Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «σταμάτησε» το Χρηματιστήριο

Οι προσδοκίες δεν αρκούν για να κάνει ένα βήμα παραπάνω, όπως έδειξε η σημερινή συνεδρίαση. Τι περιμένουν οι επενδυτές και ποιο είναι το βασικό φράγμα για τον Γενικό Δείκτη. Οι μετοχές που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα.

Γιατί «σταμάτησε» το Χρηματιστήριο

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τον Γενικό Δείκτη με αρνητικό πρόσημο και τον τζίρο σημαντικά χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ.

Και στη σημερινή συνεδρίαση το Χ.Α. έδειξε ότι δεν μπορεί να κινείται επ΄ άπειρον με μοναδικό "καύσιμο" τις προσδοκίες και χρειάζονται ουσιαστικές ειδήσεις - εξελίξεις προκειμένου ο Δείκτης να δώσει κλείσιμο υψηλότερο από τις 797,52 μονάδες (26/6/2015) και να απεγκλωβιστεί από τα "δεσμά" των "capital controls".

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που θεώρησαν "θετική έκπληξη" το γεγονός ότι ο Δείκτης, έστω και ενδοσυνεδριακά, "τόλμησε" να γυρίσει σε θετικό πρόσημο, καθώς η ειδησεογραφία που ακολούθησε την συνεδρίαση της Παρασκευής, δεν έδωσε "στηρίγματα" στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα και παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η DBRS δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της Αγοράς, για πιθανή αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση "CCC+" της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και σταθερό το outlook, επισημαίνοντας το πολύ υψηλό επίπεδο του Ελληνικού χρέους, πολιτική πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπες οι Ελληνικές Αρχές και οι Θεσμικοί Πιστωτές για την μείωση του, την αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των Τραπεζών και το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων που περιορίζουν την δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την οικονομία και την απασχόληση.
To σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι το τρέχον πρόγραμμα στήριξης από τον Επίσημο Τομέα έχει χαλαρώσει τις πιέσεις στη ρευστότητα και έχει σταθεροποιήσει την Οικονομία.

Επίσης από το Μπάρι και τη Σύνοδο του "G7" δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος για το Ελληνικό χρέος και σύμφωνα με παράγοντες της Αγορές αυτό μειώνει την πιθανότητα να συμφωνηθεί "οδικός χάρτης" ως το Eurogroup της 22/5.

Η προσοχή της Αγοράς μεταφέρεται στην σημερινή συνεδρίαση του EwG που, θεωρητικά, είναι ο "επόμενος κρίκος στην αλυσίδα" της προσπάθειας να βρεθεί λύση στον "γόρδιο δεσμό" του Ελληνικού χρέους και στη "διελκυστίνδα" μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Στόχος της συνεδρίασης, η προετοιμασία του Eurogroup στην 22 Μαΐου, όπου ακόμα και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ελπίζει σε πολιτική συμφωνία αναφορικά με το θέμα του χρέους.

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκε το ΑΕΠ τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι το 1ο τρίμηνο του 2017 καταγράφεται μείωση 0,1% του ΑΕΠ σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2016 και πτώση 0,5% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2016. Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και αναμένεται να αναθεωρηθούν στις 2 Ιουνίου, οπότε θα δοθεί η νέα εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας με επιπρόσθετα στοιχεία.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ήταν απόλυτα αναμενόμενη από την Αγορά, αν και μη θετική και τώρα η προσοχή μεταφέρεται στις σημερινές ανακοινώσεις για τις εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη της Morgan Stanley, οι οποίες θα ισχύσουν από το κλείσιμο της 31ης Μαΐου.

Το σχόλιο της Merit Sec

"Για την εβδομάδα που ξεκίνησε βλέπουμε συσσώρευση γύρω από τις 780 μονάδες, ενώ ήπιες πωλήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 760 μονάδων. Η ψήφιση των μέτρων έχει προεξοφληθεί και το στοίχημα της καλύτερης πορείας της Οικονομίας είναι μπροστά μας. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι όλοι οι Επίσημοι Φορείς υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2017 και η Κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να βγει στις Αγορές εντός του έτους. Το τελευταίο θα είναι αναμφισβήτητα μια επιτυχία που θα βοηθήσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, αλλά προϋποθέτει την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Πτωτικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα καθώς, αφ’ ενός μεν η συνάντηση του "Washington Club" στο Μπάρι της Ιταλίας, δεν γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ Σόιμπλε και Λαγκάρντ και αφ’ ετέρου, διαψεύστηκαν οι προσδοκίες αναβάθμισης από τον Οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Ratings. Το πιθανότερο σενάριο, λοιπόν, είναι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης να αναζητήσει την πρώτη στήριξη που του παρέχει ο εκθετικός ΚΜΟ των τελευταίων τριών ενδοσυνεδριακών χαμηλών που σήμερα διέρχεται, περίπου, από τις 2079 μονάδες και στην συνέχεια να περιμένει την ανακοίνωση για τις εξαμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη της Morgan Stanley. Αν δεν υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις, θα συνεχίσει την διορθωτική του πορεία, ή έστω την συσσώρευση.

Η μέγιστη αναμενόμενη διόρθωση του δείκτη υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι μέχρι να συναντήσει τον εκθετικό ΚΜΟ των τελευταίων 9 ενδοσυνεδριακών χαμηλών, που σήμερα διέρχεται από τις 2020 μονάδες. Το Χ.Α. έχει προεξοφλήσει σε αυτά τα επίπεδα όχι μόνο την αξιολόγηση, αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της, δεν αρκεί για να δώσει περαιτέρω ώθηση στις τιμές μετοχών και δεικτών. Αν διαφανεί ότι, η συμφωνία για το Ελληνικό χρέος θα αναζητηθεί όχι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, (σενάριο αρκετά πιθανό), ενδέχεται να ακολουθήσει εκτεταμένη διόρθωση" προειδοποιεί το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από τις υπόλοιπες ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την θετική εκτίμησή του, αναφορικά με την εξεύρεση λύσης μεταξύ των Κρατών - Μελών της Ευρωζώνης για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και για το χρέος, στο επόμενο Eurogroup. Ο ίδιος δήλωσε, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου των "G7", ότι η αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας ενισχύθηκε.
Παράλληλα δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Στίβεν Μνουσίν, δεσμεύτηκε για την ομαλή διεξαγωγή του Παγκόσμιου Εμπορίου, ενώ οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να μπλοκάρουν τους κανονισμούς που διέπουν τις Διεθνείς Χρηματαγορές.

Κατατέθηκε στη Βουλή, το σχέδιο Νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας με τους Δανειστές. Το νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στις Αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Δευτέρα και Τρίτη, με την διαδικασία του επείγοντος και αφού ολοκληρωθεί η συζήτησή του, εισάγεται στην Ολομέλεια την Τετάρτη, ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου.

"Το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης προκειμένου η Χώρα να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις". Αυτή τη θέση προβάλλουν Κυβερνητικοί κύκλοι, εστιάζοντας, πλέον, στη λύση περί του χρέους και επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που βρίσκονται υπό ψήφιση στη Βουλή ως προαπαιτούμενα. Επί του πρακτέου, πάντως, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι "εάν δεν υπάρξει γραπτή δήλωση για το χρέος, είναι στο χέρι της ΕΚΤ να προχωρήσει το θέμα της ένταξης της Χώρας στο 'QE".

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, στο "πράσινο" διασώθηκαν οι Ελλάδος (+0,33%) και Attica Bank (+2,63%). Ο τίτλος της δεύτερης συμπλήρωσε και πέμπτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 0,085 ευρώ (+11,84%).

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει αναφοράς ότι ο μοναδικός τίτλος που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+0,43%), που, όμως, ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που κατόρθωσαν κέρδη μεγαλύτερα του 1% και πιο συγκεκριμένα οι Viohalco (+1,46%) και ΔΕΗ (+1,95%).

Στην περίπτωση του τίτλου της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ο πρώτος στόχος των 4,30 - 4,40 ευρώ πλησιάζει και θέλει, βραχυπρόθεσμα, προσοχή. Μία κατοχύρωση του επιπέδου θα μπορούσε να δώσει συνέχιση προς τα 4,90 ευρώ. Παρόλα αυτά το επίπεδο προσφέρεται για διαχείριση θέσης. Στήριξη στα 3,90 ευρώ, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα.

Για την Viohalco που συνεχίζει να επιμένει πλαγιοανοδικά, το ημερήσιο "stop" έχει ανέβει στα 2,00 ευρώ και σαν πρώτος στόχος δείχνουν τα 2,15 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες, πτωτικές, συνεδριάσεις για την Μυτιληναίος (-0,26%). Λογικά τα 7,45 ευρώ μπορεί να δώσουν και πάλι αντίδραση - κίνηση προς τα 7,74 ευρώ, αν μη τι άλλο. Μία κατοχύρωση και μόνο των 7,45 ευρώ, μπορεί, άμεσα, να δώσει συνέχιση προς τα 7,36 ευρώ.

Συνέχιση της διόρθωσης περιμένουν οι αναλυτές και εκτιμούν πως οι επενδυτές θα στρέψουν το βλέμμα τους, σήμερα, στη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Η Κυβέρνηση θα φέρει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και η Αγορά αυτό που περιμένει είναι κάποιο νέο για τη ρύθμιση του χρέος. Όποια είδηση αναφορικά με το χρέος θα μπορούσε να περιορίσει την ένταση της διόρθωσης.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, δείχνει αρκετά δύσκολη, καθώς λίγο ψηλότερα διέρχονται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων (814,8 μονάδες) και ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων (836 μονάδες).

Σύμφωνα με τους ίδιους η Αγορά θα διεκδικήσει υψηλότερα επίπεδα, με απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα και φυσικά μια θετική δήλωση από τους Δανειστές για λύση του Ελληνικού χρέους.

Παρά το επιφυλακτικό κλίμα και την κίνηση των βασικών δεικτών, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, με αρνητικό πρόσημο, δεν έλειψαν οι "συγκινήσεις" από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, αρκετοί από τους οποίους έδειξαν ότι με χαμηλό κόστος μπορεί να διεκδικήσουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Έτσι, "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Ίλυδα (+7,14%) και "εξαρέ" οι Γαλαξίδι (+0,41%), ΚΛΜ (+2,09%) και Ιασώ (+7,58%).

Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για το Πλαίσιο (+1,23%), "τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Χαϊδεμένος (+9,72%), ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι αγοραστές δηλώνουν παρουσία στην Lavipharm (+19,39%).

Η συμφωνία με την Κινεζική ΖΤΕ έγινε αφορμή να "ντουμπλάρει" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Forthnet (+19,67%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για την Ιντρακάτ (+6,4%), "πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την FG Europe (+5,42%) πάντα με χαμηλές συναλλαγές, οκτώ θετικές συνεδριάσεις και μία διορθωτική για την Ικτίνος (+1,32%), ενώ η Profile (+2,63%) συμπλήρωσε οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις και δύο πτωτικές, στις τελευταίες δέκα.

Αισθητή συναλλακτική αφύπνιση στην Attica Group (+11,35%) και αν ισχύουν οι φήμες για πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις, ίσως χρειάζεται μέγιστη προσοχή (!)

To διάγραμμα της Attica Group από την αρχή του έτους

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι η ζώνη αντίσταση 797 - 806 δείχνει ισχυρή που διάσπαση θα μπορούσε να δώσει συνέχιση στο 830, ή στο 844. Κοντινή στήριξη το 768 και 747 ενώ σε κάθε περίπτωση το 724 έχει γίνει πολύ σημαντική στήριξη.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,90%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 2125 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση, ενώ μία διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει συνέχιση στο 2175. Το 2045 και 2025 κοντινές στηρίξεις, με τις 1958 μονάδες να είναι κύρια στήριξη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Οι αγοραστές στο Χ.Α., συνεχίζουν να είναι οι περισσότερο Ξένοι και σε πολύ μικρότερο βαθμό Ελληνικά χαρτοφυλάκια, μιας και τα περισσότερα απλά κάνουν αναδιάρθρωση θέσεων" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ξένοι Θεσμικοί βλέπουν πως μπροστά μας έχουμε θετικά νέα, μιας και από την στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση θα έχουμε αναβαθμίσεις από Ξένους Οίκους, "ασφάλεια" στα Ελληνικά ομόλογα, το πιο πιθανόν να συμμετάσχουμε στο "QE" και όλα δείχνουν ότι έστω και αργά θα αρχίσουμε να έχουμε ανάπτυξη.

Φυσικά μία διόρθωση από τα επίπεδα δεν αποκλείεται με, ή χωρίς λόγο και μάλιστα θα ήταν και υγεία για την Αγορά καθώς θα επιτρέψει σε νέους επενδυτές να πάρουν θέσεις στην Αγορά που ξέφυγε πολύ βιαστικά μετά την εξάμηνη συσσώρευση.

Το θέμα χρέος είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την Αγορά, όσο και για την Οικονομία, με το ΔΝΤ να είναι "σύμμαχός" μας στο θέμα. Αν αυτό συμβεί, το πιο πιθανό είναι να έχουμε νέες εισροές χρήματος, τόσο στα ομόλογα που ήδη έχουν βρεθεί στα επίπεδα του 2014 (Ελληνικό Δημόσιο), ενώ πιο σημαντικό είναι ότι οι Ιδιωτικές Ελληνικές εταιρείες μπορούν να πλησιάσουν σε αποδόσεις τον μέσο όρο της Ευρώπης, σε σχετικό, πάντα, χρονικό διάστημα.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού τους, που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τα αποτελέσματά τους.

Δεν χρειάζεται βιασύνη για τοποθετήσεις και πάντα η Αγορά δίνει ευκαιρίες για κάποιον που θέλει να τοποθετηθεί. Άλλωστε τα χαμηλά δεν έχουν σημασία, αλλά η σωστή αναζήτηση της τάσης. Γενικότερα και βραχυπρόθεσμα, το επίπεδο πέριξ του 800 θέλει προσοχή, μιας και ήταν πολύ σημαντικός στόχος μας.

"Δεν ψάχνουμε κορυφές, αλλά αυτοί που κινήθηκαν σωστά το προηγούμενο διάστημα καλό θα ήταν να κρατήσουν δυνάμεις, σε περίπτωση που έρθει μία διόρθωση" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Σαρρής

"Κατοχύρωσης κερδών συνέχεια, με την Αγορά να τηρεί στάση αναμονής και να περιμένει σήμα από το σημερινό EWG, για το τι μέλλει γενέσθαι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου" αναφέρει ο Δημήτρης Σαρρής.
Με δεδομένο ότι η εκρηκτική άνοδος, με το σερί των 13 ανοδικών συνεδριάσεων, έχει προεξοφλήσει, ουσιαστική συζήτηση και ενδεχομένως λύση στο θέμα του χρέους, μετάθεση αυτών για επόμενο Eurogroup θα δώσει σήμα για διόρθωση στην Αγορά.

Αντίθετα, θετικό σήμα επαναφέρει άμεσα την Αγορά σε ανοδική κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, η Αγορά παρουσιάζεται βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη και μια ανάπαυλα από τα τρέχοντα, ή λίγο υψηλότερα επίπεδα, θα τη βοηθήσει να ανακτήσει δυνάμεις, μέσω της τοποθέτησης νέων παικτών που έχασαν το πρόσφατο ράλι ανόδου. Πρώτη στήριξη οι 780 μονάδες και επόμενη, ισχυρή οι 750.

"Ο Τραπεζικός κλάδος αποτελεί, ξεκάθαρα, το 'βαρόμετρο' της Αγοράς και τα αποτελέσματα τριμήνου που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από το τέλος της εβδομάδας, θα κρίνουν, εκτός των άλλων, τη βραχυπρόθεσμη τάση" επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Α. ΣΑΡΡΗΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μοναδική "κόκκινη" παραφωνία τον Ιαπωνικό Nikkei (-0,07%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Hang Seng (+0,86%).

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Κέρδη για Ευρώ και Χρυσό και ακόμα μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανέφεραν ότι είναι υπέρ της παράτασης της συμφωνίας των μεγάλων Εξαγωγέων για μείωση παραγωγής μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, προσφέροντας ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πιθανή παράταση των περικοπών".

Ξεκινώντας από την Ασία, έπειτα από ένα δυνατό ξεκίνημα έτους, η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα επιβραδύνθηκε σε πολλούς τομείς τον Απρίλιο. Η βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε κατά 6,5% τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι, έναντι ανόδου 7,6% που εμφάνισε το Μάρτιο. Η άνοδος δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 7%, μεταδίδει το MarketWatch. Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,56% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,83% τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος σε μη Αγροτικές Περιοχές σημείωσαν άνοδο 8,9% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή επίσης επιβραδύνθηκε από την άνοδο 9,2% που κατέγραψαν την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου. Το ποσοστό δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών για 9,1%.

Οι πωλήσεις λιανικής ενισχύθηκαν 10,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, από άνοδο 10,9%. Πάντως η αύξηση ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για 10,5%. Σε μηνιαία βάση οι πωλήσεις λιανικής κατέγραψαν άνοδο 0,79% από 0,84% το Μάρτιο.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,9% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, παρουσιάζοντας τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων έξι τριμήνων.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Ιταλική "Atlantia" διερευνά την δυνατότητα να καταθέσει πρόταση εξαγοράς για την Ανταγωνίστρια Ισπανική "Abertis", σε ένα deal που θα δημιουργούσε έναν κολοσσό στην Ευρωπαϊκή Αγορά Διαχείρισης Αυτοκινητόδρομων με χρηματιστηριακή αξία €35 δισ. "Η πρόταση εξαγοράς θα περιλαμβάνει την προσφορά ρευστού και μετρητών ύψους 16,3 δισ. ευρώ", δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, "οι δύο εταιρείες είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση το 2006, αλλά η συμφωνία κατέρρευσε μετά από αντιδράσεις της Ιταλικής Κυβέρνησης".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, σε αρνητικό έδαφος "βούτηξε" τον Μάιο ο δείκτης που καταγράφει τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Περιοχή της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά από τότε που εκλέχτηκε Πρόεδρος ο Donald Trump.

Όπως ανακοίνωσε η Fed Νέας Υόρκης, ο δείκτης μεταποίησης Empire State υποχώρησε στη -1 μονάδα τον Μάιο, από 5,2 μονάδες τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στις 16,4 μονάδες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Econoday προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 7 μονάδες.

Η Moody’s κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Ολλανδικής "Bureau van Dijk" από την Σουηδική εταιρεία private equity "EQT" έναντι 3 δισ. ευρώ. Η εξαγορά της Ολλανδικής εταιρείας παροχής πληροφοριών για Επιχειρήσεις είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Αμερικάνικου Οίκου αξιολόγησης. Η χρηματοδότηση της συμφωνίας θα γίνει μέσω ρευστού και της έκδοσης νέου χρέους.

Η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών ενισχύθηκε το Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνική Ένωση Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders). Ο δείκτης της NAHB σημείωσε άνοδο δύο μονάδων, στις 70 μονάδες. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά την κρίση του 2008. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στις 68 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές των Motor Oil και Ελληνικών Πετρελαίων σε "hold" από "buy" προχώρησε η HSBC σε έκθεσή της, στην οποία ανεβάζει τις τιμές - στόχους για τις δύο μετοχές.

Στα 13,2 ευρώ, από 11,5 πριν, αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Alpha Finance σε έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση "outperform".

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Intralot, στο 1,19 ευρώ, δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "hold" για τον τίτλο. 

Σταθερό outlook για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα διατηρεί η Moody's, αντανακλώντας τις προσδοκίες του Οίκου αξιολόγησης για βελτίωση στην κερδοφορία και την ποιότητα των δανείων των Ελληνικών Τραπεζών το 2017 και 2018, που εξισορροπείται από τα υψηλά επίπεδα των προβληματικών δανείων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 795,72 μονάδες (+0,84%), όμως από τις 14.45 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 782,71 μονάδες (-0,81%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 783,24 (-0,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 782,32 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 0,86%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 64,7 εκατ., από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΚΑΡΕΛ), ενώ Εθνική Alpha Bank και ΟΤΕ απέσπασαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι ΕΕΕ και Τέρνα Ενεργειακή δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, Σαράντης, Motor Oil, Folli Follie Group.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα, λόγω της κινητικότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

-----ΧΠΑ

Με το αρνητικό πρόσημο που ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, συνοδεύτηκε και η πρώτη συνεδρίαση της νέας, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν αισθητά τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη.

Μικρή άνοδος του όγκου και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (86.195 συμβόλαια).
Στα 5.633 συμβόλαια του δείκτη (από 6.054 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.369, 2.827 για τον Μάιο, 4.475 για τον Ιούνιο και 67 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.079,75) κινήθηκε μεταξύ 2.078 και 2.113,25 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (358.000 Eurobank, 30.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.419), Πειραιώς (26.555), Εθνική (38.058), MIG (2.491), Alpha Bank (3.469), ΔΕΗ (967), ΟΤΕ (766), Μυτιληναίο (677), ΟΠΑΠ (175), Viohalco (374), Ελ. Πετρέλαια (174), ΓΕΚ (328), ΕΧΑΕ (115), Motor Oil (104).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,40 ευρώ.

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (16.348), MIG (73.234), Eurobank (47.235), Εθνική (77.324) και Πειραιώς (214.039).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.842.134 τεμ.), Alpha Bank (2.136.065 τεμ.), Εθνική (11.420.166 τεμ.) και Eurobank (4.152.888 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v