Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Στα όρια των 790 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με εναλλαγές προσήμων μετά και την ανακοίνωση του ΑΕΠ τριμήνου. Βοήθειες από Coca Cola, μεταβλητότητα στις τράπεζες. Ποιες μετοχές επιμένουν ανοδικά.

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Το ΑΕΠ δίνει και πάλι πλεονέκτημα στους short, καθώς η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τα προσωρινά στοιχεία πρώτου τριμήνου δίνουν την αφορμή για περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις. Από τράπεζες μέχρι blue chips η νέα αλλαγή στάσης των traders, με τα μεγέθη για ύφεση να οδηγούν χαμηλότερα μετοχές και δείκτες.

Εκ προοιμίου αναμενόμενη η εικόνα που παρουσιάζει αυτές τις πρώτες δύο ώρες το χρηματιστηριακό ταμπλό, με εναλλαγή αγοραστών - πωλητών, καθώς και οι δύο πλευρές κινούνται πολύ προσεκτικά, με μεγάλη σχολαστικότητα.

Από τις 787,20 έως τις 795,72 και πάλι προς τις 787 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός που επηρεάζεται ανάλογα, με απώλειες - κέρδη - απώλειες.

Στοιχεία που συνεκτιμώνται μέχρι τώρα: οι περιορισμένης έκτασης συναλλαγές (τόσο στην αντίδραση όσο στην υποχώρηση της ημέρας), χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας, ο συγχρονισμός πωλητών - αγοραστών, η αδυναμία για τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υπερβεί τις πολύ σημαντικές 2.114 μονάδες (μέτρηση έγκυρου αναλυτή έχει ανέβει από νωρίτερα στον Εκηβόλο).

Στη διόρθωση της αγοράς μετά τις 12:15 η ροή συναλλαγών παραμένει ικανοποιητική, σε βαθμό που επιτρέπει και τις δύο πλευρές να την ελέγχουν, συνεκτιμώντας πως για τον Γενικό Δείκτη σημείο αναφοράς παραμένουν οι 780 μονάδες.

Ζητούμενο να μην υποχωρήσει και «κλείσει» χαμηλότερα αυτής της στήριξης ο ΓΔ στη συνέχεια, θυμίζοντας πως η μέχρι πρόσφατα αντίσταση είναι πλέον στήριξη για τον ΓΔ και ισχυρό σημείο αναφοράς.

Η ευκολία με την οποία η αγορά από την αρχική υποχώρηση «γυρίζει» σε άνοδο και σε κρίσιμη αντίσταση οπισθοχωρεί και πάλι (με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ), επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας για την αυξημένη προσοχή που θα πρέπει να δείχνεται αυτό το διάστημα.

Στον τραπεζικό κλάδο, η διακύμανση για τον ΔΤΡ ακολουθεί πορεία Λ, με χαμηλό σημείο τις 1.043 και υψηλό τις 1.063 μονάδες. Οπως είχε σημειωθεί στον Εκηβόλο, σημαντικά είναι τα 2,27 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και το 0,3340 για την Εθνική, καθώς θεωρούνται σημεία ενίσχυσης τάσης.

Με την Coca Cola στο 1,29% στα 25,83 ευρώ περιορίζονται οι απώλειες για τον ΓΔ στο 0,30% και στο 0,20% για τον FTSE25.

Μετοχές που διατηρούν το θετικό πρόσημό τους μετά τις 12:15 και το πτωτικό «γύρισμα» της αγοράς, εκτός από την Coca Cola, οι Eurobank, Lamda Development, Motor Oil ενώ σταθερές παραμένουν Πειραιώς, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή.

Στις 12:40 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 80 εκατ. μετοχών, με τζίρο σχεδόν 18 εκατ. ευρώ. Αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Το 54% στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένος σε ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, αλλά και Attica Bank, EXAE, ΔΕΗ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v