Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πιάνει» τις 690 μονάδες το ΧΑ

Συνεχίζει υψηλότερα το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει νέα υψηλά 18 μηνών. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη στις 800 μονάδες. Υπεραποδίδουν Ελλάκτωρ, ΟΛΘ, νέα υψηλά για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

«Πιάνει» τις 690 μονάδες το ΧΑ

Σε νέα υψηλά (σχεδόν) 18 μηνών το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στις 686,79 μονάδες.

Περιοχή, όπου έχει προεξοφληθεί η πρώτη σημαντική «μάχη» μεταξύ long και short παικτών, με την έκβασή της να αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον.

Στην περιοχή των 690 μονάδων ο ΓΔ, με τον τραπεζικό κλάδο υψηλότερα οριακά πάνω από τις 800 μονάδες και με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να συντηρείται σε ανοδικό momentum.

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, αλλά σε σαφώς ηπιότερο ρυθμό απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση.

Σαφώς πιο ήρεμο το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το οριακό «γύρισμα» του CAC 40 στο Παρίσι από τις (αρχικά) 5.280 να διολισθαίνει προς τις 5.261 μονάδες.

Η εικόνα των αγορών -ευρωπαϊκών/ελληνικής- επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμηση μερίδας αναλυτών πως η χθεσινή υπεραντίδραση ήταν αντανακλαστική κίνηση ανακούφισης, με την αγορά να ισορροπεί σήμερα στα λίγο ως πολύ δικαιολογημένα επίπεδα τιμών.

Ακριβώς το ίδιο ίσχυε και για το ΧΑ, με την αγορά να επανέρχεται και πάλι στα εσωτερικά ζητήματα και δη στις όποιες εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης και της προοπτικής ρύθμισης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Στην περιοχή των 800 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με το 23% να πραγματοποιείται στον κλάδο. Αυξημένες συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος στην ίδια μετοχή.

Ωστόσο συγκριτικά αυξημένες είναι οι συναλλαγές/τζίρος σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΤΕ αλλά και FF Group, ΕΥΑΘ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Ο ιδιαίτερα αυξημένος τζίρος στη μετοχή του ΟΛΘ οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις εξελίξεις από τη Θεσσαλονίκη, με τον Φώτη Κόλλια να εξηγεί -εκτός των άλλων- και πώς ανέβηκε το τίμημα και λόγω Τουρκίας. Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημείωναν πως με αφορμή τον ΟΛΘ έχουν ανέβει οι τόνοι στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων καθώς στην αγορά προεξοφλείται πως από τη στιγμή που θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, θα προχωρήσουν κι άλλες ανάλογες διαδικασίες.

Ο αυξημένος τζίρος στη μετοχή της ΕΥΑΘ ενισχύει τη συγκεκριμένη εκτίμηση παραγόντων της αγοράς.

Μεικτές τάσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, συνεκτιμώντας την αναφορά στο προσυνεδριακό σχόλιο για τις αυξημένες ανοιχτές θέσεις στον τίτλο του ΟΠΑΠ. Αντιθέτως η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε έως τα 8,86 ευρώ.

Στα νέα υψηλά των 2,76 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έως τα 19,71 ευρώ η μετοχή του ομίλου FF Group, στα 25,16-25,19 ευρώ η μετοχή της Coca Cola.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο για 52.404 κομμάτια στα 8,98 ευρώ, συνολικής αξίας 470.588 ευρώ.

Στο 6,558% το 2ετές, στο 6,465%, λίγο υψηλότερα, το 10ετές.

Οριακά υψηλότερο άνοιγμα "δείχνουν" τα futures του S&P, στις 2.371 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v