Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψάχνει πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Οριακές απώλειες στην αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να «γυρίζουν» σε αρνητικό έδαφος. Βοήθειες στον ΓΔ από την άνοδο Coca Cola και Τιτάνα. Πιέσεις στη Motor Oil, «ανάσες» σε Folli και Viohalco. Τα δύο σενάρια για την τάση.

ΧΑ: Ψάχνει πρόσημο ο Γενικός Δείκτης

Διστακτικά, όπως και χθες, ξεκίνησε η συνεδρίαση, αλλά με τους long να επιταχύνουν μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά.

Σημείο αναφοράς -μέχρι νεωτέρας- η περιοχή των 780 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (μέχρι πρόσφατα αντίσταση και προσώρας στήριξη για τον δείκτη), με τους traders προσεκτικούς στις πρώτες κινήσεις τους.

Με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις (G7, δείκτες MSCI, προς ψήφιση την Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο κ.λπ.), κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι επιχειρούν να κινηθούν με βάση δύο κύρια σενάρια. Το πρώτο, που θέλει την Αθήνα να εξασφαλίζει κάτι ουσιαστικό στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και το δεύτερο, που «βλέπει» συμφωνία στο επόμενο, της 15ης Ιουνίου.

Εάν βγει το πρώτο ενδεχόμενο, πολύ πιθανά τα ισχυρά χέρια, ως έχοντα καλή πληροφόρηση, θα βγουν ενεργά μπροστά σε τράπεζες και blue chips, με αποτέλεσμα το ΧΑ, με βάση/στήριξη τις 780 μονάδες, να επιχειρήσει την υπέρβαση των 800, με πρώτο στόχο προς τις 820 μονάδες. Αυτό το πιο βραχυπρόθεσμο σενάριο περιλαμβάνει και την άμεση αντίδραση του τραπεζικού κλάδου και την αποφυγή του κινδύνου ο ΔΤΡ να υποχωρήσει ξανά προς τις 980 μονάδες.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ή κάτι ουσιαστικό για το χρέος τη Δευτέρα, τότε κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες θα βγουν πωλητές, με συνέπεια την περαιτέρω ταλαιπωρία της αγοράς και υποχώρηση προς την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες, με στηρίξεις αρκετά χαμηλότερα των 980, προς τις 940/920 μονάδες.

Συνεπώς η μάλλον επιφυλακτική στάση αρκετών δικαιολογείται από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους.

Αλλωστε το ΧΑ «έτρεξε» έως οριακά στις 800 μονάδες, προεξοφλώντας και την «τελική συμφωνία», δηλαδή τη συγκεκριμενοποίηση ενός πλαισίου για τη διάρθρωση/διαχείριση του χρέους.

Στις 1.028-1.038 ο Δείκτης Τραπεζών, με το 47% του μάλλον μέτριου τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο ενώ συγκριτικά αυξημένος σημειώνεται και σε FF Group, Motor Oil αλλά και ΟΤΕ, Jumbo, Attica Bank, Viohalco κ.α.

Σε αυτές τις μετοχές η αρχική εικόνα δικαιολογείται απόλυτα, σχετίζεται δε με εξελίξεις που αφορούν άμεσα τις εισηγμένες. Οπως αναμενόταν, πίεση στην Motor Oil, ανάσα στο FF Group και πιέσεις επίσης στη Viohalco.

Ανοδικά με αγοραστές και αυξημένες συναλλαγές η μετοχή της Attica Bank, σταθερός στα 9,92 ευρώ ο ΟΤΕ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εκτός από την Attica Bank, ενισχύονται με αυξημένες συναλλαγές και οι MIG, Fourlis.

Στις 11:05 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 9,9 εκατ. μετοχών, αξίας 6,8 εκατ. ευρώ.

Οι... δείκτες: 2ετές στα 5,678%, 10 ετές λίγο χαμηλότερα (0,26%) στα 5,707%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v