Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση με ευρωπαϊκό αέρα

Τα ρεκόρ σε Βρετανία και Γερμανία βοήθησαν την εγχώρια αγορά να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο. Η παράμετρος MSCI και τα επιχειρήματα αισιόδοξων και απαισιόδοξων. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές.

ΧΑ: Αντίδραση με ευρωπαϊκό αέρα

Θετικού τελικού προσήμου, η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, που χαρακτηρίστηκε από τον χαμηλό τζίρο (για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση έμεινε αισθητά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ), αλλά οι χαμηλές συναλλαγές δεν στάθηκαν εμπόδιο στην διατήρηση του αυξημένου ενδιαφέροντος, που έφερε η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley.

Μπορεί να μην υπήρξε καμία προσθήκη, ή διαγραφή Ελληνικών μετοχών (MSCI Standard Greece και Small Cap), με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από 1ης Ιουνίου, ενώ από τον MSCI Belgium Micro διεγράφη η μετοχή της Viohalco (Υπενθυμίζεται ότι στον MSCI Standard Greece περιλαμβάνονται οι μετοχές των Alpha Bank, OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Jumbo, Πειραιώς, Εurobank, Τιτάν και Folli Follie Group), όμως το ταμπλώ αντέδρασε νευρικά, με σημαντικές πωλήσεις από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που περίμεναν την ένταξη της Motor Oil και αγορές από όσους περίμεναν ότι θα αποχωρήσει ο τίτλος της Folli Follie Group.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος της ΜΟΗ να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 16,48 ευρώ (-4,85%) και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 16,74 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,35%.

Η εν λόγω κίνηση, είχε σαν αποτέλεσμα, μετά από πολλούς μήνες, τα Ελ. Πετρέλαια (+3,92%, κεφαλαιοποίηση 1,943 δισ. ευρώ) να περάσουν σε αποτίμηση την Motor Oil (κεφαλαιοποίηση 1,854 δισ. ευρώ), με την "μάχη" να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε αντίθεση με την ΜΟΗ, σημαντικές τοποθετήσεις σημειώθηκαν στον τίτλο της ΦΦΓΚΡΠ που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και στα 21,27 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 3,5%.

Σπασμωδικές πωλήσεις στον τίτλο της Viohalco, που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 2,00 ευρώ (-3,85%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 2,06 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 0,96%.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την ανάλυση της Bernstein, μειώνεται η στάθμιση της Χώρας σε 0,38% από 0,39% στο δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών (MSCI Emerging Markets). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει εκροές $11,9 εκατ., ή 46,3 εκατ. μετοχών. Επίσης, ο Οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν εκροές 21.000 μετοχών στον Τιτάνα, ενώ υπολογίζει συνολικά τις εκροές από το Ελληνικό Χρηματιστήριο στα $19,3 εκατ. Ωστόσο, δεν προβλέπει άλλες αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών που αποτελούν τον MSCI Greece.

Η εν λόγω ανακοίνωση έφερε πρόσκαιρες πιέσεις (που δεν αποκλείεται να έχουν συνέχεια στις επόμενες συνεδριάσεις) στην μετοχή της Πειραιώς (+1,32%), που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,223 ευρώ (-1,76%), για να ανακάμψει στην συνέχεια αφήνοντας "εκκρεμότητες" για τις συνεδριάσεις προς το τέλος του τρέχοντος μήνα.

To ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, συνεχίζει να επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελλάδος (+0,41%), ενώ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση πέτυχε η Attica Bank (+1,28%), όμως η προσφορά μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (!)

Από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό 25αρη, είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητη η εν εξελίξει κίνηση στον Σαράντη (+2,39%) με την μετοχή, παρά την πρόσφατη αποκοπή μικτού μερίσματος ύψους 0,175 ευρώ, να βρίσκεται σε υψηλά 9ετιας (βλ. διάγραμμα).

Σε υψηλά 9ετίας και πλέον η Σαράντης

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά ομολόγων, με "δειλή" επιστροφή των αγοραστών, που είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, η οποία έγινε περισσότερο "αισθητή" στις κοντινές λήξεις (η απόδοση του Ελληνικού 2ετους, υποχώρησε χαμηλότερα από το 5,5%).

Το σχόλιο της Merit Sec.

"Η καταγεγραμμένη ύφεση το Α’ τρίμηνο του 2017 (-0,5% y-o-y) και η ανακοπή της πτωτική πορείας της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου τις τελευταίες 4 ημέρες, πυροδότησαν ελεγχόμενες πωλήσεις. Η περίοδος προεξόφλησης θετικών εξελίξεων έχει λήξει και στο εξής θα απαιτηθούν 'καύσιμα' για να παραμείνει η Αγορά σε σταθερά ανοδικό κανάλι. Η επιβράδυνση του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε χθες ήταν μάλλον αναμενόμενη, αλλά μια παρόμοια εικόνα το Β’ τρίμηνο του 2017 δεν θα περάσει απαρατήρητη. Στο ταμπλό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στις Τράπεζες, καθώς είναι εκείνες που μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. σημαντικά υψηλότερα. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι παραμένουμε επιφυλακτικοί για την πορεία τους, αν και οι τελευταίες εξελίξεις (αξιολόγηση, νομική κάλυψη στελεχών και επιτάχυνση διαδικασιών για την διαχείριση 'κόκκινων' δανείων) σταθεροποιούν τις προοπτικές του κλάδου και μειώνουν το ρίσκο μιας 4ης ανακεφαλαιοποίησης" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Στη σημερινή συνεδρίαση, συνεχίστηκε η νευρικότητα με το φλέγον ζήτημα του χρέους να είναι πάντα στην επικαιρότητα ενόψει, του Eurogroup, ενώ η ανακοίνωση για τις αλλαγές στο δείκτη MSCI συνέβαλε σε κινήσεις rebalancing. Αναφορικά με τον Τραπεζικό δείκτη, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα επιμέναμε ότι η υπέρβαση της 'διακεκαυμένης ζώνης' των 1080 - 1094 μονάδων, είναι παντελώς απίθανη με την πρώτη προσπάθεια και αν δεν προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Ο δείκτης έκλεισε, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, σχεδόν πάνω στην ασθενή στήριξη των 1024 μονάδων. Η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 981 μονάδες, όπου εκεί θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Διιστάμενες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι απόψεις των παραγόντων της Αγοράς.

Σύμφωνα με τους περισσότερο συντηρητικούς, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει προεξοφλήσει πλήρως, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες, το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ περιθώριο 100 μονάδων, ή ελαφρώς παραπάνω, διαφαίνεται για τον Γενικό Δείκτη, μόνο με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα και με την ανακοίνωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το Ελληνικό χρέος. Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει κάποιο, αρνητικό, γεωπολιτικό γεγονός και ότι θα διατηρηθεί θετικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία ακόμα και στις διορθωτικές συνεδριάσεις, πλέον το Χ.Α. είναι αυξημένου ενδιαφέροντος, με μερίδα επενδυτών να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα που μας απασχολούν, έστω και αν άλλοι επενδυτές αναμένουν πιο "χειροπιαστές" ειδήσεις προτού αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, ή επανατοποθετηθούν μετά τις τελευταίες κινήσεις καταγραφής σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Την ίδια ώρα οι "δυνάμεις" που δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς επιτέλους υπάρχουν και αυτές, αναζητούν τις κρυμμένες - υποτιμημένες, αξίες στην μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Με λίγα λόγια, το τελευταίο διάστημα έχουμε Αγορά. Με συμμετέχοντες που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλες στοχεύσεις, αρχίζουν να επανακυκλοφορούν φήμες για πιθανά επιχειρηματικά deals και όχι αυτό που είχαμε ως τώρα, μια Χρηματιστηριακή Αγορά σε απαξίωση, με λίγους συμμετέχοντες, πενιχρούς τζίρους, επενδυτές σε αναμονή και σίγουρους πρωταγωνιστές, θετικούς, ή αρνητικούς, που όλοι μπορούσαν να τους προβλέψουν πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης (!)

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, για αυτό και το σύνολο των traders "ασχολήθηκε" με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων σε ένα άτυπο "rebalancing", λόγω MSCI.

Προς πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους στο Eurogroup της 22 Μαΐου κινείται η Ευρωζώνη, όπως φάνηκε και στη συζήτηση στο EuroWorking Group. Όπως ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης, όλες οι Πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το EWG θα συνεδριάσει και πάλι στις 22 Μαΐου, πριν από το Eurogroup, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία της συνεδρίασης.

Να σημειωθεί πάντως ότι χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος μετά την 22 Μαϊου για τη συμφωνία στο χρέος.

Σύμφωνα με Κοινοτική πηγή, στη Βελγική Πρωτεύουσα, η συζήτηση χθες το βράδυ στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα του χρέους και όχι στη δεύτερη αξιολόγηση που έχει συμφωνηθεί σε τεχνικό επίπεδο και απομένει η υιοθέτηση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", επιμένουν πλαγιοανοδικά MIG (+4,81%), Έλαστρον (+3,02%) και Παπουτσάνης (+3,24%), με σταθερό αγοραστή συμπλήρωσε και έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση το Γαλαξίδι (+0,62%, ενώ μία ματιά στις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις του κλάδου μπορεί να προϊδεάσει για τα τυχόν περιθώρια ανόδου της μετοχής), τρίτη, "μονομπλόκ", συνεδρίαση για την Forthnet (+19,93%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Χαϊδεμένος (+10%), "εκμεταλλευόμενος" την ελάχιστη προσφορά.

Επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΚΛΜ (+0,85%), με εννέα ανοδικές και μία διορθωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες δέκα, ο Ικτίνος (+0,20%), εννέα ανοδικές συνεδριάσεις και δύο διορθωτικές, στις τελευταίες έντεκα, για την Profile (+2,26%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ιντρακάτ (+1,05%).

Επέστρεψαν οι αγοραστές στον Μουζάκη (+9,74%), μετά την χθεσινή αμετάβλητη συνεδρίαση και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του, ενώ τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Attica Group (+13,46%), που μένει να φανεί "αν η τιμή φέρει την είδηση" (!)

Τεχνικά, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,86%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 2060 είναι κοντινή στήριξη, με κύριο επίπεδο το 2030. Το 2103 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει τις 2125 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" τις 1981 μονάδες.

Σύμφωνα με τα ωριαία διαγράμματα, οι 2100 μονάδες είναι κοντινή, κύρια, αντίσταση. Μία κατοχύρωση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει τα υψηλά του, αν μη τι άλλο. Το 2077 - 2070 είναι η στήριξη και πιθανό "stop".

Στο ωριαίο γράφημα του Γενικού Δείκτη, αγοραστικό σήμα από τις 648 μονάδες. Το 790 αντίσταση, που μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει τουλάχιστον το 800, ή και το 812, ενώ το "stop" ανεβαίνει στις 780 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τον 'ίλιγγο' του ύψους βίωσε ο Γενικός Δείκτης προ των 800 μονάδων και σε συνέχεια του σερί των 13 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Πέραν των τεχνικών λόγων και της εύλογης διάθεσης κατοχύρωσης των κερδών από το ράλι του κλάδου - βαρόμετρο για το Χ.Α., των συστημικών Τραπεζών δηλαδή, με την προσθήκη της Τράπεζας Αττικής που γυρίζει σελίδα μετά την έγκριση ενός "έξυπνου" σχεδίου αναδιάρθρωσης, τρεις πρόσθετοι λόγοι οδηγούν το

Χρηματιστήριο σε ολιγοήμερη ανάπαυλα, με τις συνήθεις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις: πρώτον η καταγραφή αρνητικής επίδοσης για το ΑΕΠ στο 1ο τρίμηνο, δυσκολεύοντας την επίτευξη ακόμη και στόχων πάνω από 1,5% για το έτος. Δεύτερον, η ποσοτική αποτύπωση του ύψους των μέτρων που θα φτάσουν τα 5 δισ. και απαιτείται να εφαρμοστούν, ενόσω τα αντίμετρα τελούν υπό την αίρεση των δημοσιονομικών επιδόσεων της Οικονομίας για την περίοδο 2018 - 21. Τρίτον, η συνέχιση της διατήρησης σκηνικού αβεβαιότητας περί τον "οδικό χάρτη" για το Ελληνικό χρέος, που είναι ενδεχόμενο να μη συζητηθεί στο Eurogroup της 22/5, αλλά στο επόμενο του Ιουνίου.

Με τα δεδομένα αυτά, η αξία των συναλλαγών επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα και ενώ οι προσδοκίες για αναδιάταξη της σύνθεσης των μετοχών του MSCI δεν εκπληρώθηκαν.

Ωστόσο, το αισιόδοξο σενάριο εξελίξεων συνεχίζει να λαμβάνει "ψήφο εμπιστοσύνης" από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι πτωτικές συνεδριάσεις να εκλαμβάνονται ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων από νέους παίκτες, ενώ η συντήρηση ενδοσυνεδριακών διακυμάνσεων επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι σημαντικό μέρος των νέων ροών έχουν διαφορετική "φυσιογνωμία" με αυξημένη προδιάθεση διακράτησης των τίτλων.

Παράλληλα, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα και η συμμετοχή της Χώρας στο πρόγραμμα "One Belt - One Road" (Σύγχρονος Δρόμος Μεταξιού), συνιστά ελπιδοφόρα προοπτική για την αυξημένη διενέργεια Κινεζικών επενδύσεων στη Χώρα και έλευσης αυξημένου κύματος Κινέζων τουριστών προοπτικά.

Στο διεθνή χώρο, τα φώτα πέφτουν πάνω από την Κίνα που οργάνωσε με επιτυχία σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων Χώρων για να διακηρύξει την αμετακίνητη πρόθεσή της να υπεραμυνθεί της Παγκοσμιοποίησης, με τη διενέργεια τεράστιου επενδυτικού προγράμματος, στοχεύοντας στη διεύρυνση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.

Παράλληλα, η επίσκεψη του νέου Γάλλου Προέδρου στη Γερμανία, επιβεβαιώνει την πρόθεση για συνέχιση του Γαλλογερμανικού άξονα συνεργασίας, με στόχο μια διαφορετική Ευρώπη. Εξελίξεις ευνοϊκές για την Παγκόσμια Οικονομία, άρα και για τις Χρηματιστηριακές Αγορές, από τις οποίες είναι δυνατό να δρέψει πολλαπλά οφέλη και η πολύπαθη Ελληνική Οικονομία και το Χρηματιστήριό της.

"Με προαπαιτούμενο το 'λευκό καπνό' της έγκρισης της 2ης αξιολόγησης στο Eurogroup της Δευτέρας, σε πρώτη φάση" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μοναδική "κόκκινη παραφωνία" τον δείκτη Hang Seng (-0,14%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Ινδικός Sensex 30 (+0,86%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με τον FTSE100 να οδεύει προς νέα ιστορικά υψηλά, κάτι που επιχείρησε και ο Γερμανικός DAX, όμως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει γυρίσει σε οριακές απώλειες, πιθανόν και λόγω των μικρών απωλειών που καταγράφουν οι δείκτες στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, δίνει κέρδη σε Χρυσό, Ευρώ και Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ξανά την ανηφόρα τραβά ο πληθωρισμός στη Βρετανία καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Απρίλιο ανέβηκε στο 2,7%, έναντι 2,3% το Μάρτιο, ή σε επίπεδα που είχαν να φανούν από τον Μάρτιο του 2013. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη του 2,6% που αναμένονταν.

Άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,5% καταγράφει η Eurostat στην πρώτη εκτίμησή της για την πορεία της Οικονομίας της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Με την ίδια ταχύτητα (0,5%) αναπτύχθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση (28 Κράτη). Υπενθυμίζεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,5 και 0,6% αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα είναι η μόνη Χώρα που ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα ισχυρή ανάπτυξη καταγράφουν οι Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Ρουμανία να σημειώνουν ρυθμό 5,7%, την Τσεχία 2,9% και την Πολωνία 3,9%.

Σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2016 η Ευρωζώνη καταγράφει ανάπτυξη 1,7% του ΑΕΠ και η ΕΕ(28) 2%.

Τα παραπάνω ποσοστά κινούνται εντός του εύρους των προσδοκιών της Αγοράς.

Ο δείκτης του Ινστιτούτου "Zew" που καταγράφει τις μεταβολές στο οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, διαμορφώθηκε στο 20,6 από 19,5 κατά την προηγούμενη μέτρηση, έναντι προσδοκιών των οικονομολόγων σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο ως το 22.

Το εμπορικό πλεόνασμα Αγαθών της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο Κόσμο ήταν το Μάρτιο το μεγαλύτερο από όταν ξεκίνησε το Κοινό Νόμισμα το 1999. Οι εξαγωγές Αγαθών από την Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν σε 202,3 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. "Παρότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ελαφρώς γρηγορότερο ρυθμό, αυτό δεν εμπόδισε το πλεόνασμα να αγγίξει τα 30,9 δισ. ευρώ και να βρεθεί στα υψηλότερά του από το 1999", μεταδίδει το MarketWatch.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο ρυθμός κατασκευής νέων κατοικιών κατέβασε ταχύτητα τον Απρίλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 2,6% τον Απρίλιο, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,17 εκατομμυρίων. Το Μάρτιο είχαν πραγματοποιήσει βουτιά 6,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών θα ανέλθουν στο επίπεδο των 1,26 εκατομμυρίων. Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες σημείωσαν πτώση 2,5% στο 1,23 εκατομμύρια.

Η Fed ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1% τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Φεβρουάριο του 2014. Η μέτρηση ήταν αρκετά υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, oι οποίοι ανέμεναν άνοδο 0,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Ελλάδα εξετάζει να προχωρήσει τον Ιούλιο στην πρώτη έκδοση ομολόγου την τελευταία τριετία, εφόσον οι Δανειστές διευκρινίσουν τους μακροπρόθεσμους όρους χαλάρωσης του Ελληνικού χρέους και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για πώς θα προχωρήσουν στην ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, ωστόσο Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών θα καταφέρουν να βρουν μια συμφωνία στο Eurogroup της 22 Μαϊου" όπως μεταδίδει το Reuters.

"Η Ελλάδα προσδοκούσε μια θετική αντίδραση, μετά την μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2016 (1,2% σε τριμηνιαία βάση), το πρώτο τρίμηνο 2017", σχολιάζει η Citi με αφορμή την εμφάνιση αρνητικής πορείας της Οικονομίας το πρώτο τρίμηνο (-0,5%).

Υπενθυμίζει ότι τα στοιχεία μπορεί να αναθεωρηθούν σημαντικά στο μέλλον και να δείχνουν ένα πιο ήπιο μονοπάτι. Πέρα όμως από αυτές τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, ο Οίκος σημειώνει ότι η υποκείμενη ανάπτυξη είναι πιθανώς μόνο ελαφρά θετική σε αυτή την φάση. Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμά ότι ο στόχος του προγράμματος για γρήγορη επιστροφή σε ρυθμούς της τάξης του 3% αναμένεται να χαθεί και μάλιστα κατά πολύ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 13 από 11,7 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "overweight" για τη μετοχή. 

Στα 99 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 41% σε ετήσια βάση, αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy", με τιμή - στόχο στα 5,7 ευρώ. 

"Στα 28 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα μετά φόρων κέρδη της Eurobank το α' τρίμηνο, καταγράφοντας πτώση 54%", προβλέπει η IBG σε έκθεσή της. Τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπεται να ανέλθουν στα 389 εκατ., ενώ τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 476 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή αυξάνει στα 0,96 ευρώ, από 0,77 πριν, την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τράπεζας, ενώ υποβαθμίζει τη σύσταση σε "accumulate" από "buy".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, μέχρι τις παρυφές των 789 μονάδων, για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 780,5 μονάδες (-0,23%). Μετά τις 14.08 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 789,8 μονάδες (+0,96%), στις 17.00 βρέθηκε στις 788,85 (+0,83%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 788,78 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,83%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 64,5 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ), ενώ το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, "απασχολήθηκε" από Alpha Bank, ΟΤΕ και Εθνική.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Viohalco, Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 33 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση στο του δικαιώματος της εταιρείας Νίκας, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 18/05/2017.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων. Σχετικά χαμηλότερα οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, παρά τις συνεχιζόμενες μετακυλίσεις θέσεων, ενώ ευδιάκριτη άνοδος του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (94.337 συμβόλαια).

Στα 5.188 συμβόλαια του δείκτη (από 5.633 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.997, 2.662 για τον Μάιο, 2.328 για τον Ιούνιο και 7 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.098) κινήθηκε μεταξύ 2.074,5 και 2.101,5 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.917 Viohalco, 18.100 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.994), Πειραιώς (44.193), Εθνική (25.897), MIG (8.943), Alpha Bank (3.148), ΔΕΗ (428), ΟΤΕ (654), Μυτιληναίο (147), ΟΠΑΠ (106), Viohalco (633), Ελ. Πετρέλαια (284), Grivalia (107), Folli Follie Group (188), Motor Oil (209).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (16.463), MIG (77.323), Eurobank (48.599), Εθνική (94.327) και Πειραιώς (208.609).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.842.134 τεμ.), Alpha Bank (2.924.215 τεμ.), Εθνική (11.420.166 τεμ.) και Eurobank (4.152.888 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v