Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει πάνω από τις 700 μονάδες το ΧΑ

Κρατά τα κέρδη της αγοράς παρά το αρνητικό γύρισμα στην Ευρώπη. Στις τράπεζες καταγράφονται τα υψηλότερα κέρδη. Πιέσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αγοραστές στη ΔΕΗ. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται Folli και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Συνεχίζει πάνω από τις 700 μονάδες το ΧΑ

Συντήρηση δυνάμεων για το ΧΑ λίγο πάνω από την περιοχή των 700 μονάδων. Με ικανοποιητικές συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ήπιας ελεγχόμενης διολίσθησης προς τις 692 μονάδες και με την πλειονότητα των traders σε θέσεις long.

Διψήφια άνοδος για τον Γενικό Δείκτη σε μηνιαία μέτρηση και με απόδοση 26,5% για τον Δείκτη Τραπεζών στο ίδιο διάστημα, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να προσέχουν τις κινήσεις τους.

Σε οριακά αρνητικό πρόσημο έχουν "γυρίσει" εδώ και λίγη ώρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς μετά την αρχική αντανακλαστική αντίδραση την επομένη των εκλογών στη Γαλλία, οι παίκτες συνεκτιμούν όχι τόσο τη μεθεπόμενη Κυριακή (προεξοφλώντας λίγο-πολύ την έκβαση της αναμέτρησης στις 7 Μαΐου), όσο το τι έπεται στη Γαλλία, δηλαδή τους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το διάστημα που ακολουθεί έως τα μέσα Ιουνίου.

Στο ΧΑ η εστίαση των επενδυτών έχει στραφεί ήδη από χθες στο μέτωπο για τη δεύτερη αξιολόγηση και την προοπτική για την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και εν συνεχεία του ενδεχόμενου θετικής απόφασης της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Συνεπώς ακολουθεί χρόνος αρκετός, που προφανώς δεν θα είναι χωρίς διορθώσεις αλλά και νέες αντιδράσεις.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί αναλυτές, μετά τη χθεσινή αντίδραση και τη σημερινή, έστω οριακή, υπέρβαση των 700 μονάδων, ζητούμενη είναι η αφομοίωση των "νέων υψηλότερων περιοχών" που οριοθετούνται από τη στήριξη των 694-692 και την αμέσως επόμενη αντίσταση στις (περίπου) 708-710 μονάδες.

Σε αυτό το εύρος θα πρέπει -και για τεχνικούς λόγους- να γίνει μία ανασύνταξη δυνάμεων, εναλλαγή θέσεων, πιθανόν μία μικρή οπισθοχώρηση που ίσως να ελκύσει νέα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια.

Στην περιοχή των 863 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με την αμέσως επόμενη αντίσταση στις 880/890 μονάδες, ενώ η μέχρι τώρα κίνηση πραγματοποιείται με συναλλαγές 33,5 εκατ. ευρώ (*). Εως τοα 1,91 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, εγγύτερα στα 2 ευρώ της τελευταίας αμκ, ενώ η μετοχή της Eurobank, που είχε ξεκινήσει και την προηγούμενη φορά την αντίδραση (προς την κορυφή της 12ης Ιανουαριου), ενισχύθηκε έως το 0,682 ευρώ.

Στατιστικά η μετοχή της Alpha Bank είναι αυτή που στις δύο προηγούμενες επιχειρήσεις προσέγγισης των τιμών της τρίτης αμκ είχε φτάσει πρώτη στον στόχο ενώ η Eurobank αυτή που σηματοδοτεί τη φάση αντίδρασης. Η μετοχή της Εθνικής ως οδηγός ενισχύεται στο 0,286 ευρώ.

Περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική έχουν αλλάξει χέρια από 30-35 εκατ. μετοχές σε σύνολο 105 εκατ. συνολικά-, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank και Εθνική, με την Πειραιώς να ακολουθεί.

Χαμηλότερες τιμές για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με αγοραστές στη ΔΕΗ έως τα 3,31 ευρώ.

Με απώλειες η μετοχή του ομίλου FF Group, αμέσως μετά την ανακοίνωση πώλησης δύο μεγάλων θέσεων από τον CEO Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Από τα νέα υψηλά των 2,78 ευρώ οπισθοχωρεί η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε μία λίγο-πολύ αναμενόμενη κίνηση, διαδρομή που θα ακολουθήσουν σήμερα-αύριο και άλλες μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν και λόγω των αυξημένων συναλλαγών MIG και Attica Bank.

(*) σε σύνολο 49 εκατ. ευρώ στις 15:35.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v