Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Παίζει» με τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 2% για ΔΕΗ,, Πειραιώς. Με θετικό πρόσημο Alpha, Ελλάκτωρ, Coca Cola. Μικρές απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean, Motor Oil.

ΧΑ: «Παίζει» με τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στην "τοπική κορυφή" των 700 μονάδων "πάτησε" νωρίτερα το ΧΑ, επιστρέφοντας έτσι μετά από καιρό σε περιοχές που είχε να "δει" ο Γενικός Δείκτης από τη συνεδρίαση της 5ης Νοεμβρίου 2015.

Από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν ήπιες, μεικτές τάσεις ενώ ανάλογο κλίμα διαμορφώνεται σε ομόλογα και συνάλλαγμα. Σε αναμονή και των εξαγγελιών Τραμπ η Ευρώπη, ενώ στη Wall Street καταγράφηκε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq.

Στο ΧΑ, με προσεκτικές κινήσεις long και short ισορροπούν στα "νέα υψηλά" με ικανοποιητικές συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, αρκετά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων. Και αν από τη μέχρι τώρα εικόνα των συναλλαγών (ροή, σύνθεση) δεν παραπέμπει στα χθεσινά μεγέθη, δίνεται όμως η αίσθηση πως θα ξεπεράσει το όριο των 50-55 εκατ. ευρώ. Αρκετά θα ξεκαθαρίσουν στη συνέχεια της συνεδρίασης και δη μετά τις 13:30-14:00, οπότε δραστηριοποιούνται κυρίως κωδικοί από ξένες αγορές (Λονδίνο).

Αρμονική η μέχρι τώρα σύμπλευση αγοραστών - πωλητών, με τον τραπεζικό κλάδο και σήμερα σε θέση οδηγού, καθώς ο ΔΤΡ πλησιάζει τις 850 μονάδες, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την τεχνικότητά του. Το 65% του ικανοποιητικού τζίρου πραγματοποιείται στον κλάδο με τις περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική και τον μεγαλύτερο τζίρο σε Alpha Bank και Πειραιώς.

Προς τα επίπεδα τιμών της τρίτης αύξησης κεφαλαίου ο κλάδος, θυμίζουμε πως στόχος για την Alpha Bank είναι τα 2 ευρώ, για τη Eurobank το 1 και το 0,30 ευρώ για Εθνική και Πειραιώς. Θυμίζω πως μία ανάλογη προσέγγιση αυτών των τιμών είχε επιτευχθεί τον Ιανουάριο και ειδικότερα όταν στις 12 του μηνός ο ΔΤΡ "κορύφωνε" προς τις 886,12 μονάδες. Οπως σημειώνεται, τις τελευταίες ημέρες ο ΔΤΡ παραμένει σταθερά σε discount έναντι του Γενικού Δείκτη και του FTSE25, απόκλιση που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό καλείται να καλύψει σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς.

Για τον ΔΤΡ σημειώνεται απόδοση 24,72% σε μηνιαία μέτρηση έναντι 10,14% του ΓΔ. Πέραν των τραπεζικών, κινητικότητα παρατηρείται σε επιλεγμένα blue chips αλλά και ορισμένες μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας.

Επιμέρους κινήσεις στην Coca Cola, σε μία προσπάθεια επαναπροσέγγισης των υψηλών των 23,35 ευρώ, με τη μετοχή νωρίτερα έως τα 25,31 ευρώ. Σχετική αναφορά και πιθανή εξήγηση για τη θεαματική ενίσχυση του ομίλου, της μετοχής, έχει γίνει νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αγορές έγιναν νωρίτερα έως τα 2,78 ευρώ, που αποτελούν νέο υψηλό 52 εβδομάδων. Κινήσεις τακτικής σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ στη ΔΕΗ συναλλαγές πραγματοποιούνται έως τα 3,18 ευρώ.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ σημειώνεται απόδοση 20,91% σε διάστημα μηνός.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v