Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με γαλλικό άρωμα στο ΧΑ

Πάνω από τις 680 μονάδες με... συνοπτικές κινήσεις ο Γενικός Δείκτης, με πρωταγωνιστή τους τραπεζικούς τίτλους. Κόκκινη εξαίρεση για τα blue chips η δεικτοβαρής Coca Cola. Θεαματική κίνηση στα ελληνικά ομόλογα.

Κέρδη με γαλλικό άρωμα στο ΧΑ

Παριζιάνικος... αέρας στα ευρωπαΐκά χρηματιστήρια και στο ευρώ, με άνοδο 3,76% υποδέχεται ο CAC 40 το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, σε υψηλά τεσσάρων μηνών επανέρχεται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Με τη φορά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το άνοιγμα στο ΧΑ, με εύλογο πλεονέκτημα των long και απόσυρση των short στα αποδυτήρια, μέχρι νεωτέρας.

Πάνω από τις 680 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με συντονισμένες κινήσεις των αγοραστών από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα. Η εστίαση στον τραπεζικό κλάδο, όπου πραγματοποιούνται ήδη οι αναλογικά περισσότερες συναλλαγές/τζίρος, με ρυθμό εμφανώς ταχύτερο και με... βάθος απ' ό,τι στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Δείγμα προθέσεων από τους traders το μείον της δεικτοβαρούς Coca Cola, που μετά το πρώτο 5λεπτο ενεργοποιήθηκε δίκην τροχοπέδης, με τον FTSE25 να μην περνάει προς τις 1.825 μονάδες.

Στις 792 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με συνοπτικές κινήσεις των long, ενισχύοντας την εκτίμηση όσων θεωρούν πως πειστική ανοδική υπέρβαση χωρίς τη συμμετοχή τους δεν μπορεί να έχει εξέλιξη και διάρκεια για τον ΓΔ πάνω από τις 686/687 μονάδες.

Ωστόσο στο προσυνεδριακό σχόλιό μας εκφράζαμε επιφύλαξη όσον αφορά στην στάση που θα πρέπει να τηρηθεί σήμερα και δη στις «τοπικές κορυφές» στα πρώτα ισχυρά ανοδικά 5'-10', ενόσω παραμένει θολό το τοπίο από το μέτωπο του χρέους. Σύμφωνοι, η επάνοδος των δανειστών στην Αθήνα, η νομοθέτηση των όσων υπογράφει η ελληνική κυβέρνηση, το μη χάσιμο χρόνου είναι προϋποθέσεις για την επίτευξη του SLA, θα πρέπει όμως παράλληλα να γίνονται ουσιαστικά βήματα μεταξύ ΔΝΤ - Βερολίνου στο θέμα του χρέους, με την Ελενα Λάσκαρη να εστιάζει στις παγίδες στον δρόμο για συμφωνία εντός 27 ημερών.

Γι' αυτό η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται ειδικών συνθηκών, λόγω των εξελίξεων στη Γαλλία, απαιτείται όμως αυξημένη προσοχή τόσο στις «τοπικές κορυφές» όσο και από αύριο που επιστρέφουν οι δανειστές.

Η πρώτη κίνηση και η άνετη υπέρβαση των 680 μονάδων θα πρέπει να αποδοθεί σχεδόν κατά κύριο λόγο στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, αλλά από αύριο πρωτεύοντα ρόλο για τους traders θα διαδραματίζει κυρίως το «ελληνικό ζήτημα».

Απαραίτητα όλα αυτά, καθώς στην περιοχή των 682,57 μονάδων έγιναν κάποιες περιορισμένης έκτασης πωλήσεις ε-νδεχομένως από βραχυπρόθεσμους που έχουν τοποθετηθεί ήδη από χαμηλότερα-, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί για συνέχεια.

Στις 792 μονάδες για τον ΔΤΡ, μικρής έκτασης ρευστοποιήσεις σε Alpha Bank, ETE, Eurobank και Πειραιώς, καθώς για τον δείκτη η απόδοση εβδομάδας διαμορφώνεται στο 2,76% και στο 16,95% σε διάστημα μηνός.

Φυσιολογικά θα πρέπει να συνεκτιμάται και το ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής «κλείνει» χρηματιστηριακά ο Απρίλιος και πως η επόμενη συνεδρίαση είναι την Τρίτη 2 Μαΐου. Οπότε ορισμένοι traders ίσως περνούν από το ταμείο, ενόσω το ΧΑ συντηρείται πάνω από τις 675/680 μονάδες.

Μοναδική μετοχή στο μείον η Coca Cola, με αγοραστές οι 24, με το μεγαλύτερο ποσοστό για τις 4 συστημικές τραπεζικές.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και ικανοποιητικές κινήσεις στις σηματωρούς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, FF Group, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ κ.α.

Κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (MLS με αυξημένες συναλλαγές, Fourlis, MIG, Intralot, ΑΝΕΜΟΣ) αλλά και στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Να σημειωθεί η θεαματική υποχώρηση του ελληνικού 2ετούς τίτλου στο 6,61% και του 10ετούς ως το 6,47%, με σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων σε σχέση με τις τιμές της Παρασκευής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v