Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διέγραψαν τις ζημιές της χρονιάς οι τράπεζες!

Απορρόφησε εύκολα τις αρχικές πιέσεις η αγορά και συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικά. Ποιες είναι οι επόμενες κρίσιμες αναμετρήσεις για τον τραπεζικό κλάδο. Ποια blue chip βρίσκονται σε σταυροδρόμι.

ΧΑ: Διέγραψαν τις ζημιές της χρονιάς οι τράπεζες!

Παρά την σχετική ενδοσυνεδριακή διόρθωση (μετά το ανοδικό ξεκίνημα) που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 694,23 μονάδες (-0,44%) και σήμερα οι αγοραστές έδειξαν ότι έχουν τον έλεγχο της Αγοράς και με "συντονισμένες" τοποθετήσεις σε Δεικτοβαρείς τίτλους, πέτυχαν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων, κάτι που την τελευταία φορά που συνέβη ήταν στις 4/11/2015 (κλείσιμο στις 708,59 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να κλείσει μία ανάσα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 706,44 μονάδων (+1,31%) και πιο συγκεκριμένα στις 706,4 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,3%.

Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε νέα υψηλά 17 μηνών, η είδηση της ημέρας δεν είναι άλλη από το ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (+3,6%) κατόρθωσε να γυρίσει σε θετικό πρόσημο από την αρχή του έτους (+3,35%) και ολοκληρώνοντας την σημερινή συνεδρίαση σε υψηλά τριμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/1 (867,91 μονάδες).

Μένοντας στον Τραπεζικό δείκτη, αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μέσα στην ζώνη αντίστασης των 855 - 868 μονάδων, ενώ ανοδική διαφυγή θα αλλάξει σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Στα θετικά της συνεδρίασης η εύκολη "απορρόφηση" της ενδοσυνεδριακής διόρθωσης και στα αρνητικά η ελαχιστοποίηση των θετικών πρωταγωνιστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

"Η Αγορά κινείται υψηλότερα στηριζόμενη στο εξωτερικό, αλλά και στο καλύτερο κλίμα που θα φέρει ένα αίσιο τέλος της πράξης '2η αξιολόγηση 3ου μνημονίου'. Η διάρκεια και το μέγεθος της ανόδου θα αξιολογηθεί στην πορεία και ανάλογα των εξελίξεων, αφού επισφραγιστεί η συμφωνία. Άλλωστε μέχρι τότε, οι προσδοκίες της Αγοράς ενδεχομένως να έχουν προεξοφλήσει την αναμενόμενη κίνηση. Προς το παρόν, το επίπεδο των 730 μονάδων είναι δύσκολο να παραβιαστεί. Για τις επόμενες 2 - 3 συνεδριάσεις πιθανό άνω όριο οι 715 μονάδες" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Βάλανε 'φωτιά στα φρένα' και 'πατήσανε τέρμα γκάζι' οι αγοραστές, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκπλήσσοντας και τους πλέον αισιόδοξους. Πήραν 'σηκωτό' τον Γεν. Δείκτη και τον έφεραν μερικούς πόντους ακόμα πιο κοντά, στον από μηνών στόχο μας των 785 μονάδων. Ας ελπίσουμε ότι 'πίσω από κάποια γωνία δεν παραμονεύει' η Ντέλια Βελκουλέσκου με κάποια νέα παράλογη απαίτηση, ή κάποιος άλλος αστάθμητος γεωπολιτικός παράγοντας, γιατί μόνο έτσι, πλέον, μπορεί ν’ ανακοπεί το 'ξέφρενο πάρτι' που έχει στηθεί στην Ελληνική Αγορά. Οι τρεις βασικοί δείκτες του Χ.Α. διέσπασαν την μία μετά την άλλη ισχυρότατες αντιστάσεις, διαψεύδοντάς μας κατηγορηματικά, καθώς υποθέταμε ότι, αν μη τι άλλο, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνος, ή έστω μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση, πριν από την υπέρβασή τους" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις λιγοστές ειδήσεις και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "στο σενάριο της γρήγορης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζει να ποντάρει η Κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας συζητήσεων με τους Εκπροσώπους των Δανειστών στο Χίλτον, όπου συζητήθηκαν θέματα Αποκρατικοποιήσεων και Ενέργειας".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "χαλάρωσαν οι πιέσεις από τους Θεσμούς για τα Ενεργειακά, με το σχέδιο κειμένου του 'SLA', σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, να μην κάνει αναφορά σε πώληση Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ ως εναλλακτικό δομικό μέτρο στην περίπτωση που δεν 'περπατήσει' η διάθεση των Λιγνιτικών Μονάδων".

"Η Ελλάδα αποδίδει σε ότι αφορά στο δημοσιονομικό", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δίνοντας ως παράδειγμα το πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ το 2016 έναντι του στόχου για 0,5% του ΑΕΠ. "Βλέπουμε ότι έχει γίνει πολλή πρόοδος και είμαστε αισιόδοξοι ότι η Χώρα θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο το 2017, αλλά και το 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Υπάρχει η βάση για γρήγορη ολοκλήρωση του 'Staff Level Agreement', μπορεί να περιμένει κανείς αποφάσεις για εκταμίευση πιθανά στο Eurogroup του Μαΐου", σημείωσε.

Υψηλόβαθμος Αξιωματούχος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "προβλέπει πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων, την επομένη της επανάληψης των διαπραγματεύσεων".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, "το σκηνικό έχει αλλάξει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και με 'καύσιμο' την βελτιωμένη ψυχολογία επιχειρείται κίνηση των βασικών δεικτών σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα", με τον Τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει καθώς αυτός ήταν που είχε πιεστεί κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους ίδιους "η Αγορά θεωρεί, περίπου, βέβαια την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, ενώ υποστηρικτικό δείχνει το κλίμα και στις Διεθνείς Αγορές, όπως και η όρεξη για ανάληψη περισσότερου ρίσκου".

Παραμένει ζητούμενο η αύξηση των θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σενάριο που μπορεί να ευοδωθεί μόλις κοπάσει ο "ενθουσιασμός" στο Τραπεζικό ταμπλό, ενώ υψηλής δυσκολίας δείχνει το ερώτημα "αν η Αγορά στις τρέχουσες αποτιμήσεις, ή ελαφρά ψηλότερα, έχει προεξοφλήσει στις τιμές, την πιθανή επίτευξη της συμφωνίας.

Καμία ουσιαστική μεταβολή, από την Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, ακολούθησαν πλάγια κίνηση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, η κρίσιμη "αναμέτρηση" για την Alpha Bank (+2,7%) εντοπίζεται στο επίπεδο των 1,98 ευρώ, για την Εθνική (+3,23%) στα 0,30 ευρώ και για την Πειραιώς (+4,95%) στα 0,196 ευρώ.

Θεματική ανοδική διαφυγή για την Eurobank (+4,41%), που άφησε πίσω της την, θεωρητικά, δύσκολη αντίσταση των 0,66 ευρώ και αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,705 ευρώ, δύσκολα θα αποφύγει την "αναμέτρηση" με την επόμενη αντίσταση στα 0,76 ευρώ. Πρώτη, σημαντική, στήριξη στα 0,645 ευρώ.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν ότι η "Θεά Άρτεμις' θα ανεβάσει την Τρ. Αττικής στον Όλυμπο", όμως παρά το γεγονός ότι ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,055 ευρώ (+22,22%), υποχώρησε αισθητά στην συνέχεια, αντιμετωπίζοντας εντυπωσιακή προσφορά και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,053 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 17,78%, ενώ άλλαξαν χέρια 18855291 τεμ., που είναι ο μεγαλύτερος όγκος τετραμήνου, με τον αμέσως μεγαλύτερο να έχει σημειωθεί στις 22/12/2016 (19596804 τεμ.).

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλό και με βοήθειες από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, επισημαίνονται τα εξής:

Η Viohalco (+0,56%) χρειάζεται μία διάσπαση του 1,85 για να δώσει και πάλι ανοδική κίνηση, ενώ αντίστοιχα ο Μυτιληναίος (-0,43%) του 7,15 για να δώσει και πάλι κίνηση στο 7,40.

Η Αεροπορία Αιγαίου (-1,51%) όσο κρατάει το 7,70 ψάχνει για το 8,60 ενώ η ΕΧΑΕ (0%) ψάχνει το 5,05, με τα 4,62 ευρώ να είναι το "stop".

Η ΔΕΗ (+6,11%) έκανε το "make or break" με την υπέρβαση των 3,20 ευρώ και αυτό συνηγορεί για συνέχιση της κίνησης, ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,72%) στοχεύει στα 3,01 ευρώ, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,65 ευρώ.

Επίσης η Cenergy (+1,84% και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) έδωσε αγοραστικό σήμα με την υπέρβαση των 0,824 ευρώ. Επόμενη αντίσταση στα 0,8459 και πρώτη σημαντική στήριξη στα 0,79 ευρώ.
Νεότερη βελτίωση των τεχνικών δεδομένων, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το "stop" έχει ανέβει στις 671 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 686 μονάδες. Ακόμα ένα κλείσιμο υψηλότερα των 705 μονάδων, θα δημιουργήσει συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενης ανόδου.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,34%), ουσιαστικό, επόμενο, επίπεδο είναι η ζώνη του 1900 ενώ το 1846 γίνεται κοντινή επιθετική στήριξη. "Intraday position long" με "stop" τις 1791 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Σπουδαία η σημερινή συνεδρίαση για το Χ.Α., που σπάει το φράγμα των 700 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ο Τραπεζικός κλάδος υπεραποδίδει της υπόλοιπης μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μηνιαία βάση, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διάθεση των επενδυτών να τοποθετηθούν στους συγκεκριμένους τίτλους υψηλής μεταβλητότητας και "business risk".

Οι συναλλαγές στις Τραπεζικές μετοχές ήταν το τελευταίο τριήμερο από τις υψηλότερες του έτους, στοιχείο επίσης ενισχυτικό της ανοδικής τάσης. Πιθανή επίλυση των ανοικτών ζητημάτων στο θέμα της αξιολόγησης και στη συνέχεια συμμετοχή των Ελληνικών τίτλων στο "QE" της ΕΚΤ, θα ευνοήσει τον ταλαιπωρημένο κλάδο και αυτό ακριβώς το σενάριο φαίνεται να προεξοφλούν οι συμμετέχοντες στην Αγορά.

Το νέο ιστορικό υψηλό στον σημαντικότερο Ευρωπαϊκό μετοχικό δείκτη, τον Γερμανικό DAX, δίνει τεχνική επιβεβαίωση στο νέο υψηλό του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Ας θυμηθούμε, βέβαια, το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό "sell in May and go away", που αναφέρεται στην ιστορική τάση της Wall Street να προσφέρει χαμηλότερες αποδόσεις στο διάστημα Μαϊου - Οκτωβρίου.

Άγνωστο, βέβαια, το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι ευνοϊκές συνθήκες νομισματικής πολιτικής στις μεγαλύτερες Οικονομίες φαίνεται (από την πορεία των τιμών τουλάχιστον) να υποσκελίζουν τα υπαρκτά γεωπολιτικά ρίσκα, προσφέροντας, κατά κάποιο τρόπο, "ανοσία" στα επενδυτικά assets υψηλής ρευστότητας.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό, η απόδοση που προσφέρει στη λήξη του το Ελληνικό δεκαετές Κρατικό ομόλογο, έχει πέσει σε χαμηλό δυόμιση ετών, σε επίπεδα δηλαδή παραπλήσια του εν έτει 2014 "success story". Θετικό το γεγονός για τα ομολογιακά αμοιβαία εσωτερικού, ενώ υποχωρεί και η πίεση από Οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και διεθνή Μέσα αναφορικά με την Ελλάδα.

Με δεδομένη την επίτευξη του μεγάλου στόχου των 700 μονάδων για το ΓΔ, αναμένουμε με ενδιαφέρον αν θα υπάρξει δυναμική κατοχύρωσης κερδών στις επόμενες συνεδριάσεις, ή αν το εν εξελίξει "bull market" θα συνεχίσει ακάθεκτο με στόχο την αντίσταση στις 730 μονάδες.

Με δεδομένη την "έκρηξη" τιμών από την αρχή της εβδομάδας, το "stop loss" σε αγοραστικές θέσεις βρίσκεται αρκετά μακριά, με βάση ευρέως διαδεδομένους "lagging" δείκτες τεχνικής ανάλυσης όπως ο ΚΜΟ 30 ημερών.

"Με αυτά τα δεδομένα, τη δική του σημασία έχει το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Τρίτης στις 685 μονάδες, με τις επόμενες στηρίξεις να τοποθετούνται στη ζώνη τιμών μεταξύ 670 και 660 μονάδων" τονίζει ο αναλυτής της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών και σήμερα, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε τ0 +1,10% για τον Nikkei.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ την ίδια εικόνα των ισχνών κερδών παρουσιάζουν και οι δείκτες της Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ακόμα οριακότερα για τον Χρυσό, ενώ διορθώνει χαμηλότερα το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποδέχθηκαν με ανακούφιση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Γαλλικών εκλογών, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν πολιτική μέχρι τον Ιούνιο. Τρεις πηγές από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters ότι "μετά την επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο και με την Οικονομία να διανύει την καλύτερη πορεία των τελευταίων ετών, πολλοί Αξιωματούχοι βλέπουν πως υπάρχει περιθώριο να στείλουν τον Ιούνιο ένα μήνυμα για μείωση της νομισματικής τόνωσης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η μελλοντική καθοδήγηση και να υποχωρήσει η ΕΚΤ από την θέση ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους".

Επιστροφή στο ΧΑ

Οριακή αύξηση στα εισοδήματα των Νοικοκυριών, σε ποσοστό μόλις 0,1%, καταγράφεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 έναντι του αμέσως προηγούμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα εισοδήματα Νοικοκυριών και ΜΚΙΕΝ (Μη Κερδοσκοπικά Ιδρύματα που εξυπηρετούν Νοικοκυριά ) διαμορφώθηκαν σε 28,94 δισ. ευρώ έναντι 28,92 δισ. ένα τρίμηνο νωρίτερα.

Στην περιοχή του 1,5% έναντι του στόχου για 2,7% τοποθετεί την ανάπτυξη για το τρέχον έτος το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Συγκεκριμένα, στην παρουσίαση της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης για το 2017, το Ίδρυμα, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Νίκος Βέττας, υπολογίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο προαναφερθέν ποσοστό, αρκεί βεβαίως να έχει ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων η πρώτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος αυτός είναι μακριά από τον επιθυμητό που έχει τεθεί, ωστόσο είναι σημαντικός καθώς για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια στασιμότητας, η Οικονομία φαίνεται ότι θα κινηθεί ανοδικά. Σε ότι αφορά στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης και λοιπών παραγόντων, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο.

"Τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα του 2016 στο πρωτογενές πλεόνασμα και η πιθανά πιο 'διευκολυντική' στάση του ΔΝΤ σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση αύξησαν τις πιθανότητες να βρεθεί συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Μαΐου και εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Ιούνιο", εκτιμά η Citi.

Σημειώνει ότι κάποια επιπλέον μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμφωνηθεί οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπουν μέτρα 2% του ΑΕΠ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, λόγω απόφασης του Δ.Σ. της διαχειρίστριας εταιρείας "ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ" για τη λύση τους, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μεριδίων των Δ.Α.Κ. "NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 – Μετοχικό" & "NBGAM ETF ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ Χ.Α. - Μετοχικό Εσωτερικού". Ως ημερομηνία διαγραφής τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών ορίστηκε η 28/04/2017.

Από εκεί και πέρα, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,6 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), ενώ Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς απασχόλησαν το 54,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Πειραιώς, ΔΕΗ και ΕΕΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Eurobank, Motor Oil.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Profile (+5,84%), επιμένει πλαγιοανοδικά η ΑΝΕΚ (+8,57%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αλουμύλ (+6,63%), δεύτερη συνεχόμενη για την Ευρ. Πίστη (+2,64%), ενώ συνέχισε να απογοητεύει ο ΟΛΘ (-1,17%).

Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ επτά τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου (οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές).

----ΧΠΑ

Συνεχίστηκε το σερί των ανοδικών συνεδριάσεων και στην Αγορά Παραγώγων, το οποίο συνδυάστηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (99.524 συμβόλαια).

Στα 8.395 συμβόλαια του δείκτη (από 8.748 χθες), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.314, 1.964 για τον Μάιο και 350 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.872,25) κινήθηκε μεταξύ 1.848 και 1.878,75 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (260.000 Εθνική, 40.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.834), Πειραιώς (33.918), Εθνική (35.503), MIG (2.758), Alpha Bank (7.773), ΔΕΗ (1.645), ΟΤΕ (585), Ελλάκτωρα (159), Ελ. Πετρέλαια (336), Μυτιληναίο (163), ΟΠΑΠ (219), Viohalco (141).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (27.650), MIG (60.623), Eurobank (55.187), Εθνική (87.496) και Πειραιώς (147.254).

Ας σημειωθούν τα 63 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (7.341.654 τεμ.), Alpha Bank (1.929.215 τεμ.), Εθνική (5.420.166 τεμ.), ΟΠΑΠ (1.220.084 τεμ.) και Eurobank (2.183.157 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v