Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η ανακούφιση στέλνει τον ΓΔ στις 810 μονάδες

Ανοδο καταγράφει το ΧΑ, ενώ πτώση σημειώνουν οι αποδόσεις των ομολόγων. Στο +4% η μετοχή της Πειραιώς. Κέρδη για Εθνική, Alpha, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Απώλειες υψηλότερες του 4% για την Jumbo. Η προσοχή και στα παράγωγα.

XA: Η ανακούφιση στέλνει τον ΓΔ στις 810 μονάδες

Θετικά αποτιμούν οι αγορές, το ΧΑ, το χθεσινό Eurogroup. Ανοδικό το κλίμα από νωρίς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αγορές ξεκίνησε στο ελληνικό, με τους long να έχουν τον πρώτο λόγο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ξεπερνά τις 810 μονάδες. Ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να κινείται υψηλότερα, ενώ ραγδαία υποχώρηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα, με ενδεικτική την αποκλιμάκωση του 2ετούς στα 4,717%.

Εύλογα η προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, που εκ προοιμίου ήταν γνωστό πως θα κινηθεί ανάλογα με την έκβαση της χθεσινής συνάντησης. Το γεγονός πως στα πρώτα 35'-40' της συνεδρίασης το σχεδόν 70% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο καταδεικνύει την προσοχή που έχει δοθεί από την αρχή κιόλας προς τις μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος αντιδρά από τα χαμηλά των 955 μονάδων της Τετάρτης 7 Ιουνίου μέχρι τα προ ολίγου υψηλά των 1.105 μονάδων, είναι εμφανές ότι το εύρος της σημαντικής απόδοσης σημειώνεται σε διάστημα μόλις λίγων συνεδριάσεων. Ευκαιρία για όσα funds -κυρίως αμερικανικά- είχαν λάβει θέσεις από χαμηλότερες τιμές με ορίζοντα το Eurogroup και προοπτική το σημερινό Triple Witching.

Σε Πειραιώς και Εθνική οι περισσότερες συναλλαγές, σε Εθνική και Alpha ο μεγαλύτερος τζίρος και θα μείνουμε λίγο περισσότερο στον κλάδο, καθώς η υπέρβαση των 1.080 μονάδων ενισχύει το σενάριο της συνέχισης της κίνησης προς τις 1.140 μονάδες. Ωστόσο θα πρέπει να επιδειχθεί προσοχή, καθώς μετά τις 14:00 θα έχουμε σαφέστερη εικόνα και για τον κλάδο και για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, λόγω της τριπλής λήξης των συμβολαίων στα Παράγωγα.

Επίσης θα πρέπει να περιμένουμε λίγο αργότερα για να δούμε την τάση που διαμορφώνεται από τα futures στη Wall Street, ούτως ώστε να είναι πιο ξεκάθαρο εάν μπορεί να υπάρξει άμεσα συνέχιση του ανοδικού κύκλου διεθνώς, συνακόλουθα στο ελληνικό χρηματιστήριο, ή εάν θα διακοπεί με πιθανή μία μικρή διόρθωση της τάξης των 2-3% στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά κινείται με τη λογική του... μη χείρον βέλτιστον, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν παράγοντες της αγοράς καθώς η χθεσινή συμφωνία αποτιμάται ως διαχειρίσιμη με αρκετά θετικά στοιχεία και 2-3 προϋποθέσεις-κλειδιά που, εάν και εφόσον υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να παράξουν αποτέλεσμα.

Πέραν των τραπεζικών, συγκριτικά κινητικότητα σημειώνεται σε μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, Attica Bank, αλλά και ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο και Motor Oil, Lamda Development, Coca Cola κ.α.

Τεχνικά η επαναφορά του ΓΔ προς τις 810-815 μονάδες θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη, πολύ δε περισσότερο εάν επιτευχθεί «κλείσιμο» του δείκτη σε αυτό το εύρος τιμών. Θα φανεί και από τη στάση των traders σε λίγη ώρα στο ΧΠΑ και κυρίως από το πώς θα κινηθούν (κυρίως) των αμερικανικών funds που έχουν «χτίσει» σημαντικές -κυρίως βραχυπρόθεσμες- θέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ζητούμενο η συντήρηση της τάσης για τον ΔΤΡ πάνω από τις 1.080 μονάδες σε «κλείσιμο», συνεκτιμώντας πως νωρίτερα η μετοχή της Eurobank «έπιασε» την τιμή της τρίτης αμκ, καθώς αρκετές πράξεις έγιναν έως το 1,03 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v