Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορικά το Χρηματιστήριο

Προς τις 675 μονάδες κλίνει ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Καλύτερη εικόνα για Πειραιώς. Αξιόλογες απώλειες για ΔΕΗ. Υπερισχύουν οι αγοραστές σε ΟΤΕ, Grivalia, METKA, Motor Oil.

Κατηφορικά το Χρηματιστήριο

Ελλείψει νεότερων από το... μέτωπο, το ΧΑ διολισθαίνει, με τον Γενικό Δείκτη να κλίνει προς τις 675 μονάδες.

Με βραδύ ρυθμό οι συναλλαγές στην πλειονότητα των μετοχών όπου ενεργούν αυτό το διάστημα οι traders, τάση που αποτυπώνεται στον περιορισμένο/μέτριο αριθμό κομματιών, με τον τζίρο να παραμένει στα επίπεδα των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.

Περισσότερες οι ρευστοποιήσεις με ανάλογη πίεση και υποχώρηση στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο Δείκτης Τραπεζών διορθώνει πάνω από 1,80% προς τις 765 μονάδες, με το 55% του τζίρου.

Με ανάλογο ποσοστό υποχωρεί και ο FTSE25 προς τις 1.800 μονάδες καθώς στην πλειονότητα των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης υπερισχύουν σταθερά οι πωλητές. Ωστόσο οι πωλήσεις είναι ελεγχόμενες, γίνονται σε όρια τιμών που δεν ακυρώνουν την ήδη διαμορφωμένη ανοδική τάση (για τα περισσότερα blue chips), με την προσφορά να απορροφάται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία από τα χαμηλά ημέρας.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς (τις τελευταίες 3 συνεδριάσεις) παραπέμπει σε ισορροπία πωλητών-αγοραστών, σε μη ανάληψη έκθεσης σε μία πιθανή κίνηση προεξόφλησης και αναμονή μέχρις ότου γίνει σαφέστερη η κατάσταση από την Ουάσιγκτον.

Οι ίδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι τρεις πλευρές ΔΝΤ- ΕΚΤ και ΕΜΣ να προχωρήσουν αρχές Μαΐου σε μία 3μερή συνάντηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Στην περίπτωση που από τη Σύνοδο του ΔΝΤ δεν προκύψει ουσιαστική εξέλιξη, η αγορά θα μπορούσε να "ταλαιπωρηθεί" δοκιμάζοντας και χαμηλότερες τιμές, θυμίζοντας τα όρια έως τις 660 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά θα έχει λόγους να κινηθεί υψηλότερα, με τον ΓΔ να μετρά θετική απόδοση 4,71% σε μηνιαία μέτρηση. Αντίστοιχα για τον ΔΤΡ η μηνιαία απόδοση είναι 5,96%, με τον δείκτη στις 765 μονάδες.

Για τον FTSE25 η τεχνική εικόνα δείχνει αντιστάσεις στις 1.820 (και υψηλότερα προς τις 1.836 μονάδες), αν και για την ώρα μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η κοντινότερη στήριξη στις 1.798 μονάδες. Ενδεχόμενη πιεστική απώλεια των 1.798 δίνει επιπλέον πλεονέκτημα στους short με... θέα προς τις 1.770/1.765 μονάδες, αλλά ακόμη ας δούμε τη συμπεριφορά του δείκτη προς τις 1.798 μονάδες.

Σε μόλις 4 μετοχές του δείκτη -ΟΤΕ, Grivalia, METKA και Motor Oil- υπερισχύουν οι αγοραστές, το μεγαλύτερο ποσοστό υποχώρησης σημειώνεται για Εθνική (2,34%) και Eurobank (2,11%), οι περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει στη μετοχή της Εθνικής και της Πειραιώς, ο μεγαλύτερος τζίρος στον τίτλο της Alpha Bank.

Στα 15,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 14:50.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v