Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση πάνω από τις 690 στο ΧΑ

Με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 3,5%, η κίνηση του Γενικού Δείκτη σε νέα υψηλά 18 μηνών. Υπεραποδίδουν Jumbo, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil. Τι προεξοφλούν σε αυτά τα επίπεδα οι αγορές μετοχών και ομολόγων.

Κίνηση πάνω από τις 690 στο ΧΑ

Σε υψηλά Νοεμβρίου 2015 επανέρχεται το ΧΑ, καθώς μερίδα των traders επιχειρεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης και της προοπτικής εξεύρεσης λύσης στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Στην περιοχή των 690 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδος, προς τις 1.850 μονάδες ο FTSE25, αλλά με τον Δείκτη Τραπεζών στη ζώνη των 810 μονάδων.

Ικανοποιητικές συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Το 57% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με ικανοποιητικό μέρος σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, FF Group αλλά και ΟΛΘ, Coca Cola, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Fourlis, Viohalco, Μυτιληναίο, ΕΥΑΘ κ.α.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημείωναν πως από τούδε και στο εξής, το ΧΑ επιχειρεί να κινηθεί με γνώμονα τις εξελίξεις που θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε αξιολόγηση - μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος - προοπτική συμπερίληψης στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Στις 813 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με σταθερές εισροές νέου χρήματος και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, κλάδος-κλειδί που όπως κατά γενική εκτίμηση έχει ειπωθεί, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά.

Εμφανής η είσοδος «νέου χρήματος» στα υψηλά (σχεδόν) 18 μηνών, κάτι που αποδίδεται σε ενέργειες προεξόφλησης από την πλευρά των traders και προοιωνίζεται περαιτέρω αντίδραση προς την περιοχή των 700 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί και μοχλός για την εν εξελίξει ανοδική προσπάθεια ο τραπεζικός, που θα πρέπει να καλύψει σημαντικό έδαφος σε σχέση με τον ΓΔ και τον FTSE25, για να φτάσει (κατ' αρχάς) στα υψηλά των 52 εβδομάδων.

Παράγοντες της αγοράς συνεκτιμούσαν τη χθεσινή εξέλιξη στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, με τη διάθεση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του φορέα της Θεσσαλονίκης, που δίνει ώθηση και σε άλλες εισηγμένες όπως η ΕΥΑΘ (που έπεται στο πρόγραμμα).

Αντιστρόφως ανάλογη με την ανοδική πορεία του τραπεζικού κλάδου η θεαματική αποκλιμάκωση της απόδοσης όλων των χρονικών σειρών στα ομόλογα, με το 2ετές να συντηρείται κοντά στα χθεσινά επίπεδα των 6,584% και με το 10ετές στα 6,427%, δηλαδή στα επίπεδα του 2014. Σημειολογικά σημαντική η επαναφορά των επιτοκίων στις τιμές της περιόδου που η ελληνική οικονομία έβγαινε δοκιμαστικά στις αγορές, ενδεικτική για πολλούς, παρότι η συγκεκριμένη αγορά ήταν και παραμένει... ρηχή.

Πέραν των τραπεζικών που υπεραποδίδουν, σημαντικά ενισχύεται η τιμή των ΟΤΕ στα 8,90 ευρώ, Jumbo στα 13,90 ευρώ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,43 ευρώ, Viohalco στο 1,80 ευρώ.

Στις 14:30 είχαν γίνει συναλλαγές 54,5 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 36,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v