Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με ευρωπαϊκό αέρα για ΧΑ και ομόλογα

Ισχυρά κέρδη συνεχίζει να καταγράφει ο ΓΔ, λαμβάνοντας στήριξη και από το ράλι των ευρωαγορών. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Εθνική, Alpha, Folli. Κέρδη για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Αποκλιμάκωση για τα ελληνικά ομόλογα. Υψηλός ο τζίρος.

Ανοδος με ευρωπαϊκό αέρα για ΧΑ και ομόλογα

Σταθερά σε θετικό έδαφος το ΧΑ, καθώς με γαλλικό... αέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπεραποδίδουν υψηλότερα. Εως 4,55% υψηλότερα μετά τις 15:00 ο CAC 40 στο Παρίσι, στα υψηλά 5 μηνών το ευρώ, αποκλιμάκωση στα ομόλογα κυρίως της ευρω-περιφέρειας, με άμεσο αντίκτυπο και στα ελληνικά.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε στο καλύτερο επίπεδο από το 2014.

Πάνω από τις 680 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο καθώς ο δείκτης ακολουθεί τη φορά που από νωρίς έχει διαμορφωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην περιοχή των 800 μονάδων «πάτησε» νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, ενισχύοντας την εκτίμηση όσων εδώ και καιρό υπεραμύνονται την άποψη πως με την υπεραπόδοση του κλάδου μπορεί να δημιουργηθεί μόχλευση, με αποτέλεσμα την προοπτική της πειστικής υπέρβασης των 686/687 μονάδων. Το γεγονός ότι το 68% του αυξανόμενου τζίρου εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο, αφενός, ενισχύει την εν λόγω προσέγγιση, αφετέρου, ενισχύει τις πληροφορίες πως «βραχυπρόθεσμο χρήμα» τοποθετείται στην ανοδική αντίδραση προσβλέποντας σε εξελίξεις και στο θέμα αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Περίπου 35 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια μέχρι τώρα στον τραπεζικό κλάδο, τοποθετούμενα σε σταθερά ανοδική φορά του ΔΤΡ και των 4 συστημικών τίτλων, με τις περισσότερες συναλλαγές να έχουν γίνει σε Εθνική -σχεδόν 30 εκατ. μετοχές- και σε Πειραιώς -πάνω από 15 εκατ. τεμάχια. Ενα πακέτο για 1.200.000 μετοχές της Alpha Bank έχει αλλάξει χέρια στο 1,785 και ένα για 500.000, στο 1,775 ευρώ.

Στο 3% η απόδοση για τον ΔΤΡ σε μέτρηση εβδομάδος, σε 17,22% έχει ενισχυθεί όσον αφορά σε μηνιαίο.
Ο ΔΤΡ υπεραποδίδει τον Απρίλιο τόσο έναντι του ΓΔ (7,53%) όσο και του FTSE25 (9,25%).

Σε θετικό έδαφος η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola, σταδιακά μετά τις 13:55 φέρεται να αποτέλεσε το έναυσμα ώστε οι long να επιταχύνουν τις κινήσεις τους, να εντείνουν τις τοποθετήσεις τους στο σύνολο των μετοχών του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Από τη στιγμή που η μετοχή "γύρισε" ανοδικ, οι short υποχώρησαν, οι πωλήσεις σε χαμηλές τιμές μειώθηκαν, με αποτέλεσμα να δοθεί το μήνυμα πως η αγορά μπορεί να "δοκιμάσει" υψηλότερα.

Από το σημείο εκείνο και μετά επιβεβαιώθηκε το ανοδικό momentum -σε εβδομαδιαία βάση- για την αγορά, ενεργοποιήθηκαν περισσότερες εντολές -πιθανότατα από κωδικούς του City-, για να ενισχυθούν οι συναλλαγές/τζίρος σε τίτλους των ΟΠΑΠ, FF Group, OTE, Jumbo, Coca Cola, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Με σημαντικά πακέτα στα 19 ευρώ η σηματωρός μετοχή του FF Group ενισχύεται 3,34% στα 19,50 ευρώ, με την αξία των προσυμφωνημένων πράξεων να υπολογίζεται στο 1,9 εκατ. ευρώ.

Ισχυρά χέρια στις μετοχές- επίσης σηματωρούς (σε αυτή την φάση της αγοράς) των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τους αγοραστές να ενισχύονται προς τα 1,40 και 2,74 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως μέχρι τη δοκιμασία των 686/687 μονάδων, το ΧΑ κινείται κυρίως με τον... αέρα του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία και την προεξόφληση της προεδρίας Μακρόν στην αναμέτρηση της 7ης Μαΐου. Ωστόσο η παράμετρος που θα κάνει τη διαφορά σχετίζεται -σε πολύ μεγάλο βαθμό- με την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, ειδικότερα από τη στιγμή που θα διαφανεί ο συμβιβασμός ΔΝΤ - Βερολίνου στο «μέτωπο» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί πειστικά για πάνω από τις 700 μονάδες, με τον ΔΤΡ να δοκιμάζει και να περνά τις 835-840 μονάδες.

Στις 15:55 οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει τα 65 εκατ. ευρώ, ο ΔΤΡ ενισχυόταν στις 794 μονάδες, με την απόδοση του 2ετούς και 10ετούς να συνεχίζεται αποκλιμακούμενη και ο τζίρος να πλησιάζει στα 55 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος είναι σχεδόν 60% περισσότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας, ενδεικτικός της τοποθέτησης στην αγορά «βραχυπρόθεσμου χρήματος», στο μεγαλύτερο μέρος του από «εκτός συνόρων παίκτες».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v