Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζει υψηλότερα ο ΓΔ

Προς τις 685 μονάδες στο ξεκίνημα ο ΓΔ. Στους long παραμένει το προβάδισμα, ωστόσο συνίσταται προσοχή σε πιθανό «κλείδωμα» κερδοφόρων θέσεων. Tα μηνύματα από την κινητικότητα στις ξένες επενδύσεις και τη «βουτιά» στα ομόλογα.

ΧΑ: Συνεχίζει υψηλότερα ο ΓΔ

Από την... ανάποδη θα ξεκινήσουμε σήμερα και δη από αυτά που κατά πώς φαίνεται διαμορφώνουν το «νέο σκηνικό» στη χώρα, στο επιχειρείν, στην οικονομία.

Το σχήμα Deutsche Invest-CMA/CGM-Σαββίδης είναι ο πλειοδότης για το 67% του ΟΛΘ και όπως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές, κάτι αλλάζει: μετά τη Fraport που αποτελεί την πρώτη ευρωζωνική επένδυση στην Ελλάδα (κυρίως γερμανικά συμφέροντα), τώρα ξανά Γερμανοί - Γάλλοι επενδύουν στην Ελλάδα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει και ελληνική συμμετοχή, με ισχυρότερο ή ασθενέστερο ρωσικό χρώμα (Κοπελούζος, Σαββίδης). Στον ΟΛΠ έχουν θέση ήδη οι Κινέζοι της Cosco (με την παρουσία να αναβαθμίζεται σταθερά και πολυεπίπεδα), ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που συνεργάζεται με τους ρωσικούς σιδηροδρόμους, διεκδικεί τους διαβαλκανικούς διαδρόμους εμπορευμάτων.

Κινήσεις και συνεργασίες λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές γίνονται σε διάφορα μέτωπα, ενισχύοντας έτσι την εκτίμηση των αναλυτών πως η χώρα, η οικονομία έχει εισέλθει ήδη σε επίπονη διαδικασία «μετασχηματισμού» - αναδιανομής παγίων, περιουσιακών στοιχείων, επιχειρηματικών συμφερόντων και ισχύος.

Και αν ακόμη αυτές οι μεταβολές δεν αποτυπώνονται ευδιάκριτα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι traders που παίρνουν θέσεις, ενώ σε ορισμένες επιλεγμένες περιπτώσεις, η αξία των εισηγμένων έχει ενισχυθεί πιθανόν και λόγω αυτών των παρασκηνιακών διεργασιών.

Εισαγωγή απαραίτητη, καθώς η χθεσινή ημέρα εξελίχθηκε απόλυτα αναμενόμενα -μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής-, οι ευρωαγορές πήραν τις «ανάσες» που τους αναλογούσαν, Παρίσι, Φρανκφούρτη και Νότος υπεραπέδωσαν και το ΧΑ φυσιολογικά και επόμενα ακολούθησε προδιαγεγραμμένη αντίδραση.

Τρικολόρ άνοδος για μετοχές και ομόλογα, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία υγιή αντίδραση του ΧΑ, του (σχεδόν) συνόλου της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και των δυνάμεων της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

ΓΔ στις 683,30 αλλά χωρίς ενδοσυνεδριακό υψηλότερο των 684,81 μονάδων, FTSE25 στις 1.827,04 με υψηλό ημέρας στις 1.831,38 μονάδες και με ΔΤΡ στις 794,68 με υψηλό ημέρας στις 800,82 μονάδες. Συναλλαγές 86,64 εκατ. μετοχές, τζίρος 67,72 εκατ. ευρώ, με τα περίπου 39 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτικά 25,2 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια στην Alpha Bank. Πολλά και σημαντικά τα πακέτα σε Alpha Bank, FF Group και ΟΠΑΠ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Οπως σημειώναμε στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο, στο ΧΑ και μόνο με αφορμή τις εξελίξεις στη Γαλλία δικαιολογείται μία κίνηση δοκιμής των υψηλών των 686/687 μονάδων, με κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό. Ομως για τη συνέχεια, εάν υποθέσουμε πως... ουρά ανόδου μπορεί να ξεδιπλωθεί σήμερα, η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξέλιξη της δεύτερης διαπραγμάτευσης και το μεγάλο στοίχημα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για την προοπτική του QE.

Σε αυτό το ενδεχόμενο στο ΧΑ έχουν σωρευθεί δυνάμεις για να κινηθεί προς την ευρύτερη περιοχή των 700 μονάδων και στη συνέχεια με τη βοήθεια «νέων κεφαλαίων» να υπερβεί τη ζώνη τιμών γράφοντας το 7άρι μπροστά.

Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η ομαλή εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας, με την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα να αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Ενα πρώτο βήμα ωστόσο που θα χρειαστεί συνέχεια και ταχύτητα, ώστε να μη χαθούν τα χρονικά περιθώρια, που είναι πολύ ασφυκτικά.

Συνεπώς, από την πρόοδο θα διαμορφωθεί η στάση των traders, με τους long να έχουν ένα προβάδισμα σε αυτή τη συγκυρία. Συνεκτιμώντας πως την Παρασκευή κλείνει χρηματιστηριακά ο Απρίλιος και ακολουθεί η αργία της Δευτέρας οι βραχυπρόθεσμοι έχουν πολύ περιορισμένο ορίζοντα και ανάλογα θα πράξουν, δεδομένου ότι για τον ΓΔ η απόδοση φτάνει στο 7,49% και στο 17,10% για τον ΔΤΡ σε μηνιαία μέτρηση.

Κινήσεις διανομής στα τελευταία υψηλά συνεχίστηκαν και χθες, προσέχοντας κυρίως το νέο υψηλό 2,76 ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα σημαντικά πακέτα και τα ισχυρά χέρια έως τα 19,59 ευρώ για τον όμιλο FF Group, αλλά και η αύξηση του δανεισμού στον ΟΠΑΠ (1.200.064 τμχ.), η υπεραπόδοση του ΟΤΕ (έναντι του ΟΠΑΠ). Επίσης η κινητικότητα σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε MLS, Fourlis, MIG, Intralot, Πλαίσιο, αλλά και Quality, Nakas, Frigoglass, Αλουμύλ, Κορδέλλου κ.α.

Τεχνικά, όπως σημειώνουν έγκυροι αναλυτές, για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, σημείο αναφοράς παραμένουν οι 798-802 μονάδες, για τον FTSE25 η σημαντική «μάχη» θα δοθεί προς την περιοχή των υψηλών του 2016 (1.869 μονάδες), ενώ ζητούμενη για τον ΓΔ είναι η πειστική υπέρβαση των 686/687 μονάδων, όποτε και αν αυτή επιχειρηθεί.

Σήμερα, αύριο ή με ενδιάμεση υποχώρηση προς τις 679 μονάδες, ο ΓΔ είναι πλέον σε διαδικασία «μάχης» με τη συγκεκριμένη κορυφή. Η επιτυχής (ή όχι) και μάλιστα πειστική υπέρβαση θα εξαρτηθεί από την προεξόφληση των ισχυρών χεριών και των insiders, δηλαδή όσων έχουν εικόνα τι πραγματικά γίνεται στο παρασκήνιο μεταξύ ΔΝΤ- Βερολίνου και εάν προλαβαίνει η χώρα το QE.

Αναμφίβολα η θεαματική αποκλιμάκωση των spreads στα ομόλογα και μάλιστα η επιστροφή στα επίπεδα του 2014 (όταν έβγαινε δοκιμαστικά η χώρα στις αγορές) είναι μία ένδειξη, πλην όμως όχι απόλυτα επαρκής λόγω της γνωστής «ρηχότητας» της συγκεκριμένης αγοράς. Ωστόσο είναι μία ένδειξη και μάλιστα ισχυρή...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v