Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένο στο τραπεζικό «τραμπολίνο» το ΧΑ

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Απώλειες υψηλότερες του 1% για Εθνική, Alpha Bank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Με αρνητικό πρόσημο Πειραιώς, Fοlli Follie, Jumbo, Aβαξ. Πώς σχολιάζουν τη συνεδρίαση αναλυτές της αγοράς

Εγκλωβισμένο στο τραπεζικό «τραμπολίνο» το ΧΑ

Στην συναλλακτική μιζέρια και απαξίωση των τελευταίων ημερών, ήλθε να προστεθεί και το Τραπεζικό "ασανσέρ", με το Χ.Α. να "πληρώνει" για πολλοστή φορά τον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο Τραπεζικός δείκτης δεν μπορεί να "αποφασίσει" προς τα που θέλει να κινηθεί, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα και έχοντας σε κατάσταση αναμονής το σύνολο των τεχνικών αναλυτών που περιμένουν την κίνηση εκτόνωσης, προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, προκειμένου να αποφασίσουν τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών δεν "πάει πουθενά", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 790 - 800, ενώ από την άλλη θα χτυπήσει "red alert", σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 752 μονάδων (σημερινό κλείσιμο στις 769,10 μονάδες), που είναι και το "intraday stop" στο "long".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση της 11/4 ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14%, στις 12/4 με κέρδη 2,33%, στις 13/4 με απώλειες 3,27%, στις 18/4 με απώλειες 1,01%, χθες με κέρδη 2,18% και σήμερα με απώλειες 1,56% και με το βραχυπρόθεσμο διάγραμμα να θυμίζει "καρδιογράφημα".

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη το τελευταίο 10ήμερο

Απόλυτα διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι "δεν είναι αυτή εικόνα Αγοράς που περιμένει, σύντομα, θετικά νέα", ενώ από την άλλη οι περισσότερο αισιόδοξοι περιορίζονται στο να επισημαίνουν ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. παραμένει σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά 17 μηνών και περιμένει μία καλή είδηση για να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα.

Αξίζει υποσημείωσης ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ και FTSE25), τεστάρισαν τις πρώτες αποφασιστικές στηρίξεις στις 673 και 1978 μονάδες, αντίστοιχα, καταγράφοντας χαμηλά ημέρας στις 673,29 (-0,84%) και 1798,89 μονάδες (-0,82%).

Το σχόλιο της Merit Sec

"Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις υποθέσεις επί των οικονομικών μεγεθών από τους Εμπλεκόμενους Φορείς ενδεχομένως να περιπλέξουν την κατάσταση σχετικά με την 2η αξιολόγηση, δεδομένου ότι θα δυσκολέψει η 3η αξιολόγηση με το να ζητηθούν επιπλέον μέτρα. Άλλωστε, τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Για τον τίτλο της ΦΦΓΚΡΠ παραμένουμε θετικοί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν ικανοποιηθήκαμε σε επίπεδο λειτουργικών ταμειακών ροών. Για την τρέχουσα χρήση αναμένουμε βελτιωμένη την εικόνα των ελεύθερων ταμειακών ροών της εισηγμένης, η οποία εκτιμούμε ότι θα προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ με το consensus να τοποθετείται στα 67 εκατ. ευρώ" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Η σημερινή, όπως και η αυριανή συνεδρίαση, συνεχίζουν να επηρεάζονται από την ίδια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ενόψει και της Συνόδου του ΔΝΤ την Παρασκευή, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πρόσημό τους, χωρίς ωστόσο να αναμένονται σημαντικές διακυμάνσεις. Για όσο διάστημα ο Δείκτης δεν δίνει ένα τουλάχιστον κλείσιμο υψηλότερα των 681,5 μονάδων, όλα παίζονται όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μόνο με την υπέρβαση και των 683,5 μονάδων θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια ότι η πρόσφατη διόρθωση τερμάτισε στις 673 μονάδες και έκτοτε λαμβάνει χώρα νέο προωθητικό ανοδικό κύμα.

Στην αντίθετη περίπτωση, ο Δείκτης θα συνεχίσει την διορθωτική του πορεία με πιθανή κατεύθυνση τις 667 μονάδες, γεγονός που δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ανοδικό momentum. Έτσι κι’ αλλιώς, ελάχιστα χαμηλότερα των προαναφερόμενων 667 μονάδων, στις 666 και 660 μονάδες, εντοπίζονται δύο ισχυρότατα αναχώματα των 'ταύρων' που θα καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πωλητών, αν αποφασίσουν να τα παραβιάσουν. Προς ενίσχυσή των, είναι 'καθ’ οδόν' και ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών (663 μονάδες)" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το σχόλιο του Κώστα Φέγγου- Versal ΑΕΠΕΥ

"Λες και δεν υπήρχε αρκετή αστάθεια στον Κόσμο, οξύνθηκε η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Β. Κορέας και η Αγγλία πάει σε πρόωρες εκλογές" τονίζει ο Κώστας Φέγγος.

Παρόλα αυτά το Χρηματιστήριο διατηρεί πολύ καλά επίπεδα και δίνει την αίσθηση ότι θέλει να οδηγηθεί υψηλότερα. Ένα από τα γεγονότα που βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση είναι πως οι εταιρείες δείχνουν υψηλότερα κέρδη, καθώς με τα "capital controls" και τις νέες νομοθεσίες είναι δυσκολότερο να δείξεις μειωμένα κέρδη την ίδια στιγμή που ευημερούν οι διοικήσεις. Άλλοι λόγοι είναι η ανυπαρξία των Παραγώγων και των κινήτρων που δίνουν για υποτιμητική κερδοσκοπία, ενώ η κόπωση και η αποφυγή κινήσεων από μεριάς των επενδυτών είναι εμφανής στο τζίρο. Μπροστά μας έχουμε ακόμα το κλείσιμο της αξιολόγησης, που όσο αργεί, τόσο μειώνονται και τα αναμενόμενα οφέλη στην Οικονομία της Χώρας, ενώ θέματα όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, τα "κόκκινα" δάνεια και οι Ιδιωτικοποιήσεις, είναι ακόμη σε "συζήτηση".

Για το επόμενο διάστημα και σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ, το Χρηματιστήριο φαίνεται να έχει κατοχυρώσει σημαντικά επίπεδα στήριξης, ψηλότερα από τις 650 μονάδες, που θα απορροφήσουν κάποιους κραδασμούς. Τεχνικά φαίνεται να οδηγούμαστε χωρίς μεγάλη αντίσταση σε επίπεδα λίγο πάνω από τις 700 μονάδες. Όλα αυτά φυσικά με την προϋπόθεση να μην έχουμε αρνητικές εκπλήξεις.

Το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance

Σε επιμέρους τίτλους φαίνεται να επικεντρώνει την προσοχή του το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και όσον αφορά τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων, "η διάσπαση του 4,70 άνοιξε τον δρόμο μεσοπρόθεσμα. Το 5,17 κοντινή επιθετική στήριξη με το 5,10 - 4,97 κύρια. Σε ημερήσιο είμαστε "Long" από το 4,34 σε ημερήσιο και σε εβδομάδα με το "stop" στα 5,07 και 4,19 ευρώ αντίστοιχα. Το 5,46 κοντινή και τα 5,65 ευρώ κύρια αντίσταση.

Για την περίπτωση της ΔΕΗ, τα 3,05 ευρώ είναι κοντινή στήριξη και επίπεδο που μπορεί και πάλι να δοκιμάσει τα 3,15 - 3,20 που είναι και σημαντικό "make or break". Μία διάσπαση των 3,05 ευρώ, θα μας δώσει συνέχιση στα 2,96 ευρώ.

Προσοχή χρειάζονται και οι τίτλοι των ΟΤΕ (+1,38%) και ΟΠΑΠ (+0,56%), σε περίπτωση που επαναδοκιμάσουν κίνηση χαμηλότερα των 8,70 και 8,80 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ "κραταιός" συνεχίζει να δείχνει ο πωλητής στην Folli Follie Group (-0,47%).

Μεταφερόμενοι στις ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "Σε ένα 'συμβιβασμό' μεταξύ ΔΝΤ - Βερολίνου για το ζήτημα του Ελληνικού χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, προσβλέπει η Κυβέρνηση, ώστε να τερματιστεί άμεσα το πολύμηνο διαπραγματευτικό ράλι. Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης αναχωρούν σήμερα για την Ουάσιγκτον, όπου θα εκπροσωπήσουν τη Χώρα στην τριήμερη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκεί θα υπάρξει 'νηοπομπή' συναντήσεων με όλους τους 'βασικούς παίκτες".

"Τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό", ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου. Η Κρ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ακόμη πως "δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα. Υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις, όμως το χρέος είναι μη βιώσιμο. Οι Ελληνικές Αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα".

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, "στις 25 Απριλίου επιστρέφουν οι Θεσμοί και θα γραφτούν τα κείμενα (για το πρόγραμμα του ESM και το αντίστοιχο του ΔΝΤ) και στις 22 Μαΐου θα γίνει το Eurogroup για να μπει η τελική σφραγίδα".

Σε ότι αφορά στα προαπαιτούμενα, είπε πως "στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο, προκειμένου εν συνεχεία να γραφτεί από τους Θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης. Υπό αυτό το πρίσμα, η πιθανότητα ενός έκτακτου Eurogroup (κάτι που είχε αφήσει ανοικτό ο Γ. Ντάισελμπλουμ) δεν φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί".

Αναφορικά με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι "Γερμανία και Ολλανδία επιμένουν ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι να μετέχει και το Ταμείο". Σε ότι αφορά στη συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης που θα λήξει ταυτόχρονα με το αντίστοιχο του ESM.

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, λόγω της εύθραυστης κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας, υπογράμμισε η αρμόδια για οικονομικά ζητήματα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, μία ημέρα πριν ξεκινήσει η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Η ίδια σημείωσε ότι "βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα, αν και δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία".

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις Αγορές, μετά τη λήξη του προγράμματος, εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον και εξέφρασε την ελπίδα το ΔΝΤ να μετάσχει σύντομα στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε ότι το Ταμείο δεν αρκείται σε γενικές επαφές

Παράλληλα, άφησε παράθυρο ο ESM να αγοράσει δάνεια του ΔΝΤ προς την Χώρα προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια. "Έχει αναφερθεί αλλά αποφάσεις για το τι θα γίνει με το χρέος δεν θα ληφθούν πριν το τέλος του προγράμματος", τόνισε και εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαίου.

Πλάγια κίνηση με οριακή αύξηση των αποδόσεων και ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, ήταν η εικόνα στην Αγορά ομολόγων, όπου και οι εκεί εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να τηρούν στάση αναμονής.

Όσον αφορά το Χ.Α. η παράταση της πλάγιας κίνησης, η οποία δεν μπορεί να φέρει αύξηση του τζίρου, συνεχίζει να αυξάνει τις ανησυχίες στις Ιδιωτικές ΑΧΕ, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν απομείνει, έστω και αν αρκετές από αυτές λειτουργούν, πλέον, με "προσωπικό ασφαλείας".

Στα ανησυχητικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη, έστω και σταδιακή, μείωση των θετικών, ημερήσιων, πρωταγωνιστών, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό δεν αποτελεί θετική ένδειξη.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει με αυξημένες συναλλαγές η Κρητών Άρτος (+10%), προσπάθησε να αντιδράσει μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Quest (+0,46%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Q&R (+1,16%), επιμένει ο πωλητής στο Γαλαξίδι (-3,46%) και τουλάχιστον εμφατική επιστροφή των αγοραστών στο Υγεία (+8,7%) με τον τίτλο να κλείνει προς νέα υψηλά 31 μηνών (!)

Προς νέα υψηλά 31 μηνών η μετοχή του Υγεία

Ακόμα μία συνεδρίαση που θα μπορούσε να θεωρηθεί αδιάφορη για τους τεχνικούς αναλυτές, αν δεν είχε σημειωθεί η "δοκιμαστική βουτιά" προς τις πρώτες στηρίξεις, που αναφέρθηκε στην αρχή του σχολίου.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,54%), το 1830 - 1836 έχει γίνει κύρια αντίσταση, που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να συνεχίσει η Aγορά. Το 1798 είναι κύρια στήριξη και "stop" στο "Intraday long" και που διάσπαση θα μας φέρει, αν μη τι άλλο, στις 1772 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1820 - 1822, 1830 - 1836, 1852 και 1880 μονάδες και οι στηρίξεις στις 1798, 1785 και 1772 - 1765 μονάδες.

Το σχόλιο του Βαγγέλη Σιούτη της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

"Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά κινείται πτωτικά στην τρέχουσα" όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Ο Γενικός Δείκτης είναι θετικό ότι διατηρείται κοντά στα υψηλά έτους με χαμηλό τζίρο και συσσωρεύει σε αυτά τα επίπεδα, διακρατώντας τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων περιμένοντας τις εξελίξεις.

Αύριο ξεκινά η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ με τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στις συναντήσεις του Οικονομικού Επιτελείου και στη προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να καλυφθούν οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Σύγκλιση απαραίτητη για να δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με πρώτο σταθμό την επιστροφή των Θεσμών την επόμενη εβδομάδα. Η πρόοδος το επόμενο τριήμερο είναι απαραίτητη για να μην χαθεί και το ορόσημο του Eurogroup στις 22/5 που θα ανοίξει τον δρόμο και στην ΕΚΤ για την συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" και στην αλλαγή της στάσης των Οίκων αξιολόγησης.

Οι εξελίξεις στο επόμενο τριήμερο, που εκτός της Συνόδου του ΔΝΤ περιλαμβάνει την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 και τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα κρίνουν την κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη.

Με θετικά νέα η αντίσταση της κορυφής των 685,92 μονάδων θα διασπαστεί και ο στόχος των 720 μονάδων φαντάζει πιθανός, ενώ με αρνητικά νέα οι στηρίξεις εντοπίζονται στον απλό ΚΜΟ 30 ημερών στις 659 μονάδες και κυρίως στην περιοχή των 635 μονάδων.

Ο "αδύναμος κρίκος" του Χρηματιστηρίου, ο Τραπεζικός κλάδος, είναι αυτός που θα υπεραποδώσει στην μία, ή στην άλλη περίπτωση. Προς το παρόν συσσωρεύει κάτω από τις 800 μονάδες και σε ανοδική κίνηση στόχος είναι οι 870 και 900 μονάδες, ενώ στηρίξεις εντοπίζονται στον απλό ΚΜΟ 30 ημερών στις 748 μονάδες και στον απλό ΚΜΟ 200 ημερών στις 730 μονάδες.

Πέρα από την πορεία της αξιολόγησης η άμεση επίλυση ζητημάτων όπως η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, η προσέλκυση επενδύσεων, η αύξηση των καταθέσεων, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη αν και ο στόχος για το 2017 δείχνει να έχει χαθεί.

"Εκτός των Γαλλικών εκλογών οι Διεθνείς Αγορές θα έχουν τα βλέμματα τους στραμμένα στις ΗΠΑ και στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (General Electric 21/4, Boeing 26/4, Ford, Intel, Microsoft 27/4), τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλην Nikkei (-0,01%), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι επικράτησαν οι αγοραστές στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,97%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με τον Γαλλικό Cac 40 να υπεραποδίδει, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Χρυσό, Ευρώ και Πετρέλαιο.

"Διακυβεύεται η αξιοπιστία του ΟΠΕΚ, καθώς το Καρτέλ διαπραγματεύεται την εφαρμογή της συμφωνίας - ορόσημο που σχεδιάστηκε για να αναχαιτίσει την υπερπροσφορά Πετρελαίου Παγκοσμίως", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Mohammad Sanusi Barkindo, μιλώντας στο CNBC από ένα φόρουμ στο Αμπού Ντάμπι. Στη διάρκεια του φόρουμ, ο Barkindo υποστήριξε πως "οι Παραγωγοί πλησιάζουν ακόμη περισσότερο στο να ισορροπήσουν την Αγορά. Η απόφαση για το αν θα παραταθεί η συμφωνία πέραν του Ιουνίου, μπορεί να αναμένεται στη συνεδρίαση του Καρτέλ στις 25 Μαΐου".

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Ιαπωνικές εξαγωγές ενισχύθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο το Μάρτιο. Εκτοξεύτηκαν κατά 12% σε ετήσιους όρους σε 7,229 τρισ. γεν, χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση από την Ασία. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα ανόδου, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Οι αναλυτές της Wall Street Journal ανέμεναν σημαντικά μικρότερη άνοδο της τάξης του 6,9%, ενώ το νούμερο του Μαρτίου ήταν μεγαλύτερο και από την αύξηση 11,3% που παρουσίασαν οι εξαγωγές το Φεβρουάριο. Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε σε 614,7 δισ. γεν το Μάρτιο, δηλαδή κατά 17,5% μικρότερο από πέρυσι, πρόσθεσε το Υπουργείο Οικονομικών. Το πλεόνασμα ήταν μεγαλύτερο των προσδοκιών για 576 δισ. γεν.

Να επικεντρωθεί στο πολύ υψηλό Δημόσιο της χρέος κάλεσε την Ιαπωνία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εάν η τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου θέλει να διασφαλίσει τη μελλοντική της ευημερία.

Χαλάρωσε σημαντικά η πίεση στις εκροές κεφαλαίου από την Κίνα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής της Χώρας που είναι αρμόδια για τις Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Οι Εμπορικές Τράπεζες της Κίνας πούλησαν το πρώτο τρίμηνο το καθαρό ποσό των $40,9 δισ. σε Ξένο Συνάλλαγμα, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε η "SAFE" σήμερα. Το νούμερο είναι πολύ χαμηλότερο των $124,8 δισ. σε καθαρές πωλήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο βραχυπρόθεσμα. Είπε επίσης ότι "τα όποια νέα προγράμματα στήριξης Κρατών Μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Οργανισμού και μόνο υπό Ευρωπαϊκή αιγίδα".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η οικονομική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό στο διάστημα μεταξύ μέσα Φεβρουαρίου έως τέλη Μαρτίου", αναφέρει μεταξύ άλλων η "Beige Book" που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed. Σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες επισημαίνεται ότι οι μετρήσεις ποικίλουν μεταξύ των 12 Περιφερειών. Επιπλέον στην έκθεση σημειώνεται η αβεβαιότητα σχετικά με τις φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές που παρατηρείται σε πολλές Περιφέρειες και επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός κινείται σε μέτρια επίπεδα παρά την αύξηση του εργατικού κόστους.

Σε 244.000 αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 15 Απριλίου οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, από 234.000 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση κατά 10.000 αιτήσεις). Όπως επισημαίνει το Reuters, οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση, στις 242.000.

Υποχώρησε τον Απρίλιο ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed συνεχίζοντας την καθοδική του πορεία μετά τα υψηλά 33 ετών που σημείωσε πρόσφατα. Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 22,0 μονάδες τον Απρίλιο από 32,8 μονάδες τον Μάρτιο και 43,3 μονάδες το Φεβρουάριο που ήταν το ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων 33 ετών. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 27,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στα 432 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Ελληνικό Δημόσιο το πρώτο τρίμηνο, έναντι πληρωμών 3,85 δισ. ευρώ το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

"Η Folli Follie ξεχωρίζει ως μια από τις πιο ελκυστικές επιλογές στον κλάδο ειδών πολυτελείας σε όρους αποτίμησης", υπογραμμίζει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία δίνει νέα τιμή - στόχο στα 21,7 ευρώ, διατηρώντας σύσταση "hold". 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 679,99 μονάδες (+0,15%), όμως μετά τις 11.06 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 673,29 (-0,854%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 674,79 (-0,61%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 674,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,67%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 25,8 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές ΓΡΙΒ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο ΟΤΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, παρά ταύτα 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%, οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές.

----ΧΠΑ

Μεταβλητότητας συνέχεια, με επιστροφή των πιέσεων και στην Αγορά Παραγώγων.

Μειώθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, άρα και οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο όγκος και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.163 συμβόλαια).

Στα 1.180 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.703, 4.345 για τον Απρίλιο, 2.337 για τον Μάιο και 21 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.804,25) κινήθηκε μεταξύ 1.800 και 1.818 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.100 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.205), Πειραιώς (11.382), Εθνική (4.416), MIG (305), Alpha Bank (2.494), ΔΕΗ (368), Μυτιληναίο (120), ΟΤΕ (250), Ελ. Πετρέλαια (195), Ελλάκτωρα (141).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (26.340), MIG (57.848), Eurobank (55.247), Εθνική (68.937) και Πειραιώς (126.429).

Έκλεισαν μικρές "long" θέσεις στον ΟΤΕ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.341.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v