 63% να εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο.

Στις 773,30- 781,67 μονάδες η διακύμανση για τον τραπεζικό δείκτη, "δοκιμάζοντας" προ ολίγου το "χαμηλό" που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει στήριξη στην περίπτωση που προκύψουν ενθαρρυντικές εξελίξεις από τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Αύριο οι κρίσιμες συναντήσεις των Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Σαπέν και ενδεχομένως η αγορά να έχει κάποιες σαφέστερες ενδείξεις για το τι θα έχει να περιμένει η ελληνική πλευρά.

Σημειωτέον πως αύριο είναι η λήξη της απλής σειράς μηνός Απριλίου στα Παράγωγα όπως και η ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων και του πρωτογενούς πλεονάσματος 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Συνεπώς εύλογη η αναμονή των λιγοστών παικτών στα τρέχοντα επίπεδα, κοντά στα υψηλά 17 μηνών, με το ενδιαφέρον να περιορίζεται σε επιλεκτικές κινήσεις, μέχρι νεωτέρας.

Στο 1,73-1,76 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με το 1,76 ευρώ να θεωρείται από έμπειρο αναλυτή ως σημαντικό σημείο αναφοράς (όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), ενώ περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται και σήμερα σε Πειραιώς και Εθνική.

Μέτριες συναλλαγές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, περισσότερες στον Οργανισμό και λιγότερες σε ΟΤΕ και Επιχείρηση, με ενθαρρυντική ένδειξη την αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ από τα 8,67 ευρώ.

Στα 2,71-2,69 ευρώ κατεβαίνει λίγο ο πήχης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά οι πωλητές παραμένουν φειδωλοί, ενώ στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα συναλλαγές γίνονται σε εύρος μόλις ενός ευρώ. Συνεχίζει την πλαγιοανοδική κίνησή της η μετοχή της J&P Αβαξ στο 0,502 ευρώ. Συγκριτικές αποτιμήσεις στα 38,3 εκατ. ευρώ η J&P Αβαξ, στα 278,2 η ΓΕΚ και στα 240,2 εκατ. ευρώ ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Συνεχίζεται το μάζεμα στη μετοχή του FF Group, στο εύρος των 18,94-18,99 ευρώ, έως τα 23,93 ευρώ υποχωρεί ο ΤΙΤΑΝας, με περιορισμένη προσφορά σε αυτές τις τιμές.

Σε Νηρέα, MLS και MIG το όποιο περιορισμένο ενδιαφέρον στον FT Mid Cap, ενώ από τις χαμηλότερες κατηγορίες ξεχωρίζουν Κρητών Αρτος (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και με περισσότερες συναλλαγές), ΥΓΕΙΑ στο 0,26 ευρώ, ΜΕΡΚΟ στα 8,44 ευρώ, ενώ με λιγότερες συναλλαγές ΚΛΜ, Εβροφάρμα κ.α.

Στις 11:25 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 5,5 εκατ. μετοχών, με τζίρο 4,2 εκατ. ευρώ.

Στο ΧΠΑ οι θέσεις στο Συμβόλαιο του δείκτη ήταν 466 στον τρέχοντα μήνα με οριακό discount ενώ επίσης λίγο χαμηλότερα "έδειχναν" τα ΣΜΕ της επόμενης σειράς, συνολικά 381 για τον Μάιο (triple witching στις 19 Μαΐου, την Παρασκευή πριν το κρίσιμο Eurogroup της 22ας του μηνός).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v