Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με επιταχυνόμενη κίνηση των αγοραστών και οδηγό τις τράπεζες η αγορά έφτασε σε νέα υψηλά 17 μηνών. Η αισιοδοξία για γρήγορη ολοκλήρωση του SLA και η «γαλλική βοήθεια». Ποια είναι τα επόμενα κρίσιμα όρια.

Μια ανάσα από τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ακόμα και σαν "ουρά της χθεσινής ανόδου" να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση, δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι ενεργοί παίκτες, χωρίς αμφιβολία, πέτυχαν αυτό που ήθελαν και δεν ήταν άλλο από την καταγραφή νέων υψηλών 17 μηνών για τον Γενικό Δείκτη και την μεταφορά του ενδιαφέροντος του συνόλου των traders στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απέσπασαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και δεν αποκλείεται η Τραπεζοκεντρική άνοδος να συνεχιστεί, έστω και αν πολλοί από τους επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί για τον κλάδο.

Στην παρούσα φάση, το σύνολο των brokers κοιτά αποκλειστικά και μόνο στις Τραπεζικές μετοχές, καθώς εκεί βγαίνουν οι γρήγορες προμήθειες και εκεί είναι η εύκολη "επιβίβαση" και "αποβίβαση" για τους ενεργούς traders.

Οι τοποθετήσεις μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα δεν είναι στις πρώτες επιλογές, καθώς οι επενδυτές που θα κινηθούν με αυτή την στρατηγική θεωρούνται "χαμένοι" για αρκετούς από τους επαγγελματίες του χώρου και η δύσκολες χρονιές που έχουν προηγηθεί, "πιέζουν" για "γρήγορες προμήθειες" και συνεχόμενο trading (!)

Σε υψηλά 17 μηνών ο Γενικός Δείκτης

Από την άλλη, όλες οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν για συνέχιση της ανοδικής κίνησης του κλάδου, καθώς ο Τραπεζικός δείκτης (+5,19%) διέσπασε ανοδικά την ζώνη 790 - 800, αλλά και την επόμενη αντίσταση στις 815 μονάδες και δείχνει να "βάζει πλώρη" προς την επόμενη αντίσταση των 855 μονάδων.

Σε αυτή την λογική, έχουν αρχίσει οι "ασκήσεις επί χάρτου", για το ποια, Δεικτοβαρής, Τραπεζική μετοχή έχει υποαποδώσει και είναι απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλιού παράγοντα της Αγοράς, σύμφωνα με την οποία "Η Alpha Bank έχει το φρένο στην πτώση, η Εθνική το γκάζι στην άνοδο, αλλά εμφανώς πίσω έχει μείνει η Eurobank" (!)

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το κλείσιμο της Alpha Bank (+3,99%) υψηλότερα των 1,82 ευρώ, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τα 1,98 ευρώ, ενώ η υπέρβαση των 0,27 ευρώ για την Εθνική (+6,08%) δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 0,30 ευρώ, όπου αναμένονται "καραβιές" πωλήσεων (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.).

Εμφατική η διάσπαση των 0,625 ευρώ για την Eurobank (+7,87%) και η επόμενη, απόλυτα αποφασιστική μάχη (make or brake) θα δοθεί στα 0,66 ευρώ, ενώ η Πειραιώς (+4%) άφησε πίσω της την αντίσταση των 0,179 ευρώ και ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,196 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, "καύσιμο" για περαιτέρω ανοδική κίνηση του κλάδου, θα αποτελέσουν οι θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών, αλλά και το γεγονός υπέρβασης της τιμής της τελευταίας Α.Μ.Κ., από κάποιον από τους τέσσερις τίτλους, κίνηση που θα φέρει αντανακλαστική κίνηση και στο υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλώ.

Λίγες οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο τρίμηνο έφεραν "αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ιδιωτών προς το Δημόσιο (+989 εκατ. ευρώ, στα 2,619 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους). Συνολικά, μαζί με τα 91,335 δισ. ευρώ συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών έως το τέλος του 2016, τα χρέη αυτής της κατηγορίας βρίσκονται μια ανάσα από τα 94 δισ. ευρώ. Σημάδια κάμψης στις εισπράξεις ΦΠΑ (η εισπραξιμότητα στο 79,02% τον Φεβρουάριο). Τα σημάδια κόπωσης των φορολογικών εσόδων, ιδίως το μέτωπο του ΦΠΑ είναι ορατά και τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν συνηγορούν στην επανάληψη φαινομένου σούπερ πλεονάσματος το 2017. Ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει 'κλειδώσει' στο στόχαστρο αναγκαστικών μέτρων 873.029 φορολογούμενους (αύξηση περίπου 20.000 σε σχέση με τους 851.818 φορολογούμενους υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τον Ιανουάριο), ενώ ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.052.270 φορολογούμενοι.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, το οποίο στην παρούσα φάση το πέρασε "ντούκου" η Αγορά, "νέο κύμα προβλέψεων, αυτή τη φορά για, τυπικώς, ενήμερα δάνεια, θα υποχρεωθούν να σχηματίζουν από φέτος οι εγχώριες Τράπεζες, ως αποτέλεσμα της αλλαγής στα διεθνή λογιστικά πρότυπα, χωρίς να είναι σαφές, ακόμη, το εύρος της επίπτωσης στα εποπτικά τους κεφάλαια. Οι Τράπεζες θα πρέπει, πλέον, αφενός να προχωρούν σε έγκαιρη αναγνώριση πιστωτικών ζημιών και αφετέρου, εφόσον χρειασθεί, να διακρατούν προβλέψεις για ολόκληρη τη διάρκεια του δανείου. Χαρακτηριστικό της αλλαγής είναι ότι θα σχηματίζεται πρόβλεψη, με τη χορήγηση νέου δανείου, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από την πιθανότητα αθέτησης εντός των επόμενων 12 μηνών. Επιπρόσθετα, για ρυθμισμένα δάνεια και όσα βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, οι Τράπεζες θα πρέπει να σχηματίσουν προβλέψεις αντίστοιχες αυτών που λαμβάνουν για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το ίδιο ισχύει για δάνεια χωρίς καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση, στα οποία διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του πιστωτικού κινδύνου, σε σχέση με την αρχική αναγνώριση".

Πριν περάσουν 24 ώρες από τη λήξη της τετραήμερης συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ στο "Newsmax" ότι θα αποκαλύψει σύντομα την πολιτική του όσον αφορά το Ταμείο.

Σύμφωνα με το Newsmax, ο κ. Τραμπ δήλωσε επίσης: "Η Ελλάδα! Βρίσκονται σε τόσο άθλια κατάσταση εκεί. Είναι φρικτό".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η επιστροφή της Τρόικας θα βοηθήσει στην καταγραφή υψηλότερων τιμών. Η βελτίωση του όγκου συναλλαγών θα είναι θετικό σημάδι, που δείχνει την αύξηση του ενδιαφέροντος, αυξάνοντας τον αριθμό των μετοχών που κινούνται ημερησίως".

Ξεκινώντας από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που και σήμερα "υπέφεραν" από την εμφανή έλλειψη αγοραστών, σε τρεις τίτλους ήταν επικεντρωμένο το ενδιαφέρον και πιο συγκεκριμένα σε Ευρ. Πίστη (+15,22%, λόγω και ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), ΟΛΘ (+3,85%, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ιδιωτικοποίησης, με σημαντικό premium. Τονίζεται πως το 67% του ΟΛΘ πουλήθηκε προς 232 εκατ. ευρώ που υποδηλώνει κεφαλαιοποίηση 346 εκατ. ευρώ, για το 100%, με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία να είναι στα 214,7 εκατ. ευρώ) και Mermeren (-3,69%, διανομή μικτού μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή και αποκοπή στις 5/5).

Στην περίπτωση του ΟΛΘ, όπου η προσφορά ήταν ασυνήθιστα υψηλή λίγο ψηλότερα των 21,5 ευρώ, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν ο εν λόγω τίτλος θα ακολουθήσει την "χρηματιστηριακή μοίρα" του ΟΛΠ, ενώ στην περίπτωση της Mermeren, παρά την ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση, κοντά στο 12% και την αποκοπή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (από 5/5 χωρίς το δικαίωμα μερίσματος), αρκετοί από όσους "αγόρασαν την προσδοκία, πούλησαν την είδηση" (!)

Μένοντας στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", στα 3,90 ευρώ άλλαξαν χέρια 50000 τεμ. για την ΕΥΑΘ (+2,87%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Newsphone (+4,35%), αυξομειώσει όγκου από την Μοτοδυναμική (+9,86%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές, για την Centric (+9,52%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά το Υγεία (+1,75%) και ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Επιστρέφοντας στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και στον μη Τραπεζικό 25αρη, χωρίς αμφιβολία "την κούρσα οδήγησαν" οι Motor Oil (+3,36%) και Jumbo (+3,82%). Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο τίτλοι είχαν υποχωρήσει αισθητά από τα πρόσφατα υψηλά και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα έχουν γυρίσει "short", όσο η ΜΟΗ δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 16,80 ευρώ και η ΜΠΕΛΑ υψηλότερα των 15,20 ευρώ.

Κλείσιμο υψηλότερα των 1,85 ευρώ θέλει η Viohalco (+1,12%) για να ξαναδώσει αγοραστικό σήμα, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,94 και 2,15 ευρώ. Κοντινό "stop" στα 1,74 ευρώ.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 17 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/11/2015 (708,59 μονάδες).

Σημαντικότατη έκπληξη από τον τζίρο, ο οποίος ανέβασε στροφές μετά το μέσον της συνεδρίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση της πρώτης ώρας βρήκε την μικτή αξία συναλλαγών στα 6,6 εκατ., (χθες την ίδια ώρα στα 22,5 εκατ.), όμως το "κουδούνι" της λήξης συνέπεσε με τον υψηλότερο τζίρο όχι μόνο του τρέχοντος έτους, αλλά και το υψηλότερο του τελευταίου 5μηνου, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/12/2016 (154,1 εκατ., από τα οποία τα 80,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΙΟΝΑ, πέρασε μέσω του Χ.Α. "πακέτο" 13.039.063 μετοχών της Ιονικής Ξενοδοχειακής. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στα 5,8338 ευρώ, με τη συνολική της αξία να διαμορφώθηκε στα 76,67 εκατ. ευρώ).

Εννοείται ότι και η σημερινή συνεδρίαση συνέχισε να "δίνει πόντους" στους συγκρατημένα αισιόδοξους.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, η κατοχύρωση των 688 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο προς τις 713 μονάδες. Το ημερήσιο "stop" στις 671 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,98%), αν η ζώνη 1843 - 1847 μετατραπεί από αντίσταση σε στήριξη, ουσιαστικός, επόμενος στόχος είναι οι 1900 - 1910 μονάδες. Το 1812 κοντινή σημαντική στήριξη με το "stop" στο "Long" στις 1794 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η νίκη Μακρόν, στον 1ο γύρο των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών και το εμφανές προβάδισμά του για επικράτησή του στο 2ο γύρο αποτέλεσε τον καταλύτη για ανοδική κίνηση στις Ευρωπαϊκές Αγορές" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και αυτό γιατί απομακρύνονται τα σενάρια ενίσχυσης των φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωζώνη και μπορούν σταδιακά να ενισχυθούν εκείνα που μπορεί να οδηγήσουν σε μια διαφορετική Ευρώπη, με το στοιχείο της συνοχής σε αυξημένο βαθμό. Ωστόσο, η διαδικασία προς αυτήν κατεύθυνση θα περάσει και από άλλες φάσεις, όπως οι εκλογές για το Γαλλικό Κοινοβούλιο και οι Βρετανικές εκλογές, με ορόσημο τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στην παρούσα φάση, η ανοδική κίνηση των Ευρωπαϊκών Αγορών συμπαρέσυρε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η αξία των συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τους "νηστίσιμους τζίρους" των εορταστικών ημερών, ενώ η επισημοποίηση της δημοσιονομικής επίδοσης για το 2016 και η ολοκλήρωση του deal του ΟΛΘ είχαν ασφαλώς θετικό απόηχο.

Παράλληλα, η επάνοδος του "Κουαρτέτου" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Υπουργούς της Κυβέρνησης, αποτέλεσε θετικό καταλύτη και για το Χρηματιστήριο που προεξοφλεί ότι ο οδικός χάρτης των εξελίξεων οδηγεί σε έγκριση της 2ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ωστόσο, παρά την πιθανολογούμενη συμφωνία επί των μέτρων, το ύψος των οποίων έχει άλλωστε ήδη αναγγελθεί φτάνοντας το 2% του ΑΕΠ, το αγκάθι της συνομολόγησης μέτρων διευθέτησης για το χρέος παραμένει. Και τούτο γιατί οι διιστάμενες απόψεις επί του θέματος μεταξύ του ΔΝΤ, που ζητεί άμεση λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και της Γερμανίας που επιθυμεί τον ετεροχρονισμό της λήψης μέτρων προτάσσοντας την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, εξακολουθούν να παραμένουν.

Παραμένει, επομένως, ανοικτό ακόμη και το ακραίο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με εμφανείς αρνητικές χρηματιστηριακές παρενέργειες, ενώ στο σενάριο των εξελίξεων που οδηγούν σε συμφωνία, το ράλι ανακούφισης θα κλιμακωθεί οδηγώντας το Γενικό Δείκτη αισθητά πάνω από τις 700 μονάδες, με τις Τράπεζες σε ρόλο "οδηγού".

Παράλληλα, στο διεθνές περιβάλλον τα μάτια είναι στραμμένα στα αποτελέσματα του1ου τριμήνου των Αμερικανικών εταιρειών, με τις Τράπεζες να έχουν ήδη καταγράψει επιδόσεις καλύτερες των αναμενομένων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι περισσότερες εταιρείες του δείκτη S&P με ανάλογα θετικές προσδοκίες.

Έτσι και οι δείκτες των Αμερικανικών Χρηματιστηρίων κινούνται ανοδικά, ενώ η ρητορική Trump γύρω από τα διεθνή θέματα έχει εμφανώς διαφοροποιηθεί, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μείωση της ατμόσφαιρας "επικείμενης γεωπολιτικής αναταραχής". Ταυτόχρονα, η δραστική περικοπή της εταιρικής φορολογίας (από το 35%, στο 15%) θα αποτελέσει το νέο φιλόδοξο στόχο, εξέλιξη εμφανώς ευεργετική για τα εταιρικά μεγέθη στο βαθμό που ψηφιστεί από το Κογκρέσο, με αρνητική όμως επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Τη ίδια ώρα, το ΔΝΤ αναφέρεται στο στόχο του ελευθέρου Εμπορίου αποσιωπώντας τη ρητορική για μέτρα προστατευτισμού που προηγήθηκε.

"Εύθραυστη, επομένως, μπορεί να αποδειχθεί η άνοδος των Διεθνών Αγορών των τελευταίων ημερών" πιθανολογεί ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+1,31%).

Μικρότερα κέρδη στην Ευρώπη, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street και τον δείκτη Nasdaq να αφήνει πίσω του το ψυχολογικό όριο των 6000 μονάδων, κινούμενος προς νέα ιστορικά υψηλά.

Κέρδη για το Ευρώ, πιέζονται χαμηλότερα Πετρέλαιο και Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο Δημόσιος δανεισμός στη Βρετανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, στη διάρκεια του οικονομικού έτους που έληξε το Μάρτιο. Ο καθαρός δανεισμός της Κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 52 δισ. Στερλίνες, δηλαδή κατά 20 δισ. χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Το ποσό είναι το χαμηλότερο από το έτος που έληξε το Μάρτιο του 2008, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 40,4 δισ. στερλίνες. Τα νούμερα καταδεικνύουν πως η Κυβέρνηση παραλίγο να επιτύχει το στόχο που είχε θέσει για το δανεισμό για το έτος: η Αρμόδια Αρχή "OBR" (Office for Budget Responsibility) είχε προβλέψει πως ο δανεισμός για το σύνολο του έτους θα ήταν στα 51,7 δισ.

Η Γερμανική Κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος. Η Κυβέρνηση, τώρα, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 1,5% το 2017 και κατά 1,7% το 2018, υψηλότερα και τα δύο κατά 0,1% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Ιανουαρίου.

"Oι Τράπεζες της Ευρωζώνης μείωσαν σημαντικά τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με τις Ιταλικές και Ιρλανδικές Τράπεζες να επιτυγχάνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις".

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, "τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν στα 931 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, από 972 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η μισή από την καταγεγραμμένη πτώση προήλθε από τις Ιταλικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πάνω από το 25% των συνολικών 'κόκκινων' δανείων της Ευρωζώνης".

Αλλάζοντας Ήπειρο, "ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει την περικοπή των φόρων για τα Φυσικά Πρόσωπα και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας Επιχειρήσεων στο 15% για να εκπληρώσει σχετική προεκλογική του δέσμευση", σύμφωνα με Αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, "o Τραμπ προγραμματίζει να ανακοινώσει αύριο το περίγραμμα των αλλαγών που θέλει να κάνει στον φορολογικό κώδικα, ενώ οι λεπτομέρειες δεν θα γίνουν γνωστές έως τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ της Ηγεσίας του Κογκρέσου και Αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών".

Οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στεγαστικής Πίστης (FHFA). Ο δείκτης τιμών της FHFA σημείωσε άνοδο 0,8% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον πρώτο μήνα του έτους. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κινήθηκε 6,4% υψηλότερα. Εν τω μεταξύ, η άνοδος των τιμών που καταγράφηκε τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκε στο 0,2%.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σκαρφάλωσαν το Mάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων σημείωσαν άνοδο 5,8% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με το Φεβρουάριο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 621.000. Σημειώνεται πως η μέτρηση είναι η δεύτερη υψηλότερη από τις αρχές του 2008. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 580.000. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν 15,6% υψηλότερα.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το α΄ τρίμηνο του 2017, τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επιπλέον, σημειώνει, "οι Τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2017, με εξαίρεση τα μακροπρόθεσμα δάνεια, όπου αναμένεται τα κριτήρια να γίνουν κάπως περισσότερο αυστηρά. Αμετάβλητη παρέμεινε και η συνολική ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ, παρά τη μικρή αύξηση που παρατηρήθηκε στα δάνεια προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο".

"Η Ελληνική Πλευρά έλαβε τα κείμενα των μνημονίων και αύριο θα τεθεί το πλαίσιο", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν το νέο γύρο έναρξης διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. Στα σημερινά ραντεβού συζητούνται θέματα που αφορούν την Ενέργεια αλλά και το νέο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας). Από την πλευρά των Δανειστών σήμερα συμμετέχει μόνο το Ευρωπαϊκό Κομμάτι των Θεσμών, καθώς η Ντ. Βελκουλέσκου αναμένεται να δώσει το παρών από αύριο.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σήμερα ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 697,75 μονάδες (+2,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 696,34 (+1,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 697,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,05%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 79,3 εκατ., από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ).

Άλλαξαν χέρια 124787602 τίτλοι, από τους οποίους οι 117571857 στο ταμπλώ του FTSE25.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Eurobank, Motor Oil, Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι Μέτκα και Τιτάν.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

-----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με αισθητή υποχώρηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και αυξημένους όγκους στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (95.075 συμβόλαια).

Στα 8.748 συμβόλαια του δείκτη (από 9.235 χθες), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.902, 1.703 για τον Μάιο και 199 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.853) κινήθηκε μεταξύ 1.818 και 1.856,76 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (600.000 Εθνική, 110.500 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (20.995), Πειραιώς (27.909), Εθνική (35.801), MIG (1.947), Alpha Bank (5.104), ΔΕΗ (1.138), ΟΤΕ (146), Ελλάκτωρα (312), ΓΕΚ (254), Ελ. Πετρέλαια (373), Μυτιληναίο (135), ΟΠΑΠ (120), Viohalco (320), Cenergy (181).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (29.561), MIG (58.506), Eurobank (59.893), Εθνική (89.649) και Πειραιώς (140.752).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.341.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.), ΟΠΑΠ (1.220.084 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v