Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντήρηση δυνάμεων με την προσοχή στη Σύνοδο του ΔΝΤ

Στα νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αλλά και στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών. Κινητικότητα και νέο ιστορικό υψηλό για την Coca Cola. Η προσοχή και στα παράγωγα.

ΧΑ: Συντήρηση δυνάμεων με την προσοχή στη Σύνοδο του ΔΝΤ

Υπό την σκιά του χθεσινοβραδινού τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι (την ευθύνη του οποίου έχει ήδη σπεύσει να αναλάβει ο ISIS), η Γαλλία οδεύει προς τον πρώτο γύρο της σημαντικότερης εκλογικής αναμέτρησης των τελευταίων δεκαετιών. Και την ουσιαστικά κυριότερη στρατιωτική δύναμη -και τη μόνη πυρηνική- της Γηραιάς Ηπείρου μετά το Brexit.

Τις τελευταίες ημέρες εστιάζουμε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στη Γαλλία, ειδικότερα στο αποτέλεσμα της Κυριακής 7 Μαΐου, καθώς από την έκβασή του ενδέχεται να καθοριστούν πολλά, που αφορούν και τη... δική μας περίπτωση.

Το Βερολίνο, η πλευρά Σόιμπλε, δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους για τον Εμανουέλ Μακρόν, τον ηγέτη του "Εμπρός", και ξορκίζουν έναν δεύτερο γύρο, όπου θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπα τα "δύο άκρα" Λεπέν - Μελανσόν.

Απαραίτητη η εισαγωγή, καθώς για το επόμενο διάστημα (και) το ελληνικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά στο χρέος φαίνεται να μπαίνει στο περιθώριο, αλλά η προοπτική λύσης του εξαρτάται (και) από το δίπολο της 7ης Μαΐου και το αποτέλεσμα της κάλπης.

Από αυτή την άποψη, ουδόλως θα πρέπει να μας αιφνιδιάζουν οι χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε αλλά και αυτές του επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ, που είχαν προηγηθεί μόλις λίγες ώρες νωρίτερα.

Δηλώσεις που πρακτικά προειδοποιούν τους traders πως στην Ουάσιγκτων ενδεχομένως δύσκολα θα δοθεί ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που εγείρει η Αθήνα αναφορικά με το "χρέος" και πιθανότατα θα απαιτηθεί ακόμη ένας γύρος προκειμένου να αποσαφηνισθεί η κατάσταση. Ενδεχομένως μία τριμερής των IMF-ECB-ESM, πριν ή μετά την 7η Μαΐου, θα μπορούσε να δώσει σαφέστερη πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ωστόσο, όπως σημείωνε νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ΔΝΤ - Βερολίνου, που να καλύπτει ΕΚΤ/Ντράγκι. Το αν αυτή η συμφωνία θα επιτευχθεί στην Ουάσιγκτον ή σε δεύτερο χρόνο, θα επηρεάσει τις κινήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. 

Χθες το απόγευμα στο Παρίσι ο CAC, με το βλέμμα στις γαλλικές εκλογές, έκανε άλμα 1,5% στις 4.591 μονάδες, λίγο αργότερα ακολουθούσε το "χτύπημα" και περίπου την ίδια ώρα στη Wall Street καταγραφόταν νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq.

Να δούμε σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, λήξη της απλής σειράς μηνός Απριλίου στα Παράγωγα, πώς θα κινηθούν Παρίσι, Φρανκφούρτη (μην ξεχνάμε και το Λονδίνο, όπου... καραδοκεί η 8η Ιουνίου) και στα καθ' ημάς (και) την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο ΧΑ συνεχίζεται ο εγκλωβισμός στο τραπεζικό... τραμπολίνο, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον κλάδο να συσσωρεύει σε στενό εύρος διακύμανσης και όπως όλα δείχνουν έτοιμο για λύση είτε προς τη μία (πάνω από τις 800 μονάδες) είτε προς την άλλη (προς τις 748 μον/ΚΜΟ 30 ημερών και τις 730 μον./ΚΜΟ 200 ημερών) κατεύθυνση. Στον κλάδο ξεχωρίζει η αναμενόμενη εκχώρηση από την Alpha Bank πακέτου "κόκκινων" δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ στη Cepal Hellas.

Ο Γενικός Δείκτης στις 674,40 μονάδες, ο FTSE25 στις 1.803,95 και ο Δείκτης Τραπεζών στις 769,10 μονάδες.

Με συναλλαγές 31,7 εκατ. μετοχών, αξίας 25,8 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος στον ευπαθή τραπεζικό κλάδο. Εμπειρος αναλυτής "μετρά" πως ο ΓΔ προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής τη στήριξη που διέρχεται από τις 673 μονάδες, γεγονός που αποτελεί σοβαρό λόγο -αν μη τι άλλο- αναστολής των πωλήσεων. Στο αρνητικό σενάριο θα κινηθεί προς τις 667 και 660 μονάδες, αλλά απουσία θετικών ειδήσεων δύσκολα θα υπερβεί τις 681-683 μονάδες.

Για τον ΔΤΡ, το στενό εύρος των 760-780 μονάδων πιθανότατα θα δοκιμασθεί (είτε προς τα κάτω είτε προς τα άνω) σήμερα-Δευτέρα, ανάλογα με την έκβαση της Συνόδου του ΔΝΤ και τους δύο Γάλλους υποψηφίους που θα περάσουν στον γύρο της 7ης Μαΐου.

Σε αυτό το περιβάλλον, εκτός θεαματικού απροόπτου, αναμένεται η συντήρηση δυνάμεων, η μερική κατοχύρωση θέσεων και η επιλεκτικότητα στις κινήσεις. Το ότι το stock picking αποδίδει τις τελευταίες εβδομάδες, τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνεται καθημερινά από τα "τοπικά υψηλά" που καταγράφονται είτε για μετοχές του δείκτη είτε για την αντίδραση τίτλων χαμηλότερων κατηγοριών.

Πράγματι από την Coca Cola, που προχθές σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό (στα 25,35 ευρώ), μέχρι το ΥΓΕΙΑ, που ενισχύθηκε σε υψηλό 31 μηνών, η απόσταση μπορεί να είναι μεγάλη, δεν παύουν όμως να είναι οι δύο όψεις τους ίδιου νομίσματος. Στο ΧΑ, εδώ και καιρό, παρά την προβληματικότητα του τραπεζικού κλάδου δίνονται περιθώρια για αποδόσεις, είτε πρόκειται για μία εισηγμένη/μετοχή του FTSE25 είτε για μία του FT Mid Cap ή και των χαμηλότερων κατηγοριών.

Νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς περιέγραφε τις ζώνες άμυνας και... επίθεσης, με φόντο την Ουάσιγκτον, εστιάζοντας κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και στα τεχνικά σημεία για τις Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Και με την παράμετρο των γαλλικών εκλογών, θα συμπλήρωνα, ειδικά για αυτό τον κύκλο συνεδριάσεων σήμερα-Δευτέρα, περιμένοντας και τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Συνεκτιμώντας πως στη Wall Street η προσοχή είναι στραμμένη και στα οικονομικά αποτελέσματα: σήμερα Παρασκευή η General Electric, στις 26 του μηνός η Boeing και στις 27, οι Ford, Intel, Microsoft.

Σίγουρα δεν θα πλήξουμε...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v